S-A STINS DIN VIATA REPUTATA CINTAREATA ANA BARBU

Cunoscuta cîntăreaţă de muzică populară şi uşoară Ana Barbu, Artistă Emerită din R. Moldova, s-a stins subit din viaţă pe 18 mai dimineaţă la vîrsta de 55 de ani în urma unei boli incurabile.

Interpreta Zinaida Julea, Artistă a Poporului a declarat că am pierdut o mare cîntăreaţă şi un om de o omenie rară. „Ana Barbu era un artist total. Cînta muzică populară, uşoară şi clasică şi în toate genurile îi reuşea. A fost o artistă adevărată, cu har de la Dumnezeu. A avut un talent nativ, pe care l-a dezvoltat muncind foarte mult”, a menţionat Zinaida Julea.

La rîndul său, interpretul de muzică populară Nicolae Glib, Artist al Poporului a afirmat că Ana Barbu a fost una dintre cele mai mari cîntăreţe de muzică populară şi uşoară din R. Moldova. „A fost un om de o omenie inegalabilă. Am avut multe spectacole în comun. A fost o artistă de excepţie”, a subliniat Nicolae Glib.

Potrivit dirijorului Orchestrei de muzică populară „Mugurel” Ion Dascăl, dispariţia fizică a artistei este o mare pierdere. „A fost o artistă de mare valoare. I-am fost profesor la Colegiul de muzică din Bălţi, unde a studiat canto academic. A colaborat mult cu formaţia „Mugurel”. Noi, artiştii, ca şi melomanii ei, nu o vom uita niciodată”, a mai spus Ion Dascăl.

Ana Barbu s-a născut în satul Temeleuţi, raionul Floreşti. Absolventă a Colegiului de muzică din Bălţi, şi-a început activitatea artistică profesionistă în orchestra Ansamblului de cîntece şi dansuri populare „Fluieraş” dirijată de Serghei Lunchevici. Apoi a fost angajată în orchestra „Mugurel” dirijată de Ion Dascăl. În ultimul timp a cîntat cu orchestra de muzică populară a Ministerului Afacerilor Interne. Pe 30 octombrie artista ar fi împlinit 56 de ani.