SERGHEI LAVROV: PRIVIM LA PROCESELE CARE AU LOC IN UE FARA "BUCURIE RAUTACIOASA"

Federația Rusă privește la procesele care au loc în prezent în Uniunea Europeană fără bucurie răutăcioasă, Moscova nu are nicio satisfacție de pe urma acestor procese, a declarat vineri ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, informează TASS.

"Privim la aceasta fără niciun fel de bucurie răutăcioasă, nu găsim în mod clar nicio satisfacție în aceasta, însă înțelegem că nu putem influența ceea ce se întîmplă acum în UE. Aceste procese, această 'fermentație' trebuie să se liniștească odată și odată", a spus Lavrov.

Șeful diplomației ruse a atras atenția asupra faptului că discuțiile privind posibila destrămare a UE vin chiar din partea membrilor organizației. "Mi se pare că aceste sentințe sunt pronunțate de liderii unei serii întregi de țări din UE. Deja sunt unele inițiative ale politicienilor actuali pentru a reedita exemplul britanic, a organiza un referendum", a spus ministrul rus de externe.

Lavrov a subliniat că Rusia a fost și este interesată într-o "UE unită, puternică, ce vorbește într-un glas".

"Spre imensul nostru regret, acest un singur glas în UE este stabilit (...) în baza unui numitor comun de nivel jos, în baza acelei poziții pe care o ocupă minoritatea rusofobă. Iar acei oameni care privesc în mod constructiv la relațiile cu Rusia, care înțeleg caracterul neproductiv al actualei situații și ulterioarei alimentări în UE a atitudinii de confruntare cu Rusia ridică din umeri și spun că 'la noi este principiul de solidaritate, un consens'. Însă un consens presupune o întîlnire undeva la mijloc, între pozițiile extreme, iar UE în politica sa față de Rusia se ghidează (...) după pozițiile extremiste, antirusești ale unui grup mic de țări", susține Serghei Lavrov.

În acest context, șeful diplomației ruse a îndemnat UE la construirea unor relații cu toți partenerii, ținînd cont de interesele tuturor membrilor săi. "Dorim de la UE ca acea politică pe care o duce la adresa noastră și în general la adresa oricărui partener să se bazeze pe un echilibru de interese în cadrul UE, nu pe dictatul unei minorități la adresa majorității", a conchis Lavrov.

Sursa: Agerpres