REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (6 decembrie 2018)

Un autobuz cu cetățeni moldoveni a fost implicat într-un grav accident în Federația Rusă

Un autocar de pe ruta Sankt-Petersburg – Chișinău, cu 14 pasageri, s-a ciocnit cu un camion în regiunea Pskov din Rusia. În urma accidentului cinci persoane au avut de suferit. Un martor ocular a povestit că „șoferul de autobuz nu a reușit să se oprească în fața unei mașini din față și, pentru a evita o coliziune, a ieșit pe contrasens, unde s-a tamponat cu un camion încărcat cu nisip”.

 

Candu a invitat membrii Congresului SUA să monitorizeze alegerile parlamentare

Președintele Parlamentului Andrian Candu a invitat membrii Senatului și ai Camerei Reprezentanților SUA să monitorizeze alegerile parlamentare din R. Moldova pentru a se convinge de corectitudinea procesului electoral. Invitația a fost făcută în timpul întrevederilor pe care Candu le-a avut la Washington, unde efectuează o vizită de lucru la invitația Congresului SUA. Președintele Parlamentului a solicitat suport în fața amenințărilor hibride și pentru consolidarea capacităților instituționale ale statului de a reacționa la riscurile de securitate actuale.

 

Doi moldoveni au fost reținuți pentru săvîrșirea furturilor pe teritoriul UE

Doi moldoveni, în vîrstă de 34 și 37 de ani, au fost reținuți pentru săvîrșirea furturilor pe teritoriul Uniunii Europene. Anunțul a fost făcut joi, 6 decembrie, de către șeful Inspectoratului Național de Investigație, Ion Iachimov. Potrivit sursei citate, moldovenii acționau cel mai des pe teritoriul Germaniei, Italiei și Austriei, unde săvîrșeau furturi din case de lux, magazine și mijloace de transport.

 

A fost lansată o linie specială de suport informațional pentru angajații din sectorul bugetar

În cadrul Centrului Unic de Apel a fost lansată joi, 6 decembrie, o linie specială privind aplicarea prevederilor Legii nr.270 din 23 noiembrie 2018 cu privire la sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Astfel, la numărul de telefon 0 8000 15 25, tasta 6, vor fi înregistrate apelurile din partea angajaților din orice unitate bugetară, care solicită explicații privind modalitatea de calculare a salariului începînd cu luna decembrie 2018.

 

Un nou contingent de militari participă la operațiunile de menținere a păcii din Kosovo

Armata Națională a R. Moldova trimite un nou contingent de militari în operațiunile de menținere a păcii KFOR din Kosovo. Este al zecelea contingent de militari care va merge în misiune. O ceremonie oficială de detașare a fost organizată joi 6 decembrie, la Ministerul Apărării în prezența unor oficiali de la Chișinău dar și din străinătate. Ministrul Apărării Eugen Sturza a menționat că țara noastră își va amplifica prezența în teatrele de operație.

 

Persoanele cu pensii mai mici de 1589 de lei vor primi din 1 ianuarie cu 10% mai mult

Începînd cu data de 1 ianuarie 2019, pensionarii cu pensii mai mici de 1589 de lei vor primi pensii majorate cu 10%. Decretul de promulgare, dar şi legea pentru susținerea financiară suplimentară a unor beneficiari de pensii vor fi publicate în numărul de vineri, 7 decembrie al Monitorului Oficial. Pentru implementarea proiectului, în anul 2019 sînt necesare aproximativ 567 milioane de lei. Banii vor fi alocați din Bugetul de stat sau Bugetul asigurărilor sociale de stat, în funcție de sursa de finanțare a pensiei.

 

Numărul copiilor cu nevoi speciale care merg la scoală a crescut cu 45% în ultimii ani

În anul curent, în instituțiile de învățămînt general din R. Moldova îşi fac studiile 9952 de copii cu cerințe educaționale speciale, cu circa 45 la sută mai mulți față de anul 2013. Datele au fost făcute publice joi, 6 decembrie, în cadrul conferinței naționale „Asigurarea dreptului la educație pentru copiii cu dizabilități”. Conferinţa a fost organizată de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, împreună cu Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF Moldova) și Alianța ONG-urilor active în domeniul protecției familiei și copilului, în contextul implementării Programului de dezvoltare a educației incluzive în Republica Moldova pentru anii 2011-2020.