Rusia continua sa expulzeze diplomati occidentali

Mai mulţi ambasadori şi reprezentanţi diplomatici au fost convocaţi Vineri la Ministerul rus al Afacerilor Externe, în condiţiile în care Moscova continuă să expulzeze diplomaţi occidentali în cadrul măsurilor de răspuns, parte a recentului conflict care a afectat şi mai mult relaţiile deja tensionate dintre Rusia şi Occident, informează vineri dpa.

Astfel, Marea Britanie trebuie să reducă într-un termen de 30 de zile numărul de reprezentanţi ai Ambasadei şi consulatelor sale în Rusia pînă la nivelul la care se ridică numărul de membri ai personalului diplomatic rus din Marea Britanie, a precizat Ministerul de Externe al Rusiei după ce l-a convocat pe ambasadorul Marii Britanii, Laurie Bristow. Nu a fost dezvăluit numărul exact de membri ai personalului care trebuie să părăsească Ambasada britanică.

Rusia a anunţat, de asemenea, că mai multe ţări trebuie să expulzeze diplomaţi, în condiţiile în care Moscova continuă serie de contramăsuri ca răspuns la valul de expulzări de diplomaţi ruşi decise în această săptămînă de peste 20 de ţări.

Potrivit agenţiei ruse Sputnik, Moscova a cerut deocamdată expulzarea a patru diplomaţi germani, patru diplomaţi polonezi, trei diplomaţi cehi, trei diplomaţi lituanieni, doi diplomaţi italieni, doi diplomaţi olandezi, şi cîte un diplomat finlandez, suedez, leton, georgian, precum şi un ataşat militar eston.

Potrivit dpa, Ministerul de Externe al Rusiei i-a convocat Vineri şi pe ambasadorii Australiei, Danemarcei, Franţei, Germaniei şi Poloniei, precum şi reprezentanţi diplomatici ai Albaniei, Letoniei, Lituaniei, Macedoniei, României şi Ucrainei. La rîndul său, Sputnik enumeră şi Republica Cehă, Suedia, Danemarca, Grecia şi Irlanda, precum şi Australia şi Canada.

Aceste expulzări survin după ce ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a atenţionat că va expulza diplomaţi din cele 25 de ţări care au expulzat diplomaţi ruşi după ce şi-au exprimat susţinerea pentru acuzaţiile formulate de premierul britanic Theresa May privind implicarea Rusiei în otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia în oraşul Salisbury din Sudul Marii Britanii.

Rusia l-a convocat Joi pe ambasadorul SUA, pentru a-l anunţa că a decis expulzarea a 60 de diplomaţi americani şi închiderea consulatului SUA de la Sankt Petersburg.

Decizia Rusiei este un răspuns dat măsurilor similare pe care Washingtonul le-a luat împotriva Moscovei într-un gest de solidaritate manifestat de SUA faţă de Marea Britanie în urma otrăvirii fostului agent rus şi a fiicei sale. SUA au expulzat anterior 60 de diplomaţi ruşi şi au dispus închiderea consulatului Rusiei de la Seattle. Preşedintele american Donald Trump a autorizat această expulzare de diplomaţi ruşi fără precedent, chiar şi comparativ cu perioada Războiului Rece. Pînă recent, Trump a adoptat un ton în general conciliant faţă de omologul său rus Vladimir Putin, în timp ce oficiali ai administraţiei sale au denunţat în mai multe rînduri acţiunile Moscovei, iar secretarul american al apărării, Jim Mattis, a încercat să liniştească aliaţii îngrijoraţi ai Washingtonului.

Potrivit dpa, ambasadorul german Ruediger von Fritsch a declarat, după ce a fost convocat la ministerul rus, că ‘Germania este în continuare interesată să aibă bune relaţii cu Rusia’. ‘Rămînem deschişi dialogului’, a spus el. ‘În contextul incidentului grav care a avut loc în Salisbury, este de datoria Guvernului rus să facă orice ar putea aduce claritate şi transparenţă şi să răspundă la întrebări legitime’, a adăugat Von Fritsch.

Marea Britanie a expulzat luna aceasta 23 de diplomaţi din cauza acestui scandal. La rîndul său, Rusia a expulzat acelaşi număr de diplomaţi britanici.

De asemenea, preşedintele rus Vladimir Putin a discutat cu membrii Consiliului de Securitate cu privire la măsurile reciproce care sunt implementate după expulzarea de diplomaţi ruşi, a anunţat purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov.