REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (23 martie 2018)

Apa din peste 70% din fîntîni nu corespunde standardelor

Apa din peste 70 la sută din fîntînile freatice din ţară nu este sigură pentru consum şi nu corespunde normelor sanitare. Afirmații în acest sens a făcut medicul igienist Maxim Mogorean, şeful secţiei Supravegherea Sănătăţii Mediului din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică. Potrivit sursei citate, în 2017 din sursele de alimentare cu apă din ţară au fost preluate şi examinate 12394 de probe. “Din acestea, circa 28 la sută au fost neconforme la parametrii microbiologici şi 63,4 % la parametrii chimici. În mare parte nereguli au fost depistate la sondele arteziene, apa din acest surse a depăşit limitele de fluor şi bor. Situaţia cea mai nefavorabilă la capitolul alimentare cu apă a fost înregistrată în raioanele Anenii Noi, Căuşeni, Făleşti, Ştefan Vodă, Ungheni, Rîşcani, Hînceşti şi Orhei”, a mai spus Mogorean. Anual, la 22 martie, este marcată Ziua Mondială a Apei.

 

Rezultatele criminalistice din R. Moldova vor fi recunoscute la nivel internațional

Rezultatele examinărilor criminalistice efectuate în laboratoarele poliției din R. Moldova vor fi recunoscute la nivel internațional. Centrul tehnico-criminalistic și expertize judiciare al Inspectoratului General de Poliție (IGP) a primit joi, 22 martie, certificatul de acreditare. Șeful IGP, Alexandru Pînzari, a specificat că primirea certificatului de acreditare confirmă faptul că lucrările realizate în laborator corespund cerințelor standardelor internaționale. Ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, a menționat că programul a fost inițiat în anul 2012. „ SUA a investit 2,5 mln de dolari pentru echipamente, cursuri și ateliere de lucru”, a afirmat oficialul.

 

Premierul a testat Serviciul 112

Premierul Pavel Filip a vizitat joi, 22 martie, sediul Serviciului unic de urgență 112, pentru a evalua pregătirile pentru lansarea sistemului, care va avea loc săptămîna viitoare. Premierul a testat funcționalitatea sistemului informatic automatizat pentru recepționarea și gestionarea apelurilor și a fost informat despre modalitatea de preluare a apelurilor. Filip s-a interesat de condițiile de muncă ale operatorilor și de instruirea acestora pentru începerea activității. În discuțiile cu dispecerii și reprezentanții instituțiilor responsabile de implementarea serviciului, premierul a accentuat că principalul avantaj al numărului unic este reducerea timpului de reacție în cazurile de urgență, fiind posibilă intervenția mult mai rapidă, dar și coordonată a serviciilor specializate. Pînă în prezent a fost dotat sediul serviciului, instalat sistemul informațional și elaborate materialele de identitate vizuală a serviciului. Totodată, au fost angajați prin concurs 38 de operatori, dintr-un total de 200 de dosare depuse.

 

Rudele persoanelor decorate post-mortem vor primi alocaţii

Rudele persoanelor decorate post-mortem cu „Ordinul Republicii” sau cu ordinul „Ştefan cel Mare” vor primi lunar alocaţii în valoare de 500 de lei pentru merite deosebite faţă de stat. Un proiect în acest sens a fost aprobat în prima lectură de Parlament. Proiectul prevede că alocaţia pentru merite deosebite va fi plătită soţiei ori soţului, după caz, iar în lipsa acestora - unuia dintre părinţii persoanei decorate post-mortem. Totodată, în cazul părinţilor aflaţi în divorţ, suma se împarte. Documentul stabileşte că alocaţia va fi plătită în baza unei cereri depuse de rude. Noile prevederi vor intra în vigoare de la 1 iulie 2018, după ce vor fi votate de plenul Legislativului, în lectură finală. Prin decretele Preşedintelui R. Moldova, au fost conferite post-mortem 100 de distincţii „Ordinul Republicii” şi 139 - ordinul „Ştefan cel Mare”.

 

Partidele politice mai au nouă zile pentru a prezenta raportul anual

Partidele politice mai au la dispoziție nouă zile pentru a prezenta la Comisia Electorală Centrală (CEC) raportul anual privind gestiunea financiară a formațiunii pentru anul 2017. Potrivit Comisiei, termenul limită de prezentare a rapoartelor este ziua de 31 martie inclusiv. Ulterior, acestea vor fi făcute publice de către CEC. Conform datelor Comisiei, pînă în prezent doar șapte din cele 45 de partide politice înregistrate au prezentat rapoartele financiare.

 

Rata dobînzii la creditele bancare în lei a coborît la un nou minim istoric, 9.47 la sută anual

Rata medie ponderată a dobînzii la creditele în monedă naţională acordate de băncile moldoveneşti a coborît în luna februarie 2018 la un nou minim istoric, de 9.47 la sută anual, după ce în prima lună a anului a fost de 9.80 la sută. Este a șasea oară în ultimele șapte luni, cînd dobînda coboară sub 10 la sută. Perioada cu dobînzi relativ mici va continua. Reintrarea inflației pe un trend de scădere și o posibilă reducere a ratei de politică monetară de către BNM vor trage ușor în jos dobînzile la creditele în lei, sînt de părere experții financiari. Un nivel similar cu cel din prezent a fost înregistrat ultima oară în noiembrie 2014, cînd rata dobînzii la creditele în monedă națională a ajuns la 9.81 la sută anual, însă ca urmare a crizei bancare aceasta a revenit pe creștere și a atins nivelul maxim din ultimii ani de 16.09 la sută în ianuarie 2016. Ulterior, pe fondul relaxării politicii monetare de către banca centrală s-a profilat o tendință de reducere constantă a ratei dobînzii.

 

Procurorii au cerut opt ani de pușcărie pentru un consilier PD

Procurorii au cerut pînă la 8 ani de privațiune de libertate pentru consilierul PD, care a urcat beat la volan și care a fugit imediat de la fața locului după ce a lovit cu mașina un băiat de 7 ani din Corjeuți. Consilierul PD din Corjeuți va compărea pe banca acuzaților pentru încălcarea regulilor de securitate a circulației sau de exploatare a mijloacelor de transport de către persoana care conduce mijlocul de transport, săvîrșită în stare de ebrietate și părăsirea locului accidentului rutier. Procuratura raionului Briceni a finalizat urmărirea penală și a expediat dosarul de învinuire în judecată.

 

BNM a emis noi monede comemorative și jubiliare

Banca Națională a Moldovei (BNM) a emis zece monede comemorative și jubiliare, ediția 2017, pentru seriile „Personalități”, „Femei celebre”, „Aleea Clasicilor din Grădina Publică « Ștefan cel Mare și Sfînt » din mun. Chișinău”, „Cartea Roșie a Republicii Moldova”, „Evenimente istorice” și „Știință și Inovare”. Monedele sînt confecționate din argint și aur. O premieră o constituie seria „Știință și inovare”, care inițiază cu moneda comemorativă din argint dedicată unui secol de la nașterea lui Vladimir Andrunachievici , savant matematician. Seria „Personalități” se completează cu moneda jubiliară dedicată compozitorului Eugen Doga, cu prilejul aniversării a 80-a de la naștere, și cu moneda comemorativă la 80 de ani de la nașterea lui Ion Vatamanu - poet, publicist și om politic. Ambele monede sînt din argint. O altă monedă din argint completează seria „ Femei celebre ”, în memoria artistei de muzică populară, Maria Drăg an - 70 de ani de la naștere. Seria „ Aleea Clasicilor din Grădina Publică « Ștefan cel Mare și Sfînt » din mun. Chișinău ” este suplimentată cu două monede din aur și argint, cu ocazia celor 200 de ani de la nașterea lui Mihail Kogălniceanu – avocat, istoric și publicist. Alte două monede, din aur și argint, sînt consacrate celor 100 de ani de la trecerea în eternitate a scriitorului Alexei Mateevici.