RÎUL BÎC ESTE MORT, CUM ÎL REÎNVIEM?

Consiliul de Bazin Bîc atenţionează că situaţia rîului Bîc este una deplorabilă. Reprezentanţii Consiliului susţin că rîul este practic mort, iar apele lui dispar treptat şi sînt din ce în ce mai poluate.

În această situaţie, Consiliul de Bazin Bîc a făcut publică o solicitare adresată speakerului Marian Lupu, prin care îl îndeamnă să declare prin hotărîre de Parlament întreg teritoriul bazinului rîului Bîc drept zonă de catastrofă ecologică şi să aprobe un program de redresare a mediului în regiune. Centrul Naţional de Mediu a elaborat pe parcursul anului 2012 un raport privind situaţia ecologică în bazinul rîului Bîc. Potrivit acestuia, anul trecut au fost depistate 52 de cazuri de poluare înaltă şi 18 cazuri de poluare foarte înaltă a apei rîului. Mihai Mustea, manager de program la Centrul de Mediu a declarat recent la o conferinţă de presă că din cauza colectoarelor apei de izvor şi a barajelor construite ilegal, apa din rîul Bîc dispare treptat. Pe lîngă această problemă, puţina apă din rîu conţine cantităţi enorme de substanţe toxice. Majoritatea experţilor în domeniu consideră că rîul Bîc este deja mort şi că în acesta nu mai există organisme vii. Cel mai grav, potrivit experţilor, este faptul că puţina apă din rîul Bîc este utilizată pentru irigarea culturilor agricole, recolta cărora este vîndută în pieţele din capitală, ceea ce prezintă un pericol major pentru sănătatea oamenilor.

Victor Gori, preşedintele Consiliului de Bazin Bîc a specificat că în ultima perioadă au fost adresate mai multe solicitări către autorităţi de a se implica pentru a stopa degradarea rîului, însă reacţiile şi acţiunile respective se lasă încă aşteptate.

Moldpres