REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (27 aprilie 2018)

R. Moldova marchează Ziua Drapelului și a Stemei de Stat

R. Moldova sărbătorește, vineri, 27 aprilie, Ziua Drapelului și a Stemei de Stat, simbolurile oficiale ale suveranităţii şi independenţei statului. Tricolorul a devenit drapel naţional acum 28 de ani, printr-o hotărîre a Parlamentului. Iar sărbătoarea a fost instituită de Parlament în 2010. La sfîrşitul anilor 80 ai secolului trecut, tricolorul a devenit simbol al renaşterii naţionale. Drapele tricolor au fost purtate la Marile Adunări Naţionale.

 

Fermierii din raionul Dubăsari au primit certificate de acces la terenuri

Fermierii din raionul Dubăsari care anterior nu își puteau lucra pămînturile au primit primele certificate de acces la terenurile lor agricole situate după traseul Rîbniţa–Tiraspol. Aceste certificate garantează agricultorilor dreptul de utilizare a 400 de hectare, din suprafața totală de 6300 de hectare de teren, amplasate în stînga Nistrului. În perioada următoare, va fi asigurată eliberarea documentelor similare pentru celelalte suprafețe de teren. Proprietarii nu au mai avut acces la terenurile respective din anul 2014, iar în urma negocierilor purtate între Chișinău și Tiraspol accesul la lucrarea loturilor de pămînt a fost restabilit pentru un termen de 20 de ani, începînd din 1 august curent. Terenurile agricole, situate după traseul Rîbnița-Tiraspol, se află în proprietatea a peste 5500 de persoane din localitățile Cocieri, Coșnița, Doroțcaia, Molovata Nouă și Pîrîta.

 

Premieul Pavel Filip s-a întîlnit cu omologul său lituanian

Republica Lituania va rămîne aliatul R. Moldova în procesul de realizare a reformelor. Declarații în acest sens au făcut premierul lituanian, Saulius Skvernelis și prim-ministrul Pavel Filip. „Calea spre UE este una lungă și grea, dar oricît de greu ar fi acest drum, mai ușor este parcurs cînd simți alături de tine sprijinul și umărul prietenilor. Iar Republica Lituania este un prieten adevărat pentru Republica Moldova”, a spus Pavel Filip. Prim-ministrul Saulius Skvernelis, a declarat, la rîndul său, că scopul vizitei sale este de a confirma, încă o dată, sprijinul pentru procesul de reforme în vederea integrării europene a țării noastre. Oficialul a apreciat progresele în realizarea Acordului de Asociere RM-UE, inclusiv creșterea semnificativă a exporturilor de produse moldovenești pe piața europeană.

 

Pacienții grav bolnavi vor beneficia de îngrijire paliativă la domiciliu

Pacienții grav bolnavi vor beneficia de îngrijire paliativă la domiciliu. Acțiunea este prevăzută în cadrul unui proiect de dezvoltare lansat de către Hospices of Hope Moldova, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS). În prezent, în rețeaua națională de îngrijire paliativă au fost integrate trei organizații din regiunile Ocnița, Orhei și Soroca, ce prestează servicii profesionale de asistență medico-socială celor care se confruntă cu boli incurabile. Cu suportul Hospices of Hope Moldova, echipele vor primi ajutor financiar lunar pentru salarizare, medicamente, transport, consumabile, ajutor umanitar sub formă de pungi pentru stomă și instruiri generale în domeniul îngrijirii paliative. Totodată, pînă în luna august urmează să fie formate alte două echipe mobile de îngrijiri paliative, care la fel vor beneficia de tot suportul necesar.

 

Vinul Moldovei este „oaspete de onoare” al unei expoziții din Elveția

R. Moldova participă, în premieră, în calitate de oaspete de onoare (Hôte d'honneur) al expoziției internaționale „Arvinis 2018”, care se desfășoară în orașul Montreux din Elveția. Țara noastră este reprezentată de către 14 companii vinicole reunite sub marca brandului național „Wine of Moldova". În cadrul ceremoniei oficiale de inaugurare a expoziției, delegatul țării noastre pe lîngă Organizația Mondială a Comerțului, Corina Cojocaru, a subliniat că “vinul este una dintre bijuteriile R. Moldova, adevăratul ambasador al artei și măiestriei viței și a vinului, care depășește orice frontieră, caracterizînd pe deplin maturitatea, valorile și ospitalitatea unei națiuni”. Evenimentul de anvergură aflat la cea de-a 23-a ediție întrunește peste 200 de producători de vinuri din întreaga lume, care au expus peste 5000 de vinuri de înaltă calitate de pe 5 continente.

 

Amenzile vor putea fi achitate în jumătate timp de 72 de ore

Amenzile vor putea fi achitate în jumătate timp de 72 de ore din momentul înștiințării persoanei sancționate, potrivit unei decizii aprobate joi, 26 aprilie, de Curtea Constituțională. Curtea a declarat neconstituțională prevederea care permite achitarea în jumătate a amenzilor în primele 72 ore „din momentul stabilirii lor”. Judecătorul care a ridicat excepția de neconstituționalitate susține că, în realitate, cei amendați aveau la dispoziție mai puțin de 72 de ore pentru achitarea în jumătate a amenzii din cauza întîrzierii livrărilor poștale, în cazul persoanelor care nu achită amenda pe loc.

 

Președintele RM efectuează o vizită de lucru în Federația Rusă

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, efectuează o scurtă vizită de lucru în Sankt Petersburg, Federația Rusă. Într-o postare pe o rețea de socializare, Igor Dodon a scris că va avea mai multe întrevederi. „Agenda vizitei prevede întrevederi cu guvernatorul Sankt Petersburgului, oficiali din Rusia, cu conducători ai diasporei moldovenești din toate regiunile Federației Ruse, precum și cu tineretul nostru din capitala de nord a Rusiei”, a punctat Dodon.

 

CEC a început tipărirea listelor electorale pentru alegerile locale noi

Comisia Electorală Centrală (CEC) a început tipărirea listelor electorale de bază pentru alegerile locale noi din 20 mai. În total, în listele electorale au fost incluși circa 750 de mii de alegători. Potrivit CEC, listele electorale de bază au fost întocmite în baza Registrului de stat al alegătorilor și cuprind toţi cetăţenii cu drept de vot care domiciliază ori îşi au reşedinţa pe teritoriul unei secţii de votare. Alegătorul poate fi înscris numai într-o singură listă electorală şi la o singură secţie de votare. La alegerile locale, alegătorul care are şi domiciliu şi reşedinţă este înscris în lista electorală ce corespunde secţiei de votare în a cărei rază teritorială acesta îşi are reşedinţa. La 20 mai vor avea loc alegeri noi ale primarilor în șapte localități: municipiul Chișinău, municipiul Bălți, comuna Leușeni și satul Nemțeni din raionul Hîncești, comuna Volovița din raionul Soroca, comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei și comuna Pîrliţa din raionul Ungheni.

 

Circa 1,5 milioane de moldoveni au mers fără viză în UE

Circa 1,5 milioane de moldoveni au traversat frontiera R. Moldova în baza paşapoartelor biometrice avînd drept destinaţie ţări europene, pînă la 27 aprilie, 2018, cînd se împlinesc patru ani de la liberalizarea regimului de vize cu țările Uniunii Europene. Potrivit datelor Poliţiei de frontieră, aproximativ 79,5% din moldovenii care au beneficiat de această facilitate au revenit în ţară. Conform sursei citate, cei mai mulţi moldoveni au ales să treacă frontiera prin vama Leușeni - Albița, poliţiştii de frontieră înregistrînd 562 076 de persoane, după care urmează Aeroportul Internațional Chișinău prin care au plecat spre UE - 273300 deţinători de paşapoarte biometrice. Alţi 256307 de moldoveni au mers în comunitatea europeană prin punctul de trecere Cahul-Oancea, iar 217 896 de cetățeni RM au preferat punctul de trecere Sculeni.