SCRISOAREA DESCHISA A SOTIEI LUI PLATON CATRE POROSENCO: SOLICIT PROTECTIE

Soția omului de afaceri, Veaceslav Platon arestat de autoritățile ucrainene pentru 40 de zile, Eugenia Tulcevska declară că arestul temporar al soțului ei și eventuala extrădare a celui din urmă în Republica Moldova sînt ilegale. În scrisoarea deschisă adresată președintelui ucrainean, Petro Poroșenco, publicată pe Facebook, Tulcevska îl acuză pe oligarhul moldovean, Vladimir Plahotniuc, de implicare în persecutarea soțului său, transmite Agora cu referire la ukranews.com.

„Eu, cetățeanca Ucrainei, Eugenia Tulcevska, mă adresez către dvs. cu o solicitare de protecție împotriva persecutării soțului meu, tatălui copilului meu Veaceslav Kobalev (Platon, după numele tatălui) din partea autorităților Republicii Moldova”, se spune în scrisoare.

Eugenia Tulcevska a calificat reținerea soțului său drept o „fărădelege”. Potrivit acesteia, în persecutarea fără precedent a lui Veaceslav Kobalev (numele care figurează în pașaport ucrainean, -n.r.) este implicat fostul său partener de afaceri, politicianul moldovean, Vladimir Plahotniuc. „În declarațiile făcute presei cel din urmă vă numește prieten”, se mai spune în scrisoare.

„Acest om, care în calitate de Credo și-a ales cinismul maxim și cruzimea împotriva antreprenorilor și politicienilor încăpăținați, a preluat controlul asupra țării vecine. Astăzi, în Moldova, sînt călcate în picioare toate valorile democratice și drepturile omului. De facto, o persoană prin corupție și șantaj și-a subordonat toate ramurile de guvernare, iar instanțele de judecată au devenit un aparat represiv. Nu e de mirare că presa l-a numit pe Plahotniuc „stăpînul din umbra al Moldovei”, iar în Wikipedia el este numit drept „cel mai mare oligarh moldovean”, a subliniat Eugenia Tulcevska.

Soția lui Veaceslav Platon se arată îngrijorată că în Republica Moldova soțul ei ar putea fi pus în pericol de moarte: „Un lucru înfricoșător este faptul că trei oameni care au știut despre abuzurile autorităților moldovene nu mai sînt în viață - spontan au murit în rezultatul unor accidente”.

În cele din urmă, Eugenia Tulcevska îl roagă pe Poroșenko să intervină personal în acest caz. „Dvs. cu ochii voștri ați văzut victimele poporului ucrainean în timpul Revoluției Demnității. Astăzi, din păcate, un astfel de regim domnește în Moldova. Sînt sigură că nu doriți să fiți asociat în ochii cetățenilor cu el”, a conchis soția lui Platon.

 

Știu sigur că reținerea lui e o comandă politică”

Soția lui Veaceslav Platon și avocatul acestuia Denis Șchiptan au organizat pe 2 august o conferință de presă în care au condamnat atitudinea organelor de drept față de omul de afaceri. Soția lui Platon, Evghenia Tulicevskaia, a declarat că reținerea lui „este o comandă politică” și că se teme pentru viața soțului său.

„Reținerea domnului Kobalev (Platon) a fost făcută cu încălcări grave și foarte grave care arată problema serioasă a statului nostru, care este influențată de vecinii noștri (n.r. - Moldova) care nu e un stat democratic, așa cum ne dorim noi să fim”, a declarat Denis Șchiptan, avocatul lui Platon.

Apărarea lui Platon a subliniat că clientul său are un pașaport ucrainean adevărat și nu există nicio dovadă că acesta ar fi fals. „Lui Platon, ca unui martor important într-un dosar din Moldova pe marginea fraudei bancare, nu-i este permis să vorbească și să explice unele lucruri importante pentru proces. Din numele lui vreau să spun că el și-a manifestat dorința de a colabora cu FBI în SUA”, a mai spus Șchiptan.

Cu un cuvînt în fața jurnaliștilor a ieșit și soția lui Platon, fosta miss Ucraina. „Soțul meu demult este cetățean ucrainean, aici avem casă și oficiu, aici am născut copilul nostru care are un an și jumătate. El niciodată nu s-a ascuns, nu mergea cu bodyguarzi. Nu înțeleg de ce s-a făcut acest arest, de ce a fost bătut soțul meu. Cel mai mult îmi e frică pentru viața lui, știind cum e politica din Moldova. Știu că este o comandă politică”, a conchis Tulicevskaia.

Veaceslav Platon a fost reținut la începutul săptămînii trecute de către Serviciul de Securitate din Ucraina pentru deținerea unui pașaport fals.

Sursa: agora.md