REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (2 august 2019)

După sesiunea suplimentară, rata de promovare a examenelor de BAC este de 76,9%

Circa 42% dintre cei 3339 de tineri, care au participat la sesiunea suplimentară de bacalaureat, au promovat examenul. Astfel, în acest an, rata de promovare totală a bacalaureatului este de 76,99%, în creștere cu circa 5 la sută față de anul trecut. Potrivit datelor Ministerului Educației Culturii și Cercetării, rata de promovare a absolvenților din licee este de 95,07%. Totodată, mai mult de jumătate dintre candidații din colegii și centre de excelență care au fost admiși la sesiune au promovat examenul. Din cei 2467 de restanțieri din sesiunile anterioare, au promovat examenul 670 de candidați, ceea ce constituie 27,16%.

 

Dolarul se va scumpi, iar euro se va ieftini

La sfîrșitul săptămînii curente, dolarul se va scumpi cu șapte bani, iar euro se va ieftini cu 13 bani. Astfel, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar afișate de Banca Națională a Moldovei, dolarul va costa 17 lei și 83 de bani, iar euro va avea o valoare de 19 lei și 67 de bani. Totodată, în următoarele trei zile, leul românesc va pierde trei bani și se va opri la nivelul de 4 lei și 15 bani. Rubla rusească se va deprecia cu un ban, pînă la cotația de 27 de bani.

 

Utilizarea pungilor şi a veselei din plastic de unică folosinţă va fi sancționată

Pentru utilizarea pungilor şi a veselei de plastic vor fi aplicate amenzi de pînă la 4500 de lei în cazul peroanelor fizice și 12 mii de lei, în cazul persoanelor juridice, potrivit unui proiect de modificare a Codului Contravențional, avizat pozitiv de cabinetul de miniștriю Proiectul a fost elaborat în scopul interzicerii, prin sancțiune, a utilizării/comercializării pungilor de plastic, farfuriilor, paharelor, a altor accesorii ale serviciilor de masă și a bețișoarelor de unică folosință fabricate din plastic.

 

Averse cu descărcări electrice și maxime de 26 de grade: Iată cum va fi vremea în weekend

Sîmbătă și duminică, în Chișinău, vom avea parte de ploi însoțite de descărcări electrice și maxime de 26 de grade Celsius. În timpul nopților de weekend temperaturile vor oscila între 16 și 18 grade Celsius. În același timp, vîntul va bate slab spre moderat. La nord, se vor înregistra între 23 de grade ziua, iar noaptea temperatura din termometre scade pînă la 15 grade. Totodată, în zona de nord a țării se vor înregistra și averse cu descărcări electrice în ambele zile de weekend. În sud, la Cahul, în timpul zilei maximile vor atinge 27 de grade Celsius.

 

Ministrul Sănătății a anunțat majorarea salariilor în sistemul medical

Ministrul sănătății, Ala Nemerenco, anunță majorarea salariilor în sistemul medical. Primele majorări ar putea avea loc în septembrie-octombrie, pentru medicii de gardă, a declarat Ala Nemerenco. Potrivit ei, dacă o să se reușească modificarea legislației, majorările se vor aplica din septembrie, dacă nu – cel tîrziu în octombrie. Salariile se vor majora pe categorii, și nu pentru toți angajații din sistem în același timp.

 

Sheriff s-a calificat în următoarea etapă a Ligii Europa la fotbal

Echipa Sheriff Tiraspol a promovat joi, 1 august, în turul doi preliminar al Ligii Europa la fotbal. Asta după ce a încheiat, pe teren propriu, la egalitate (1-1) meciul retur cu formația Partizani Tirana (Albania). Autorii golurilor marcate sînt Asani (29, 0-1) – Nduaie (63, 1-1). În tur, aceasta a învins cu scorul 1-0.

 

Creştinii ortodocşi de rit vechi îl sărbătoresc pe Sfîntul Mare Proroc Ilie

Creştinii ortodocşi de stil vechi îl sărbătoresc vineri, 2 august, pe Sfîntul Mare Proroc Ilie, considerat ocrotitorul recoltelor şi aducătorul de ploi. În această zi, enoriașii merg la biserică, iar conform tradiţiei se sfințesc fructele și legumele, care ulterior se mănîncă cu miere și castraveți. Potrivit tradițiilor, de Sfîntul Ilie se mănîncă, pentru prima dată, roada nouă de mere și de struguri, nuci și alune.

 
Controlul comun la frontiera moldo-ucraineană ar putea fi extins

Controlul comun la frontiera moldo-ucraineană s-ar putea extinde și în punctul de trecere ”Otaci-Moghiliov-Podolsk”. Astfel, persoanele și mărfurile ar urma să fie supuse unui singur filtru de control, fie pe teritoriul țării noastre, fie pe partea ucraineană. Controlul ar putea fi organizat conform principiilor „Ghișeului Unic” și „O singură oprire”. Subiectul a fost discutat la o reuniune a reprezentanților Serviciului Vamal, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, ANSA, Agenției Naționale Transport Auto cu reprezentanți ai autorităților ucrainene.

 

Salvatorii au recuperat cadavrul unei minore care s-a înecat în rîul Prut

O minoră în vîrstă de 13 ani s-a înecat în rîul Prut, în apropierea orașului Leova. Cadavrul acesteia a fost recuperat de salvatori în dimineața zilei de vineri, 2 august. Corpul neînsuflețit al copilului a fost depistat la o distanță de 2 km de la locul presupus de înec. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), de la începutul anului 2019, în bazinele acvatice din țară și-au pierdut viața opt copii.

 

Șase birouri de consiliere psihologică au fost deschise în subdiviziunile Poliției de Frontieră

La Poliția de Frontieră au fost deschise șase birouri de relaxare psihologică. În cadrul acestora, angajații vor putea profita de asistență psihologică și de momente de diminuare a stresului profesional. Unul dintre cele șase birouri a fost inaugurat joi, 1 august, la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF). Alte cinci birouri vor activa în subdiviziuni, și anume în Direcțiile Regionale Sud, Vest și Est, în Sectorul Poliției de Frontieră Aeroportul Internațional Chișinău și în Centrul de Excelență în Securitatea Frontierei.