Rusia acuza SUA de periclitarea securitatii mondiale prin instalarea de rachete in Europa si in Asia

Statele Unite intenţionează să instaleze rachete cu raze scurte şi medii de acţiune în Europa şi în Asia, în paralel cu plasarea de arme în spaţiul cosmic, acuză Administraţia Vladimir Putin, avertizînd că măsurile Washingtonului vor degrada mediul de securitate la nivel mondial, scrie mediafax.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a declarat, cu ocazia Conferinţei pentru Securitate de la München, că Statele Unite intenţionează să instaleze în Europa, în Asia şi pe insule din Oceanul Pacific sisteme de rachete care erau interzise prin Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), anulat în anul 2019 după ce a fost denunţat de Preşedintele SUA, Donald Trump.

„Sigur că vom discuta aceste lucruri cu Franţa, dar pentru a ajunge la un acord detaliat avem nevoie de negocieri multilaterale, de consultări multilaterale, iar acest lucru va include Statele Unite, care au distrus Tratatul INF, iar acum lucrează activ, fără a se ascunde, pentru a instala în Europa şi în Asia aceste arme care erau pînă acum interzise”, a afirmat Serghei Lavrov, citat de agenţia de presă Sputnik.

În acelaşi timp, Ministerul de Externe de la Moscova a criticat recentele declaraţii ale unui oficial militar american privind traiectoria satelitului rus Cosmos- 2542, care ar obstrucţiona vizibilitatea unui dispozitiv de spionaj american – USA-245 (KN-11).

„Acest atac provocator a fost o nouă tentativă a Statelor Unite de a justifica măsurile proprii de plasare a armelor în spaţiul cosmic, atribuindu-le altora responsabilitatea destabilizării situaţiei de securitate”, a transmis Ministerul rus de Externe, potrivit agenţiei RIA Novosti.

Generalul John Raymond, comandantul Forţelor Spaţiale americane, a declarat recent că un obiect spaţial rus urmăreşte un satelit american de cînd a fost plasat pe orbită, în Noiembrie 2019. „Considerăm acest comportament ca fiind neobişnuit şi deranjant. Creează potenţialul unei situaţii periculoase în spaţiul cosmic”, a afirmat John Raymond, citat de revista Time.

Administraţia Vladimir Putin a exprimat preocupare, în Noiembrie 2019, în legătură cu activităţile spaţiale anunţate de Alianţa Nord-Atlantică, îndemnînd statele membre NATO să evite o cursă a înarmării în spaţiul cosmic. Alianţa Nord-Atlantică a dat asigurări că nu va plasa arme în spaţiul cosmic, dar spaţiul va fi recunoscut ca domeniu strategic de apărare.

Pentagonul a creat, la ordinul Preşedintelui SUA Donald Trump, o Forţă militară spaţială, în scopul dobîndirii „dominaţiei americane în spaţiu”.