Socialistii au depus cerere de chemare in judecata impotriva hotaririlor ANRE

 

 

Astăzi, deputaţii Partidului Socialiştilor, Ion Ceban şi Bolea Vasile, au depus la Judecătoria sectorului Rîşcani din municipiul Chişinău, cerere de chemare în judecată împotriva hotărîrilor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind majorarea tarifelor la gazele naturale şi energia electrică. Socialiştii cer anularea acestora, se spune într-un comunicat al formaţiunii.

„După cum am promis anterior, astăzi am acţionat în judecată ANRE, cei care, sub presiunea oligarhilor din această ţară, şi-au asumat răspunderea pentru a mai băga mîna în buzunarul cetăţenilor noştri şi, respectiv, să ridice costul din facturile noastre, adică tarifele. Noi cerem anularea acestor decizii”, a spus deputatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Ion Ceban.

Tot el a indicat că situaţia creată în ţară a devenit de-a dreptul insuportabilă, iar oamenii nu au din ce-şi procura strictul necesar.

„Astăzi, are loc o sărăcire continuă a populaţiei. Considerăm că ce se întîmplă este un genocid, acţiuni premeditate împotriva cetăţenilor ţării. După cum am spus anterior, noi vom lupta pentru anularea acestor decizii, cu atît mai mult că avem toate premisele pentru aşa ceva, or a fost încălcată grav legea”, a menţionat socialistul.

Totodată, Ceban a subliniat că cetăţenii au două opţiuni: acţionează ANRE în judecată din numele  propriu, (noi le oferim consultanţa juridică necesară) însă vor trebui să se prezinte la fiecare instanţă de judecată, or să se alăture revendicărilor PSRM privitor la anularea majorării tarifelor.

Amintim că, la 18 Iulie, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a aprobat majorarea tarifelori la energia electrică pentru consumatorii finali cu 35%, precum şi la gazele naturale cu 15%. Partidul Socialiştilor şi-a exprimat dezacordul categoric cu deciziile în cauză şi cer anularea acestora. Reprezentanţii formaţiunii au menţionat că deciziile au fost adoptate cu încălcarea gravă a legii.

PSRM a organizat deja mai multe acţiuni de protest împotriva majorării tarifelor la Chișinău, Bălţi şi în mai multe oraşe din Moldova. Preşedintele formaţiunii, Igor Dodon, şi-a exprimat încrederea că, în Toamnă, protestele vor cuprinde toată ţara, se arată în comunicat.