ROMÂNII DIN ROMÂNIA ŞI… CEI DE PRETUTINDENI

Mironosiţele de presă de la Chişinău

Autor: Mihai CONŢIU

Au fost date publicităţii listele cu cei care vor primi finanţare din partea Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) de la Bucureşti. Fireşte că s-a lăsat cu nemulţumiri, acuze de fraudă, mai ales din partea celor respinşi, a căror listă nominală, de altfel, a fost şi ea publicată, însă adevărul este undeva prin aer, aşa cum a fost dintotdeauna în această chestiune.

Bizar este faptul că după iscarea valurilor de indignare din partea celor rămaşi cu buza umflată, site-ul DPRRP (http://www.dprp.gov.ro/finantare/ghid-de-finantare/), în care figurau tabelele nominale cu proiectele admise şi cele respinse, nu a mai putut fi accesat. Încerc această operaţiune chiar în clipa în care scriu aceste rînduri şi… nici un rezultat (Sîmbătă, 12 Aprilie, orele 15,30).

Fireşte că este suspect deoarece avem de-a face cu o structură guvernamentală românească, deci şi europeană, la care transparenţa trebuie să fie la ea acasă. Să însemne asta că şi anul acesta, la fel cum s-a întîmplat, neîncetat, pînă acum, aceste proiecte de finanţare au fost acordate preferenţial, pe criterii politice, în virtutea unor relaţii personale obscure dintre unii oficiali români şi beneficiarii „basarabeni”?

Este binecunoscută practica prin care beneficiarul „basarabean” îi dădea şi „fratelui român” intermediar un comision din banii obţinuţi din acest tip de proiecte. La fel de prea-cunoscută este şi metoda spălării acestor bani prin intermediul unor servicii incomplete sau fictive – tiraje fictive de ziare de ziare sau cărţi, cu facturi false, se înţelege, spectacole cu onorarii umflate artificial, prin posturi de radio etc., etc.

Selecţia proiectelor de finanţare a fost atît de secretoasă încît nici nu merită să insistăm asupra ei. Este la fel ca şi pînă acum – sistemul mafiot româno-basarabean din domeniu nu s-a integrat încă în UE! Poate explica cineva de ce, iniţial, DPRRP a anunţat cîştigătorii pe o listă, în care nu figurau sumele ce urmau să fie distribuite, fără specificarea punctajului pozitiv acumulat, iar mai apoi, abia după ce au apărut reclamaţii, instituţia a publicat tabelele complete cu Proiecte-aprobate şi Proiecte-respinse?

De hoţia grosolană prin care au fost desemnaţi cîştigătorii pot rîde chiar şi copiii. Proiectele au fost notate cu puncte (note) de la 1 la 50. Toţi cîştigătorii au acumulat un punctaj de peste 40, iar perdanţii au un punctaj situat sub 10, iar asta în contextul în care 90% dintre participanţi, minunea-minunilor!, au fost punctaţi toţi cu 10! Nici măcar un proiect cu 12, 17, 29 sau chiar 39 puncte, măcar pentru emoţii post factum, ci toate cu 10!

În toată această treabă, cu toată sinceritatea, îl deplîng pe Bogdan Stanoievici, fostul actor pe care, cîndva, l-am cunoscut, ajuns acum în fruntea DPRRP, despre ale cărei măgării sunt sigur că nu cunoaşte aproape nimic. Bogdane, nene, ai intrat într-o grotă guvernamentală de guzgani în care s-a furat cu viteza luminii din banii României! Bogdane, tată, dacă vrei să-i prinzi pe hoţi, caută în vîrful piramidei cu cei mai mari beneficiari, mai ales cei din presă (pe ăştia chiar pe toţi)! Dacă ai şti cît au halit în ultimii 20 de ani, te-ai duce iar în Franţa! Direct din faţa Stării Civile a Sectorului 1 din Piaţa Amzei!

Citeam undeva, pe aici, local, că: „Este foarte posibil să asistăm la cea mai mare tentativă de frauda a fondurilor publice de cînd există DPRP”. Am izbucnit în rîs! De ce? Nu mai are rost să spun. Doar am tot scris ani la rînd şi tot de pomană! Păi „tentativa asta de fraudă” este bacşiş în comparaţie cu ce-a fost pînă acum! Pe de altă parte, nu exclud că poate fi o ultimă tentativă de jaf din DPRP. O dată şi o dată tot trebuie să se isprăvească! Să fii şi Stejărel şi Olaru în acelaşi timp nu-i de ici de colo! Este vorba de Stejărel Olaru, secretar se stat în DPRP, care, deşi a fost propulsat aici de PNL-ul ieşit de la guvernare, probabil că este păstrat pentru că o fi căzut la pace cu cineva influent, poate că o fi şi priceput „în domeniu”…

Ziare moldoveneşti „independente” finanţate, „ziarişti pro-români” doar contra cost

Noi niciodată nu am criticat România că finanţează ziare din Moldova, ba chiar am aplaudat acest lucru, dar, de-a lungul timpului, ne-am exprimat, cu probe, revolta faţă de cum se fură din aceste finanţări.

Mai întîi, iată lista publicaţiilor moldoveneşti care au cîştigat finanţare de la DPRP:

  1. Săptămînalul "Florile Dalbe" - 30.000,00 RON.
  2. Revista Limba Română SRL. Proiect de extindere în mediul virtual: Limba română fără frontiere - 20.000,00.
  3. Revista Limba Română SRL. Revista Limba Românăîn fiecare bibliotecă din Republica Moldova - 50.000,00.
  4. Publicaţia Periodică "Ziarul de gardă" - 90.000,00.
  5. Fundaţia culturală pentru Literatură şi Artă Literatura şi Arta, săptămînal al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova - 20.000,00.
  6. Interact Media SRL Susţinerea presei electronice de limba română – UNIMEDIA - 30.000,00.
  7. Publicaţia Periodică "Timpul de dimineaţa". Săptămînal Naţional Independent TIMPUL - 95.000,00.
  8. Publicaţia Periodică Natura S.R.L. Editarea revistei naţionale NATURA - 39.700,00.
  9. Fundaţia Culturală "Contrafort". Editarea revistei Contrafort - 30.000,00.
  10.  S.R.L. EVZ ONLINE. Realizarea şi difuzarea cotidianului de limba română Evenimentul Zilei, ediţia de Chişinău, în Republica Moldova - 100.000,00.
  11.  Publicaţia periodică revista PUNKT PUNKT. Ediţii de colecţie - 8.000,00.

Cu bani de la Guvernul României, se bat cu pumnul în piept că sunt independenți

Așa o face Constantin Tănase de la Timpul de dimineață, o fac cei de la Ziarul de gardă, o fac… toți! Mai mult decît atît, își propun proiecte pentru finanțări din România ca români, iar aici negociază pe sub masă cu orice politician, indiferent de cît de anti-român ar fi acela. Bani să fie!

Aneta Grosu de la Ziarul de gardă a fost unul din jurnaliștii care au acuzat Moldova Suverană SRL că ar fi primit bani de la Guvernul comunist al Moldovei, deși a fost o minciună sfruntată, iar asta în condițiile în care nu am fost beneficiarii nici unui proiect, nici din Moldova, nici din Rusia, nici din Europa…, de nicăieri! Cu toate acestea, mai este de precizat faptul că, totuși, "Ziarul de gardă", este un săptămînal absolut necesar în Moldova, dar… ce ne facem cu oamenii care n-au și un DAR de la Dumnezeu – să fie onești, să tacă măcar! Care independență?

Este clar pentru oricine că aceste ziare nu trăiesc din piață, ci din proiecte și eventuale abonamente făcute voluntar de Redacții, în rest…, tirajele pot fi oricît de mari atîta timp cît nimeni nu-i întreabă de retururi  

 Parcurgînd această listă, constatăm că sunt publicaţii care, într-adevăr, merită să fie subvenţionate. Aici este vorba despre "Florile Dalbe", publicaţie care se adresează copiilor, "Contrafort", o revistă de cultură despre care nimeni şi niciodată nu a avut vreun motiv să-i pună la îndoială onestitatea gestionării, dar sunt şi altele care ar trebui finanţate dar… doar în parametri oneşti.

În ansamblu, toate aceste publicații ar merita finanţări dacă ele, publicaţiile, şi patronii lor ar fi ceea ce ar trebui să fie.

Despre Literatura şi Arta nu pomenesc nimic spre a nu fi acuzat, iarăşi, pe nedrept că i-am atacat. Mă miră doar că se scrie că ar fi ,,săptămînal al Uniunii Scriitorilor,,. De cînd oare, dacă nici Uniunea Scriitorilor și majoritatea scriitorilor nu știu asta?

Pufnesc în rîs cînd văd că UNIMEDIA a primit 30.000,00 de RON pentru ,,susţinerea presei electronice de limba română,,! Doamne. Dar cum susțin ei limba română…! După atîția ani, gramatica a rămas tot un fel de metresă a lor, nemaivorbind de cît de bine-i taxează, contra cost, pe bloggerii, politicienii, analiștii sau jurnaliștii care vor să-și posteze elucubrațiile și acolo!

"Timpul de dimineaţa"…, aici nu mai spunem nimic, iar asta pentru că ,,românul,, Tănase știe să fie jupîn în orice împrejurări. EVZ ONLINE este de partea lui Băsescu și era normal. Limba română fără frontiere se pare că, totuși,  are frontiere în fiecare bibliotecă din Republica Moldova, dacă a avut nevoie de finanțări separate.

DPRP, DPRP, campion la matrapazlîcuri e!