REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (31 iulie 2019)

A fost extins Codul Galben de caniculă şi a fost anunţată secetă hidrologică

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a extins pînă joi, 1 august, Codul Galben de caniculă şi a anunţat pînă pe 5 august secetă hidrologică. Potrivit meteorologilor, ultima lună de vară se face prezentă cu arşiţă, iar pe întreg teritoriul ţării temperatura maximă a aerului va atinge valori de 33-34 grade Celsius. De asemenea, conform SHS, pînă la 5 august este în vigoare şi Codul Galben de secetă hidrologică.

 

40 de cazuri noi de rujeolă au fost înregistrate în această vară

De la începutul anului curent, în R. Moldova au fost confirmate 65 de cazuri de rujeolă, iar 40 dintre acestea s-au înregistrat în lunile iunie și iulie, anunță Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Virusul a fost identificat în mai multe raioane. În municipiul Chișinău au fost raportate 35 de cazuri de îmbolnăvire cu rujeolă, la Drochia–18 cazuri, Ocnița–6 cazuri, Ialoveni – 2 cazuri, Briceni–1 caz, Edineț–1 caz, Stefan Vodă–1 caz și Glodeni – 1 caz.

 

Condițiile meteo din acest an ar putea afecta sectorul agricol

Ploile torențiale și furtunile de la sfîrșitul primăverii și începutul verii, seceta din sudul și centrul R. Moldova din ultimele săptămîni ar putea afecta sectorul agricol, în special culturile de porumb și floarea soarelui. Suprafețele cultivate cu aceste culturi din raioanele de sud au avut de suferit și din cauza dăunătorilor. Biroul Național de Statistică a anunțat că, în prima jumătate a acestui an, producția vegetală a scăzut cu 8,8 la sută față de perioada similară a anului precedent.

 

Majoritatea băncilor își orientează atenția către persoanele fizice

Ameliorarea indicatorilor financiari și prudențiali determină o schimbare a modelului de afaceri pentru majoritatea băncilor, care își orientează atenția către categoria de clienți persoane fizice, aceștia fiind cei mai responsabili clienți cînd vine vorba de plată, se constată într-o analiză a Centrului Analitic Independent „Expert-Grup” privind situaţia din sistemul bancar la sfîrşitul lunii iunie. La sfîrșitul lunii iunie, soldul total al creditelor a atins o valoare de o aproximativ 38,8 miliarde de lei, în creștere cu circa 17 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut.

 

Doi bărbați au ajuns la urgență după ce au căzut într-o fîntînă de canalizare

Doi bărbați de 37 și 52 de ani au fost scoși de salvatori dintr-o fîntînă de canalizare. Incidentul a avut loc în după-amiaza zilei de marți, 30 iulie, în comuna Ciorescu, municipiul Chișinău. Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, bărbații au coborît în fîntîna de canalizare pentru a o curăța, utilizînd o pompă de apă. Conform primelor cercetări, oamenii s-ar fi intoxicat cel mai probabil cu gazele toxice emanate de pompă. Ajunși la fața locului, salvatorii au recuperat cele două persoane de la o adîncime de aproximativ 8 metri. În prezent, bărbații se află în stare medie stabilă.

 

Maria Albot a depus cererea de demisie din funcția de deputat

Maria Albot a depus cererea de demisie din funcția de deputat miercuri, 31 iulie, fără a indica care sînt motivele. Astfel, fracțiunea Partidului „Șor”, care numără doar 7 deputați, va rămîne fără un membru, pînă cînd Parlamentul va aproba cererea de demisie, iar Comisia Electorală Centrală și Curtea Constituțională vor valida mandatul candidatului supleant de pe lista partidului. Locul Mariei Albot ar urma să fie ocupat de Valerii Klimenko.

 

CSJ a respins recursul avocaţilor lui Şor

Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a respins miercuri, 31 iulie, recursul avocaţilor lui Ilan Şor. Anunţul a fost făcut de către deputata Partidului Şor, Marina Tauber. Astfel este menţinută decizia Curţii de Apel Cahul, prin care Ilan Şor a fost anunţat în căutare naţională, iar pe numele lui s-a emis mandat de arest.

 

Campania de recoltare a cerealelor de grupa I se va încheia în următoarele zile

Ploile din ultima perioadă au determinat prelungirea campaniei de recoltare a cerealelor de grupa I. Datele din teritoriu arată că, la finele lunii iulie, în ţară a fost recoltată peste 95% din suprafaţa totală de grîu, care constituie circa 337 mii ha şi 98 la sută din suprafața de 46,7 mii ha de orz de toamnă, au informat surse de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM). Marin Grama, consultant la MADRM, a precizat că şi recoltarea orzului de primăvară se apropie de sfîrşit, la ora actuală fiind strînse 98% din totalul de 12,2 mii ha cultivate.

 

Viorica Dumbraveanu a fost aleasa in functie de consilier al Presedintelui R. Moldova

Viorica Dumbraveanu va exercita funcția de consilier al Președintelui R. Moldova în domeniul social. Un decret în acest sens a fost semnat miercuri, 31 iulie, de Președintele R. Moldova Igor Dodon.

 

Președintele Parlamentului a avut o întrevedere cu Ambasadorul Republicii Bulgaria în Moldova

Extinderea și diversificarea cooperării bilaterale interparlamentare a Legislativelor Republicii Moldova și a Republicii Bulgaria a fost discutată, miercuri, 31 iulie, la întîlnirea Președintelui Parlamentului Zinaida Greceanîi cu Ambasadorul Republicii Bulgaria la Chișinău, Evgueni Stoytchev. Președintele Parlamentului a pledat pentru impulsionarea cooperării pe dimensiunea parlamentară, inclusiv prin intensificarea schimbului de vizite a Grupurilor parlamentare de prietenie. ”Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Bulgaria este condus de deputatul socialist Ivan Zabunov, de origine bulgar”, a menționat Zinaida Greceanîi.

 

Noul procuror general interimar a fost prezentat colectivului

Dumitru Robu este noul Procuror general interimar al R. Moldova. Decretul privind numirea acestuia a fost semnat miercuri, 31 iulie, de șeful statului, Igor Dodon. Ulterior, noul procuror a fost prezentat colectivului Procuraturii Generale. Candidatura lui Dumitru Robu la funcția de procuror general a fost desemnată de parlament printr-o hotărîre aprobată la ședința de marți, 30 iulie. Aceasta a fost avizată pozitiv de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), întrunit astăzi în ședință. La prezentarea noului procuror general interimar, Igor Dodon a declarat că așteptările societății și ale conducerii țării față de acesta sînt foarte mari.