REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (4 decembrie 2018)

Poliţiştii de frontieră vor activa în regim sporit în perioada sărbătorilor

Poliţiştii de frontieră vor activa în regim sporit în perioada sărbătorilor de iarnă pentru a evita formarea cozilor. Anunţul a fost făcut marți, 4 decembrie, de premierul Pavel Filip. Potrivit lui Filip, conducerea Poliţiei de Frontieră a prezentat modalitatea activităţii în perioada sărbătorilor şi acţiunile care vor fi întreprinse pentru fluidizarea traficului în vămi.

 

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului în Biserică

Ortodocşii de stil vechi marchează marți, 4 decembrie, intrarea Maicii Domnului în Biserică. Sărbătoarea aminteşte despre responsabilitatea creştinilor de a se pregăti spiritual pentru naşterea Mîntuitorului. În popor această sărbătoare este cunoscut sub denumirea de Vovidenia sau Ovedenia. În această zi, copiii pun crengi de măr în vase cu apă. De asemnea, se spune că aşa cum va fi vremea în această zi așa va fi tot restul sezonului rece.

 

Un cetățean al Turciei și două moldovence vor fi judecați pentru trafic de persoane

Un cetăţean al Turciei, împreună cu două moldovence, vor fi judecați pentru trafic de ființe umane. Una dintre moldovence este concubina bărbatului, iar cealaltă femeie este mătuşa acesteia. Potrivit Procuraturii Generale, în perioada 2016 – 2018, sub promisiunea unui loc de muncă bine plătit, inculpaţii au racolat trei tinere din familii vulnerabile, pe care le-au transportat şi obligat să se prostitueze în oraşele Antalya şi Izmir din Turcia. Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă pînă la 15 ani de închisoare.

 

Ion Chicu va fi înaintat la funcția de Ministru al finanțelor

Ion Chicu va fi noul ministru al Finanțelor. Anunțul a fost făcut marți, 4 decembrie, de către premierul Pavel Filip de la tribuna Partidului Democrat. Prin Hotărîrea Guvernului R. Moldova, Ion Chicu a fost numit în funcţia de Secretar general de stat al Ministerului Finanțelor, începînd cu 2 ianuarie 2018.

 

Șase persoane au fost reținute pentru escrocherii imobiliare

Șase persoane au fost reținute marți, 4 decembrie, pentru escrocherii imobiliare în municipiul Chișinău. Potrivit procurorilor, reținerile au avut loc în urma efectuării a 18 percheziții la domiciliile și automobilele suspecților. Ei sînt bănuiți că au cauzat victimelor prejudicii în sumă de peste opt milioane de lei. Conform anchetei, bănuiții selectau persoane social-vulnerabile și cu dizabilități psihice, care aveau în proprietate bunuri imobile. Făptuitorii transportau victimele în regiunea transnistreană, unde erau impuși să muncească la cîmp, fără a fi remunerați. Dacă vor fi găsiți vinovați, persoanele riscă pînă la 20 de ani de închisoare.

 

Specialiștii au confirmat nouă cazuri noi de rujeolă

Pe parcursul ultimelor 10 zile, specialiştii de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) au confirmat nouă cazuri noi de rujeolă în raionul Soroca. Șefa Serviciului informare și comunicare al ANSP, Olesea Croitor, a precizat că toţi pacienţii sînt rude sau au contactat cu persoanele care au făcut boala anterior. De la începutul acestui an, s-au înregistrat 335 de cazuri confirmate de rujeolă. O creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri a fost atestată în luna august, fiind înregistrate 239 de cazuri confirmate.

 

Premierul susține că bugetarii îşi vor primi salariile majorate la timp

Statul dispune de bani suficienţi, astfel încît toţi cei peste 200 mii de bugetari vor primi la timp salariile majorate, conform noii legi a salarizării. Declaraţia a fost făcută marți, 4 decembrie, de premierul Pavel Filip. Premierul a specificat că la nivel de guvern au fost elaborate deja toate actele necesare pentru ca toţi bugetarii să-şi primească salariile majorate la timp. Potrivit noilor modificări a legislaţiei, din data de 1 decembrie, circa 200 mii de bugetari vor primi salarii mai mari, în acest scop din bugetul de stat fiind alocaţi 1,3 miliarde de lei.