Rusia avertizeaza ca sanctiunile UE vor fi urmate de o reactie

Sancţiunile impuse Moscovei de Uniunea Europeană neagă dreptul Rusiei de a-şi proteja frontierele, a declarat Sîmbătă Ministerul de Externe rus, care a subliniat că Rusia nu a încălcat dreptul internaţional în timpul incidentului din strîmtoarea Kerci, transmite Reuters, scrie Agerpres. MAE rus a calificat drept ”ipocrite şi cinice” noile sancţiuni adoptate de UE şi a precizat că acestea nu vor rămîne fără răspuns.

Uniunea Europeană a inclus Vineri opt oficiali ruşi pe lista sa cu sancţiuni pentru rolul lor în incidentul armat cu Ucraina din Marea Neagră de la sfîrşitul anului trecut şi, totodată, a prelungit pentru o jumătate de an sancţiunile individuale vizînd oficiali ruşi cărora le atribuie responsabilitatea pentru conflictul din Donbas (Estul Ucrainei). La sfîrşitul lunii Noiembrie, Garda de coastă rusă a deschis focul şi a sechestrat trei nave ucrainene cu tot cu echipaje (24 de persoane) înainte de intrarea lor în strîmtoarea Kerci, care face legătura între Marea Neagră şi Marea Azov.

Printre persoanele sancţionate se numără doi înalţi oficiali ai serviciilor de securitate ruse responsabili de Crimeea, trei ofiţeri de la comanda unei nave de patrulare şi de pe o navă antisubmarin, precum şi comandantul forţelor armate din regiune. Toţi vor avea interdicţie de intrare pe teritoriul UE, iar activele lor în spaţiul comunitar vor fi îngheţate.

Pînă acum, Uniunea Europeană a instituit sancţiuni punctuale – care prevăd îngheţarea activelor şi interdicţie de călătorie în spaţiul comunitar – pentru 179 de persoane şi 44 de entităţi pentru acţiuni care subminează integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei. În plus, blocul comunitar a aplicat Rusiei sancţiuni economice vizînd sectoarele financiar, energetic şi al apărării, împiedicînd totodată accesul băncilor ruse la pieţele UE şi limitînd anumite importuri dinspre UE. Aceste măsuri includ, de asemenea, interdicţii asupra comerţului cu arme.