„SIMCO-EURO” ŞI „MAIDANUL JURIDIC” DECLANŞAT ÎMPOTRIVA INVESTITORILOR UCRAINENI DE LA „CARTON TRADE”

Integrare europeană prin metode neortodoxe (4)

Recent, Kara McDonald, şef adjunct al Ambasadei SUA la Chişinău, fiind prezentă la o conferinţă internaţională, desfăşurată la Chişinău, sub denumirea generică „Administrarea modernă a instanțelor de judecată – un element-cheie al reformei judecătorești”, vorbea despre susţinerea directă oferită de Statele Unite ale Americii pentru reformarea sistemului Justiţiei din Republica Moldova. Oficialul a insistat asupra faptului că administrarea modernă a instanţelor judecătoreşti este elementul-cheie pentru a îmbunătăţi percepţia cetăţenilor faţă de sistemul justiţiei.

Prin urmare, dacă „administrarea modernă a instanţelor judecătoreşti este elementul-cheie pentru a îmbunătăţi percepţia cetăţenilor faţă de sistemul justiţiei”, atunci în ce lumină pot privi nu  atît toţi cetăţenii obişnuiţi spusele oficialului american, ci măcar cei jefuiţi de către SRL ”Simco-Euro” – ÎCS „Carton Trade” SRL?

N-am bănuit nici o clipă că acest caz poate să-i intereseze atît de mult nu doar pe cititorii noştri tradiţionali şi pe cei din străinătate, aşa cum vă informam în articolul precedent, ci şi pe experţii judiciari moldoveni şi occidentali.

Elemente vulnerabile

După cîte ne-au spus cei care ne-au contactat, elementele cheie şi misterioase ale acestui dosar sunt următoarele:

  1. Abuzul evident al ”Simco-Euro” faţă de buna-credinţă a „Carton Trade”.
  2. „Protecţia juridică” de care se pare că se bucură ”Simco-Euro”.
  3. Misterul judiciar întreţinut de Curtea Supremă de Justiţie, care a amînat judecarea şi pronunţarea unei decizii pe cauza dosarului ÎCS „Carton Trade” SRL vs. Bordos Vasile, Bordos Maria, în privinţa recuperării prejudiciilor aduse, timp de 29 de zile, cu trei şedinţe planificate, pe 1 Octombrie, pe 8 Octombrie şi, sperînd că spre final, pe 29 Octombrie.
  4. Flagrantul din dosar, nefavorabil ”Simco-Euro”, care se pare că le dă bătăi de cap unor magistraţi şi… restul, pe care vi-l vom reaminti.

Practic, la ora actuală, după cum îmi mărturisea un expert austriac, procesul de pe data de 29 Octombrie este demn de înscris la casele de pariuri. „De ce?”, l-am întrebat. „Pentru că, mi-a spus respectabilul expert judiciar, şi prin acest proces magistraţii moldoveni, unii, pariază pe justiţia din ţara dumneavoastră, dar nu în sensul pozitiv al înţelesului, ci cu elemente specifice unor trişori. Studiaţi-vă lista dosarelor pe care ţara dumneavoastră le-a pierdut la CEDO, căci veţi găsi şi cazuri relativ similare!”, m-a îndemnat onorabilul expert.

Nu joc de şah, ci cu zaruri contrafăcute

Spuneam în articolul precedent că „ni se dă impresia că în interiorul Curţii Supreme de Justiţie are loc o neştiută, deocamdată, partidă de „şah juridic”, angajată într-un veritabil maraton procesual”, iar asta în privinţa „amînării suspecte a pronunţării unei decizii pe cauza dosarului ÎCS „Carton Trade” SRL vs. Bordos Vasile, Bordos Maria, în privinţa recuperării prejudiciilor aduse.” Nu, cred că m-am înşelat! Şahul este practicat de oameni inteligenţi şi, în mod special, cinstiţi, căci este un joc elevat al minţii.

În cauza dosarului ÎCS „Carton Trade” SRL vs. Bordos Vasile, Bordos Maria însă, se pare că asistăm la un joc de barbut, la un joc cu zaruri, cu zarurile contrafăcute, în care Bordos Vasile şi Bordos Maria joacă la cacealma, la bluf, putînd avea de partea lor, în publicul asistent, complici judiciari.

Contextul electoral

Amînarea suspectă a pronunţării unei decizii de către Curtea Supremă de Justiţie ne determină să emitem o serie întreagă de supoziţii, mai mult sau mai puţin subiective. Spre a dezvolta următoarea supoziţie, recurg la memorie, la aducerea aminte şi vă redau un scurt pasaj din ultimul articol:

„Cineva poate a primit nişte bani şi nu vrea să-i restituie, dar nici nu-şi poate corupe colegii sau caută o ingerinţă politică în justiţie, ca să le dea cîştig de cauză soţilor Bordos Vasile şi Bordos Maria, cei care au prejudiciat „Carton Trade”, mi-a spus un neamţ isteţ.

„Dar ce credeţi, stimate domn, i-am replicat eu, vă imaginaţi că acum, în plină campanie electorală şi cînd Uniunea Europeană este cu ochii pe Republica Moldova, în contextul integrării europene, mai ales şi pe fondul reformării Justiţiei cu suport financiar european, ar mai avea curajul vreun politician puternic ca să încerce să influenţeze Justiţia într-un caz în care moldovenii noştri îi alungă pe investitorii străini după ce le iau şi banii?”

„Nimic nu este exclus deoarece…”, iar aici neamţul n-a mai vrut să continue, lăsîndu-mă să subînţeleg sensul spuselor sale.

V-am reprodus aceste pasaje în contextul în care ştim cu toţii că ne aflăm în campanie electorală. Prin urmare, cu riscurile publicistice de rigoare, avem destule motive să ne temem că şi procesul din ziua de 29 Octombrie poate fi amînat, chiar şi pînă după alegeri. Mai cunoaştem astfel de cazuri judiciare conjuncturale.

Totul pleacă de la aceea că sunt mult prea mulţi bani puşi la bătaie, iar noi nu putem decît să bănuim cine a mai putut fi mituit din banii furaţi efectiv de către ”Simco-Euro” de la „Carton Trade”, iar asta printr-o metodă de tip rider, cu adevărat banditească şi, fireşte, revoltătoare justificat pentru cei păgubiţi.

La ora actuală, Republica Moldova are o guvernare pro-europeană. Acest lucru presupune şi existenţa unei justiţii călăuzite după normele juridice europene, cele ale CEDO. Se ştie că, sub actuala guvernare, Republica Moldova a reuşit să-şi diminueze numărul dosarelor pierdute la CEDO. Prin urmare, magistraţii au fost nevoiţi să judece cu mai multă imparţialitate dosarele, însă nu toţi. Totuşi, de ce nu toţi?

Haideţi să deschidem nişte cărţi interesante! Ştim prea bine că există o serie de judecători care-şi imaginează gratuit că, după alegerile din 30 Noiembrie, Republica Moldova ar putea ajunge la putere forţele politice de extremă stîngă, care vor duce ţara în Uniunea Vamală. Ce înseamnă asta? Asta înseamnă că un judecător părtinitor, care ar dori să-i protejeze juridic pe soţii Bordos Vasile şi Bordos Maria, se gîndeşte şi speră că Republica Moldova va denunţa Acordul de Asociere cu UE şi va ieşi din CEDO. Într-o astfel de perspectivă sinistră, judecătorul respectiv ştie prea bine că am ajunge iarăşi în ţara hoţilor, în care jurisprudenţa europeană nu ar mai avea nici o putere ca să-i protejeze pe cetăţeni şi, mai ales, pe investitorii străini de care Republica Moldova şi moldovenii au nevoie ca de aer. Un astfel de investitor onest este şi firma „Carton Trade”, pe care ”Simco-Euro” şi soţii Bordos Vasile şi Bordos Maria l-au jefuit efectiv şi vor ca, prin „inginerii juridice”, să-l alunge din Republica Moldova.

„Socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din Tîrg”, spune o vorbă din bătrîni! La fel este și în cazul ”Simco-Euro”, al soţilor Bordos Vasile şi Bordos Maria, precum și a celor „justițiabili”, care pare-se că-i protejează. Spunem asta deoarece Republica Moldova nu mai are cum să-și rateze calea pro-europeană și, prin urmare, legislația europeană va fi valabilă pentru că nu mai există cale de întoarcere.

Amintiri din… amintiri și… cu ochii pe ei!

Scriam data trecută că „Simco-Euro” şi soții Vasile și Maria Bordos nu trebuie neapărat să aibă protecţii politice în cazurile în care îşi propun să fure sau să înşele un investitor străin, aşa cum, de exemplu, este „Carton Trade”, ci este de ajuns aibă de partea lor un judecător, procuror, un funcţionar cu funcţie de decizie dintr-o bancă sau un poliţist corupt care să le pledeze cauza, hoţia. Reamintesc acest amănunt în contextul afirmațiilor de mai sus, făcute în contextul electoral în care se află Republica Moldova.

Mai mult decît atît, jaful comis de către „Simco-Euro” şi soții Vasile și Maria Bordos asupra „Carton Trade” este extrem de sensibil, avînd şi semnificaţii politice regionale suficient de semnificative. Ucraina, ca şi Republica Moldova, are aspiraţii pro-europene. Aceste opţiuni, însă, au costat-o şi suportă încă dureros consecinţele unei agresiuni militare sîngeroase. Pe fondul acestei realităţi, apare un investitor ucrainean, „Carton Trade”, pe care „Simco-Euro” şi soții Vasile și Maria Bordos îl jefuiesc efectiv şi doresc să-l alunge golăneşte din Republica Moldova, iar asta şi cu ajutorul justiţiei. Atunci despre ce onestitate poate fi vorba în contextul declaraţiilor oficiale că Republica Moldova doreşte să se alinieze juridic la standardele europene?

Spuneam şi în rîndul trecut că nu ne îndoim de faptul că, într-adevăr, guvernanţii pro-europeni sunt angajaţi ferm în protejarea intereselor investitorilor străini în Republica Moldova, dar ce facem cu instanţele de judecată „nostalgice”? Au sau nu proptele mafiote în justiţia naţională „Simco-Euro” şi soții Vasile și Maria Bordos? Vom afla sau poate că nu vom şti niciodată cu adevărat?!

Recurs… tot la memorie şi logică juridică

Aşa cum spuneam şi în articolul precedent, în mod firesc, logica juridică elementară ne demonstrează că nu este atît de dificil pentru magistraţii Curţii Supreme de Justiţie ca să remarce o serie de contradicţii juridico-financiare, din care reamintim doar cîteva:

  1. După denunţarea abuzivă a locației fabricii, deţinută de ”Carton Trade”, ”Simco-Euro” a transmis-o în locațiune altei societăţi – SRL ”INRAIT”, la un preţ simbolic al chiriei, de doar 20 de mii de lei.
  2. 2.     Deşi activele fabricii au fost sechestrate de mai mult de 20 de ori, MAIB, adică „Moldova-Agroindbanc”, căreia ”Simco-Euro”  îi era datoare, vinde fabrica, prin negocieri directe, fără licitaţie, SRL ”INRAIT”, la un preț de aproximativ 39 de milioane de lei, iar asta în condiţiile în careactivele fabricii fuseseră sechestrate de mai mult de 20 de ori.
  3. Pe mai departe, ”Simco-Euro” a depus o cerere la Curtea de Apel Chișinău prin care a solicitat recunoașterea stării de insolvabilitate și lichidarea societăţii, deşi bunurile imobile ale ”Simco-Euro” nu fuseseră transferate către SRL ”INRAIT”, în baza contractelor de vînzare-cumpărare încheiate de către MAIB. La fel de flagrant în raport cu realitatea de facto şi de jure, ”Simco-Euro” solicită Curţii de Apel Chişinău să i se anuleze toate sechestrele aplicate asupra bunurilor imobile, iar instanţa, în aceeași zi, admite cererea și anulează toate sechestrele. Astfel, „Simco-Euro” a rămas fără nici un activ și cu datorii de milioane. Abia mai apoi, s-a constatat că  ”Simco-Euro” are datorii neachitate de peste 70 de milioane de lei, inclusiv 26 milioane față de buget, faţă de MAIB – un milion și 8 milioane faţă de ”Carton Trade”.

 Al doisprezecelea ceas?

Casele de pariuri imaginare ale experţilor judiciari angrenate într-un joc al probabilităţilor sunt în fierbere. Va amîna şi de această dată CSJ luarea unei decizii în contextul supoziţiilor enunţate mai sus? O să meargă mînă în mînă cu soții Vasile și Maria Bordos care au jefuit efectiv ”Carton Trade”? Va face sau nu dreptate societăţii ”Carton Trade”, spre a evita o confruntare la CEDO între societatea păgubită de către soții Vasile și Maria Bordos şi statul Republica Moldova? Vom afla pe data de 29 Octombrie!

Lavinia IVANOV