ROMANIA A DEVENIT PRINCIPALUL DONATOR EUROPEAN SI PARTENER COMERCIAL PENTRU R. MOLDOVA

România a alocat Republicii Moldova în anul 2014, pentru proiecte de asistenţă, 70,3 milioane de dolari SUA şi a devenit astfel al doilea donator bilateral, după SUA, şi al treilea în lista generală a donatorilor, după SUA (121,5 mln) şi Uniunea Europeană (116,8 mln), conform unui comunicat al Ambasadei României la Chişinău.

Contribuţia României a constat în transferuri financiare dedicate diverselor proiecte cu un important impact social, cum ar fi „renovarea şi dotarea grădiniţelor (cu un buget total de 23 de milioane de euro, de care beneficiază peste jumătate din copiii de vîrstă preşcolară din R. Moldova), reabilitarea Institutului Mamei şi Copilului sau renovarea unor obiective culturale reprezentative (Sala cu Orgă, Muzeul Naţional de Artă, ambele din Chişinău, şi Teatrul B. P. Hasdeu din Cahul)”.

Ambasada română mai precizează că în 2014 România a donat 100 de microbuze şcolare, 5 ambulanţe complet utilate pentru realizarea misiunilor SMURD, 50 de autoturisme pentru administraţia publică centrală, precum şi autobuze destinate unor instituţii teatrale. De asemenea, au fost alocate sume importante pentru programe anuale dedicate şcolarizării gratuite în România, a tinerilor din Republica Moldova, şi pentru transferul de expertiză în diverse domenii către autorităţile centrale şi locale, în special pe teme relevante pentru integrarea europeană.

România a devenit în ultimii doi ani principala piaţă de desfacere a mărfurilor moldoveneşti, livrările pe această piaţă au depăşit în primele cinci luni ale anului 2015 exporturile pe pieţele CSI, potrivit Biroului Naţional de Statistică. Ponderea României în totalul exporturilor din R. Moldova s-a ridicat la 22,2 la sută, faţă de 17 la sută în aceeaşi perioadă a anului precedent.

Schimburile comerciale cu România, cel mai mare partener în comerţul exterior al Republicii Moldova, au crescut în perioada 2010 – 2014 cu aproape un miliard de dolari SUA, pînă la 1,6 miliarde.

Astfel, România îşi consolidează poziţia de cel mai puternic susţinător al eforturilor pe care R. Moldova le face pe calea europeană, cu impact economic şi social major asupra bunăstării populaţiei, mai menţionează Ambasada.