SCURT ISTORIC AL RELIGIILOR SI CREDINTELOR RELIGIOASE ALE LUMII (21)

Cele mai periculoase secte din lume. Templul Oamenilor. A fost o sectă religioasă care s-a format în Indiana, în 1955. Jim Jones predica un mesaj care împrumuta din creștinism, comunism și socialism. În 1974, Jones s-a mutat în Guyana cu aproape 1.000 de adepți și a pus bazele localității Jonestown. Comunitatea a început să stîrnească comentarii negative în presă. Aceasta s-a întîmplat după ce niște foști membri au descris practicile brutale pe care le înduraseră acolo. De exemplu, au spus că membrilor li se cerea în mod regulat să participe la un proces de „catharsis”. În acest proces, o persoană era aleasă pentru a fi criticată și bătută.

Pe baza acestor lucruri negative care au ajuns în presă, un congressman american din San Francisco a vizitat Jonestown. Dorea să investigheze plîngerile de abuz. Cîțiva membri i-au cerut demnitarului american să plece și l-au însoțit la o pistă de decolare din apropiere. Dar gărzile de securitate din Jonestown au interceptat grupul: au ucis politicianul, trei jurnaliști și un fost membri al sectei. În aceeași seară, Jones le-a ordonat adepților săi să se sinucidă prin consumarea de suc de struguri amestecat cu cianură.

Familia. A fost o sectă creată de o profesoară australiană de yoga care susținea că este reîncarnarea lui Iisus. Aceasta și-a pus adepții s-o ajute să strîngă laolaltă 14 copii, cu scopul de a-i transforma într-o „rasă perfectă”. Din 1968 pînă în 1975, profesoara de yoga Anne Hamilton-Bryne și adepții ei au adunat 14 copii. Unii dintre aceștia erau urmașii biologici ai membrilor sectei religioase, unii erau adoptați, iar alții fuseseră răpiți. Copiilor li s-a spus că Hamilton-Bryne este mama lor și trăiau separat de membri adulți ai sectei, într-un complex izolat. Erau îngrijiți de un grup de femei extrem de crude, numite „mătușici”.

Copiilor le-a fost alibit părul cu înălbitor: cu toți trebuia să arate la fel. Erau bătuți și înfometați în mod regulat. Dacă un copil uda patul, era obligat să facă un duș rece. Un copil care suferea de astm avea o respirație șuierătoare, așa că a fost lăsat în frig noaptea afară. Copiii erau adesea drogați cu medicamente psihiatrice. Cînd au ajuns la adolescență, au fost forțați să treacă printr-o inițiere ce implica ingerarea de LSD și abandonul într-o cameră, pe întuneric. Copiii au fost luați în final de autorități în 1987. Aceasta s-a întîmplat după ce unul dintre ei a fost dat afară din Familie pentru comportament rebel. A fost cel care a alertat Poliția. (va urma)