Rusia se pregateste sa inceapa, in Octombrie, vaccinarea impotriva Covid-19

Rusia se pregăteşte să înceapă o campanie de vaccinare în masă împotriva coronavirusului de tip nou, în luna Octombrie, a declarat, Sîmbătă, ministrul Sănătăţii, Mihail Muraşko, transmite Reuters, care citează agenţiile ruse de presă RIA şi Interfax, potrivit agerpres.

Ministrul a explicat că institutul de cercetare de stat Gamaleia din Moscova a finalizat testele clinice ale vaccinului şi că se pregăteşte documentaţia pentru înregistrarea acestuia. El a precizat că primii vaccinaţi vor fi doctorii şi profesorii.

O sursă a declarat săptămîna aceasta, pentru Reuters, că primul potenţial vaccin din Rusia împotriva COVID-19, dezvoltat de o instituţie de cercetare de stat, este de aşteptat să obţină avizele necesare în August, pentru a fi administrat la scurt timp după aceea lucrătorilor din sănătate.

Institutul Gamaleia lucrează la un vaccin pe bază de adenovirus, menţionează Reuters.

Viteza cu care pregăteşte Rusia lansarea unui vaccin anti-COVID a stîrnit întrebări în unele media occidentale dacă nu cumva Moscova pune prestigiul naţional înaintea ştiinţei şi siguranţei, mai notează Reuters.

În lume se lucrează, în momentul de faţă, la peste 100 de posibile vaccinuri menite să oprească pandemia de COVID-19. Cel puţin patru dintre ele se află în faza a treia de testare pe om, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, trei în China şi unul în Marea Britanie.