REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (4 decembrie 2020)

Creștinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului în Biserică

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc astăzi Intrarea Maicii Domnului în Biserică, prima sărbătoare creștină de la începutul Postului Crăciunului. Potrivit tradiției creștine, Intrarea Maicii Domnului în Biserică este cunoscută în popor sub numele de Vovidenia sau Ovidenia şi amintește de momentul în care Fecioara Maria a fost adusă de părinții săi, Ioachim şi Ana, la Templul din Ierusalim. Intrarea în Templul din Ierusalim a Maicii Domnului s-a întîmplat într-o zi, pe cînd Maria avea doar trei ani, iar părinții împlineau făgăduința că, atunci cînd vor fi părinți, vor închina copilul lui Dumnezeu.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1727 de cazuri

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 3929 de teste, fiind confirmate 1727 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care 10 de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 112 307 cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 105 sînt lucrători medicali: medici-20, asistenți medicali-63, personal auxiliar-22. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 3584 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 302 în stare extrem de gravă (52 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată).

 

Ministrul Aureliu Ciocoi a purtat o discuție telefonică cu ministrul croat al Afacerilor Externe

Ministrul de externe Aureliu Ciocoi a avut o convorbire telefonică cu Gordan Grlić Radman, ministru al Afacerilor Externe și Europene al Republicii Croația. Oficialii au abordat subiecte de actualitate din agenda de cooperarea bilaterală, evoluțiile politice din ambele țări, implementarea reformelor în domeniile prioritare și procesul de integrare europeană a R. Moldova. Aureliu Ciocoi a invitat omologul croat să întreprindă o vizită la Chișinău pentru consolidarea dialogului politic bilateral la nivel înalt.

 

Premierul Ion Chicu a participat la Sesiunea specială a Adunării Generale ONU dedicată COVID-19

Prim-ministrul Ion Chicu a participat la sesiunea specială a Adunării Generale ONU dedicată COVID-19, care s-a desfășurat în format online. În cadrul discursului său, șeful Executivului a vorbit despre provocările pandemiei la nivel global, dar și despre necesitatea unei solidarități și a unui parteneriat global pentru a depăși împreună această criză. Premierul a făcut o evaluare a situației epidemiologice din țara noastră, subliniind faptul că Guvernul, ghidat de Planul național de răspuns la COVID-19 și susținut puternic de partenerii externi, s-a mobilizat imediat pentru a implementa măsurile necesare.

 

Două instituții educaționale din Cantemir au fost reabilitate termic cu ajutorul UE

Două din cele patru instituții școlare din orașul Cantemir au fost reabilitate termic, cu sprijinul Uniunii Europene. Investițiile au fost efectuate la Grădinița nr. 2 şi Liceul teoretic „Dimitrie Cantemir”, cu respectarea înaltelor standardelor europene de eficiență energetică, contribuind la îmbunătățirea condițiilor de educație și sănătate a 360 de copii.

 

Orașul Ungheni va beneficia de un proiect internaţional de eficiență energetică

Municipiul Ungheni și Corporația Financiară Nordică de Mediu (NEFCO) au semnat un acord de creditare pentru modernizarea și extinderea rețelei existente de iluminare stradală din oraș, prin intermediul realizării măsurilor de eficientizare a iluminatului public. Acesta este al doilea proiect implementat cu suportul financiar al NEFCO în R. Moldova.

 

În alte trei raioane a fost finalizat Programul "Drumuri Bune pentru Moldova 2020"

În raioanele Anenii Noi, Fălești și Orhei au fost executate integral lucrările de reparație și întreținere periodică din cadrul Programului “Drumuri Bune pentru Moldova 2020”. Potrivit Administrației de Stat a Drumurilor, în raionul Anenii Noi au fost supuse reparației 31 sectoare de drum cu o valoare a investiției de peste 28 milioane de lei. „24 sectoare de drum, cu o lungime totală de peste 10 km, au fost reparate cu îmbrăcăminte din beton asfaltic, iar 7 sectoare, cu o lungime totală de peste 7 km - cu îmbrăcăminte rutieră din pietriș”, indică ASD.

 

Un boxer moldovean a cîștigat medalia de aur la Campionatul European de box pentru cadeți

Comitetul Național Olimpic și Sportiv a anunțat astăzi că R. Moldova a cucerit o medalie de aur și patru de bronz la Campionatul European de box pentru cadeți de la Sofia, Bulgaria. Astfel, campion european la categoria de greutate 48 de kg a devenit Ilie Argatu. Boxerul moldovean l-a învins în finală, la puncte, cu cinci la zero, pe spaniolul Losano Serrano Rafael.

 

Serviciul de Asistență Stradală pentru copii din Chișinău va activa și pe timp de noapte

Primăria municipiului Chișinău informează că Serviciul Asistență Stradală pentru copii, care activa doar pe timp de zi, va presta servicii de plasament beneficiarilor și pe timp de noapte. Viceprimarul municipiului Chișinău, Angela Cutasevici, a anunțat că în acest moment are loc o reorganizare pentru ca în acest centru să poată fi cazați concomitent zece copii. Aceștia vor locui în incinta centrului pînă la 45 de zile, timp în care organele competente vor identifica o soluție viabilă pentru fiecare caz în parte.

 

Directorul unei companii imobiliare va fi judecat pentru tentativă de contrabandă cu valută

Directorul unei companii imobiliare va compărea pe banca acuzaților pentru tentativă de contrabandă cu valută, estimată la peste 1,7 milioane de lei. Procuratura raionului Hîncești a finalizat și expediat în judecată dosarul de învinuire a acestuia, se arată într-un comunicat publicat de Procuratura Generală. Acțiunile ilicite ale inculpatului au fost deconspirate de către inspectorii vamali ai Postului Vamal Leușeni, în momentul în care acesta încerca să scoată, prin contrabandă, din R. Moldova suma de 84 450 euro.

 

Peste 30 de mii de copii din capitală vor primi cadouri din partea Primăriei

30 739 de copii din grădinițele municipiului Chișinău vor beneficia de cadouri cu ocazia sărbătorilor de iarnă, din partea municipalității. Potrivit primarului Ion Ceban, acestea vor conține dulciuri și biscuiți în asortiment variat. „Pentru securitatea copiilor, vor fi procurate doar produse ce au certificate de conformitate”, a dat asigurări edilul. Cadourile vor fi procurate din banii Direcției de educație, care au fost economisiți pe parcursul anului. Totodată, primarul Ion Ceban a amintit că organizarea sărbătorilor de iarnă în cadrul grădinițelor din capitală este interzisă.

 

Au fost efectuate noi percheziții în dosarul fraudei bancare

Procurorii Anticorupție au descins în această dimineață cu percheziții pe mai multe adrese din Chișinău. Acțiunile au avut loc în dosarul fraudei bancare, iar în rezultatul acestora, cel puțin șase persoane au fost reținute. Informația a fost confirmată de Serghei Gavajuc, șeful interimar Procuraturii Anticorupție. Gavajuc a evitat să ofere mai multe detalii despre acțiuni, făcînd trimitere la secretul anchetei.