REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (7 decembrie 2017)

BEI va sprijini interconectarea electrică cu România

Guvernul a aprobat miercuri, 6 decembrie, inițierea negocierilor privind proiectul Contractului de finanțare între Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții (BEI) privind interconectarea electrică Republica Moldova - România.

Potrivit serviciului de presă al Executivului, BEI urmează să acorde un împrumut în valoare totală de 80 milioane de euro. Banii vor fi utilizați pentru construcția unei stații în Vulcănești și a unei linii de transport de 400 kV între Vulcănești și Chișinău, precum și pentru extinderea stațiilor de transformare de la Chișinău și de la Vulcănești.

Potrivit sursei citate, interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România va spori nivelul de securitate energetică, oferindu-i accesul permanent la piața regională de energie electrică. Totodată, măsura va asigura prețuri mai rentabile la energia electrică pentru consumatori.

 

Locuitorii din raionul Dubăsari vor avea acces la terenurile din stînga Nistrului

Fermierii din raionul Dubăsari vor avea acces la terenurile situate după traseul Rîbnița-Tiraspol în decurs de două luni de zile. O declarație în acest sens a făcut viceprim-ministrul pentru reintegrare, Gheorghe Bălan.

El a precizat că la începutul lunii februarie a anului viitor, persoanele care au oferit tot setul de acte necesare, vor avea acces la acele terenuri.

„Această problemă nu a fost soluționată de ani de zile, astfel autoritățile achitau, începînd cu anul 2014, compensații pentru pierderile suportate de producătorii agricoli, iar pentru perioada anilor 2014 - 2016 valoarea totală a plăților respective a fost de circa 29 mln de lei. Aceste terenuri reprezintă principala ocupație a forței de muncă din raionul Dubăsari. Astfel, după soluționarea acestui subiect sperăm că persoanele vor avea locuri de muncă, posibilitatea de a prelucra aceste pămînturi și va fi restabilit nivelul de trai”, a spus Bălan.

Terenurile amplasate după traseul Rîbnița-Tiraspol numără circa 6400 ha de pămînt, care se află în proprietatea a mii de persoane și zeci de agenți economici.

 

Secretarul Consiliului primăriei Bubuieci, reţinut într-un dosar de corupţie

Secretarul Consiliului primăriei Bubuieci, Vitalie Scripnic a fost reţinuţi de către CNA şi procurori într-un dosar de corupţie. El este bănuit că ar fi deposedat abuziv administraţia publică locală de patru terenuri pentru construcţie, prejudiciind primăria cu aproximativ 1 milion de lei.

Potrivit dosarului, Scripnic ar fi identificat patru loturi, care aparțineau Primăriei şi care urmau a fi repartizate unor localnici. Urmărind scopul înstrăinării acestora, secretarul, împreună cu alţi complici, ar fi căutat persoane din alte localităţi ale ţării, numele şi prenumele cărora corespundeau cu datele de identificare ale adevăraţilor solicitanţi de terenuri, incluşi în lista pentru obţinerea loturilor pentru construcţie. După ce au intrat în posesia loturilor, beneficiarii ar fi făcut procuri generale pe numele secretarului Consiliului, iar ulterior acesta le-ar fi vîndut unor terţe părți. Suma cadastrală a bunurilor menţionate este de peste 700.000 de lei.

 

Refuzul de a face coaliție cu PDM este o retorică preelectorală, consideră Diacov

Declarațiile unor partide de dreapta din opoziție care spun că nu vor face coaliție cu Partidul Democrat este retorică preelectorală. Declarația a fost făcută de președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, în cadrul unei emisiuni televizate.

În opinia lui, ”PDM întotdeauna a fost în centrul discuțiilor și fără democrați niciodată nu a fost posibil de avut o guvernare eficientă”. „Tabloul politic al Parlamentului arată în felul următor: noi avem o stînga radicală și avem o dreaptă cîteodată radicală sau mai puțin radicală care între ele niciodată nu se așează la masă și rolul Partidului Democrat de a diviza aceste extreme cînd trebuie sau de a le așeza la masă atunci cînd trebuie de luat decizii este unul foarte clar și s-a manifestat pe parcursul acestor ani”, a opinat Diacov.

El a mai spus că pînă la alegeri este o situație și nimeni nu se așteaptă ca partidele de opoziție să facă declarații de dragoste față de partidul de guvernămînt, iar în noaptea de după scrutin, atunci cînd se numără voturile, este deja altă situație și vor începe discuțiile.

 

OSCE va adopta o declaraţie cu privire la negocierile în formatul „5+2”

Reuniunea Consiliului Ministerial al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care se va desfăşura la Viena în zilele de 6-9 decembrie. va adopta o declaraţie cu privire la desfăşurarea procesului de negocieri în formatul „5+2”.

Un comunicat de la MAEIE menționează că la reuniune o atenţie deosebită va fi acordată reglementării conflictelor regionale, printre care se numără şi problema transnistreană. La acest subiect de pe agendă va fi adoptată o declaraţie cu privire la desfăşurarea procesului de negocieri în formatul „5+2”.

Șeful diplomaţiei de la Chişinău va rosti o alocuţiune dedicată temelor de actualitate pentru OSCE.