SOCIALISTII AU PROPUS MODIFICAREA CODULUI EDUCATIEI

Fracțiunea Partidului Socialiștilor a propus introducerea unor modificări în Codul Educației. Despre acest lucru a declarat deputatul Vlad Batrîncea în urma audierii în Parlament a viceministrului Educației, Lilia Pogolșa, pe data 20 iulie, cu privire la rezultatele examenelor de bacalaureat.

Potrivit lui Vlad Batrîncea, este necesar de modificat grila de evaluare și sistemul de notare în timpul examenelor, pentru că, pentru a obține o notă minimă de „5“, elevul trebuie să demonstreze cunoștințe mult mai mari.

„În toată țara, doar trei absolvenți au reușit să obțină nota ”10” pe linie la examenele de bacalaureat. Oare copiii sînt chiar atît de slabi, sau poate problema este în sistem?”, a întrebat retoric socialistul.

Caracterizînd rezultatele reformelor doamnei Maia Sandu în sistemul de învățămînt, Vlad Batrîncea a remarcat că în ultimii trei ani, aproximativ 30 de mii de absolvenți moldoveni au picat examenul de bacalaureat, au rămas cu un certificat academic care nu permite nici studii tehnice, nici angajare. Doar 20 la sută dintre elevii care au picat examenele de bacalaureat se întorc peste un an ca să încerce să susțină examenele. Care este viitorul acestor copii?

Trei mii de absolvenți pleacă în străinătate, și doar aproximativ 5 mii depun actele în universitățile din Moldova, care, de fapt, rămîn fără studenți. Reforma se reduce la lichidarea instituțiilor de învățămînt și monitorizarea studenților în timpul examenelor.

Vlad Batrîncea a subliniat că ar trebui să se înceapă de la modificarea nivelului de salarizare a cadrelor didactice, îmbunătățirea nivelului lor profesional, îmbunătățirea bazei tehnico-materiale în școli și licee. Ar trebui să se investească mai mult în procesul de învățămînt în sine, iar atunci va fi posibil să se examineze elevii la cele mai înalte criterii. Astăzi, îmbunătățirea calității procesului de învățămînt se înlocuiește exclusiv cu controlul excesiv în timpul examenelor.

Sursa: socialistii.md