STATUL A VÎNDUT COMPANIA FARMACO. „TRANZACŢIA – UN SUCCES”

Statul a vîndut cele 94,6 % din acţiunile SA „Farmaco” unei companii din Elveţia. Tranzacţie e considerată un succes, pentru că autorităţile nu au bani pentru modernizarea fabricii de medicamente înfiinţate 75 de ani în urmă, notează Adevărul.

Potrivit surselor publicaţiei, Agenţia Proprietăţii Publice (APP) a vndut, în ziua de 8 aprilie, la Bursa de Valori pachetul de 94,6% de acţiuni de la SA Farmaco. Noul proprietar este compania elveţiană Tauralp Pharm Holding AG, care are cîteva proiecte investiţionale în România, inclusiv o fabrică de vitamine şi minerale.

Tranzacţia este apreciată drept o reuşită, pentru că statul va încasa milioane de lei şi nu va mai trebui să investească în modernizarea fabricii fondate în 1939. „Întreprinderea are utilaje învechite şi e nevoie de circa 5 milioane de euro pentru modernizare şi adaptarea la normele GMP, obligatorii pentru export. Lipsa investiţiilor a avut deja un impact negativ asupra activităţii Farmaco, care a înregistrat anul trecut o scădere a producţiei şi pierderi de aproape un milion de lei“, a precizat o sursă din cadrul APP.

Bani.md precizează că cele peste 614, 642 de acţiuni ale statului au fost vîndute la preţul de start, de 84 lei unitatea. Preţul nominal al acestora a fost mai mic cu 47 de lei (37 de lei pentru o acţiune). Astfel, pentru acţiunile vîndute, Guvernul a obţinut pînă la 52 de milioane de lei.

SA Farmaco a fost privatizată în 1998, dar întoarsă în scurt timp statului de guvernanţii comunişti. Pachetul statului a fost cumpărat atunci pentru 2,5 mln de dolari de compania americană Europharm care promise să investească alte 15 milioane de dolari. Deşi conducerea întreprinderii americane susţinea că investise circa 6 mln de dolari, autorităţile de la Chişinău de atunci au acuzat compania că a investit doar 1,5 milioane de dolari şi au decis să renaţionalizeze întreprinderea. În acest sens, guvernul de atunci restituie investitorilor din bugetul de stat pentru 2003 circa 25,4 mln de lei, aminteşte Economist.

Pentru 2013, compania farmaceutică a raportat pierderi de aproape un milion de lei, după ce în 2011 suportase pierderi de 24 mii de lei. Totodată, cifra de afaceri a companiei a scăzut anul trecut cu 10 la sută, ajungînd la 20,94 milioane de lei.
Farmaco are un capital social de 24,4 mln de lei şi aparţine unui număr de 1007 acţionari. Statul a încercat în repetate rînduri să îşi vîndă pachetul de acţiuni pe care îl deţine în companie, însă pînă ieri, tentativele nu s-au soldat cu succes.

Sursa: Realitatea.md