SFATURI PENTRU INMULTIREA UNOR SPECII EXOTICE

Fructele exotice nu mai sînt ceva rar, neobişnuit sau de negăsit astăzi. Or, în comerţ putem găsi produse despre care altădată aflam doar din manualele de geografie. O problemă ar fi că acestea sînt cam pişcătoare la preţ. Deşi, mulţi moldoveni au demonstrat că au grădinăritul în sînge şi au încercat să crească unele specii exotice acasă. Despre cîteva trucuri în acest sens vă povestim mai jos.

 

Mango

Cumpăraţi un fruct bine copt şi tăiaţi miezul pînă ajungeţi la sîmbure. Sîmburele îl spălaţi bine şi cu un cuţit bine ascuţit încercaţi să desfaceţi prin linia mediană carapacea lemnoasă şi să scoateţi miezul. Pe acesta din urmă îl aşezaţi într-un substrat din turbă care se va menţine permanent umed. După aproximativ 45 zile veţi avea un mic pomişor de mango, pe care îl puteţi muta într-un loc mai spaţios care să corespundă condiţiilor necesare de îngrijire.

 

Rodiu

Ca să obţineţi un pomişor de rodiu trebuie de pus cîteva bobiţe de rodie în substrat de turbă pe care este nevoie de menţinut umedă. Relativ repede vă veţi trezi cu mici plăntuţe pe care le veţi tot repica pînă vor creşte suficient de mari ca să fie puse individual în ghiveci. Rodiile pot face şi rod şi se pare că se adaptează destul de bine la condiţiile noastre.

 

Avocado

Cumpăraţi un fruct bine copt şi scoateţi sîmburele pe care îl spălaţi bine. Înfibgeţi trei scobitori la un unghi de 120 º între ele şi sprijiniţi-l pe un pahar în care aţi pus apă. Baza sîmburelui trebuie să atingă apa. Completaţi cu apă ori de cîte ori este nevoie pentru ca sîmburele să fie în contact cu aceasta.

După aproximativ o lună veţi vedea cum sîmburele se crapă în partea superioară de unde va răsări tulpina viitorului pom, iar în pahar veţi vedea o rădăcină pivotantă lungă.

Are nevoie de foarte multă lumină ca să fructifice în 5 – 6 ani de la apariţia pomului din sîmbure. Dacă aveţi posibilitatea să-l altoiţi, atunci veţi fi norocoşii care vor stăpîni un pom cu fructe de avocado. Atenţie, nu-i place apa în exces!

 

Ananas

Alegerea fructului este foarte importantă. Alegeţi fructele care au rozeta de frunze întreagă. Atenţie, la unele magazine veţi găsi ananas cu rozeta de frunze smulsă din mijloc, însă tocmai din această rozetă se obţine viitoarea plantă. Dacă fructul este prea copt, probabil că va intra în fermentaţie prea devreme şi va putrezi. Astfel, este de preferat ca ananasul să fie mai verde, chiar dacă gustul nu va fi la fel de bun.

Următorul pas este tăierea rozetei de frunze cu un capac din fructul de ananas pentru a fi mai uşor de separat frunzele şi cotorul lor de fruct. Înlăturaţi toată pulpa fructului, deoarece aceasta va putrezi şi va distruge planta, de asemenea se înlătură o parte din frunzele de la bază, iar rozeta de frunze se va pune într-un pahar cu apă, astfel încît apa să acopere numai partea de jos. Apa se va schimba zilnic.

Vasul trebuie să stea la lumină, dar fără ca soarele să ajungă direct pe frunzele plantei.
De fiecare dată cînd schimbaţi apa, verificaţi dacă au apărut zone putrezite şi înlăturaţi-le sub jet de apă.

După 4-6 săptămîni veţi observa primele rădăcini. Dacă rădăcinile sînt prea mari, planta trebuie mutată într-un vas mai mare. Cînd rădăcinile ating 10-12 cm, viitoarea tufă de ananas va fi transferată în ghiveci. Udaţi bine pămîntul după plantare.

Pentru ca planta să ajungă la maturitate şi să poată fructifica, este nevoie de aproximativ doi ani. Ananasul trebuie ferit de îngheţ, de aceea iarna se va ţine în casă lîngă o fereastră însorită. Se va uda cu moderaţie, o data pe săptămînă, iar vara se va scoate afară la soare, dar se va evita expunerea directă sub razele soarelui.

Spor la grădinărit!

Bogdan DUMITRAŞCU