SALVATORII SINT IN ALERTA: PERICOL MAJOR IN URMATOAREA PERIOADA

În contextul avertizării cod galben emise de meteorologi, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență trage un semnal de alarmă și îndeamnă oamenii la vigilență.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat că, în perioada 29 ianuarie – 05 februarie, în rîurile și bazinele acvatice din țară se prognozează distrugerea treptată а formațiunilor de gheață. Gheața va fi subțire, fragilă şi îmbibată cu apă.

În acest context, salvatorii avertizează că deteriorarea gheții pune în pericol viața celor aflați pe aceasta. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează amatorii de pescuit la copcă despre pericolul prăbușirii sub gheața subțire a bazinelor acvatice. Astfel, este strict interzisă aflarea pe gheață dacă stratul nu depășește 8-10 centimetri.

Potrivit IGSU, minorii sînt cei mai expuși riscului de prăbușire. Părinții sînt atenționați să nu-și lase copiii să se joace pe gheața lacurilor și rîurilor. Pentru evitarea tragediilor, maturii sînt rugați să le interzică copiilor schiatul și patinajul în preajma bazinelor acvatice. În cazul în care sînt observate persoane căzute sub gheață, salvatorii îndeamnă oamenii să apeleze în mod de urgență Serviciul 112.

Sursa: sputnik.md