REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (3 septembrie 2018)

35 de mii de copii au mers anul acesta în clasa I

În instituțiile de învățămînt din R. Moldova a răsunat luni, 3 septembrie, primul sunet de clopoțel, care a dat startul noului an de învățămînt pentru circa 325 de mii de elevi din toată țara. 35 de mii dintre aceștia au mers în clasa I, potrivit datelor estimative ale Ministerului Educației. Festivitățile solemne consacrate Primului sunet au început cu onorarea simbolurilor de stat. După ceremonia dedicată primului sunet, elevii au mers la prima oră de dirigenție din noul an de studii, care a fost consacrată activității scriitorului, dramaturgului și eseistului Ion Druță.

 

12 persoane au decedat după ce un elicopter din R. Moldova s-a prăbușit în Afganistan

12 persoane au decedat după ce un elicopter al unei companii moldovenești s-a prăbușit în Afganistan. Tragedia a avut loc duminică, 2 septembrie. Potrivit informațiilor Autorității Aeronautice Civile a R. Moldova, elicopterul MI-8 MTV cu numărul de înregistrare ER-MHR al companiei aeriene Valan International Cargo Charter s-a prăbușit la scurt timp după decolarea de la baza aeriană militară din Mazar-i-Sharif. La bordul elicopterului se aflau 3 membri ai echipajului cetățeni ai Ucrainei și 11 pasageri cetățeni ai Afganistanului. Conform informațiilor preliminare, în urma accidentului au decedat 2 membri ai echipajului și 10 pasageri.

 

Armata Naţională a împlinit 27 de ani de la înfiinţare

Armata Naţională a R. Moldova marchează, luni, 3 septembrie, 27 de ani de la înfiinţare. Festivitățile au început duminică, 2 septembrie, cu Ziua Uşilor Deschise organizată la Ministerul Apărării şi va continua cu depuneri de flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare. Militarii Armatei Naţionale participă în misiuni de pacificare începînd cu anul 1997 şi au fost detaşaţi în ţări precum Rusia, regiunea Cecenă, Kosovo, Macedonia, Georgia, Tadjikistan, Ucraina, Bosnia şi Herţegovina, Liberia, Coasta de Fildeş, Sudan, Republica Central Africană şi Georgia, precum şi în cadrul forţelor multinaţionale din Irak.

 

Vama a raportat noi încasări

În perioada 27 august - 02 septembrie 2018, veniturile încasate la bugetul de stat de către Serviciul Vamal au constituit 355 milioane lei, fiind perfectate per total 8 475 declarații vamale. La capitolul combaterea fraudelor vamale, pe parcursul săptămînii trecute, au fost relevate 231 de încălcări ale legislației vamale. Cele mai frecvente încălcări se referă la depășirea termenului de aflare pe teritoriul R. Moldova al autoturismelor cu numere de înmatriculare străine, încălcarea termenului de tranzit, nedeclararea sau declararea neautentică a mărfurilor de larg consum. Totodată, în perioada vizată, au fost întocmite 9 procese-verbale cu privire la contravenție şi aplicate amenzi în sumă de 44 183 lei.

 

Acțiunile a 21 de întreprinderi au fost scoase la vînzare

La Bursa de Valori a Moldovei s-a dat startul licitațiilor de vînzare a acțiunilor proprietate publică de stat, fiind expuse pachetele de acțiuni a 21 de societăți din diferite domenii. În cazul a 16 societăți pachetul de acțiuni depășește 50% din capitalul social al acestora. Sînt licitate acțiuni ale întreprinderilor „Barza Albă”, „Tutun CTC”, unsprezece societăți „Drumuri” etc. Suma mijloacelor financiare raportată la prețul inițial al acțiunilor constituie 983,5 mln lei. În cadrul rundei sînt preconizate să se desfășoare un concurs comercial și unul investițional, precum și o licitație „cu strigare” pentru vînzarea unor complexe de construcție și a 12 întreprinderi de stat complexe patrimoniale unice. Prețul total de expunere la privatizare a acestor bunuri constituie peste 1,5 mlrd lei.

 

Deputaţii şi-au reluat activitatea în organele de lucru ale Legislativului

Sesiunea de toamnă a Parlamentului a început luni, 3 septembrie, iar deputaţii au revenit la muncă. Biroul Permanent al Legislativului urmează să decidă cînd va avea loc prima ședință plenară din noua sesiune. Regulamentul Parlamentului prevede că sesiunea de toamnă începe în luna septembrie şi nu poate depăși sfîrșitul lunii decembrie. Concediul este acordat deputaților, de regulă, în timpul vacanței de Crăciun și a vacanței de vară. Sesiunea de primăvară s-a încheiat pe data de 27 iulie 2018, în cadrul acesteia au fost adoptate 153 de legi și 44 de hotărîri.

 

A fost emis un nou cod galben de caniculă

Meteorologii au emis luni, 3 septembrie, un nou cod galben de caniculă, care va fi valabil pînă în seara zilei de mîine. Astfel, pe 3 și 4 septembrie, pe o mare parte a țării, temperatura maximă a aerului va atinge valori de +33 - +34°C. De asemenea, meteorologii au prelungit și codul galben de pericol excepțional de incendiu. Astfel, pînă pe 5 septembrie, pe o mare parte a teritoriului se va menține pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural și amenințare de incendiu a fîșiilor forestiere și a culturilor agricole.

 

În R. Moldova au fost confirmate 177 cazuri de rujeolă

Un număr de 177 de cazuri de rujeolă au fost confirmate de la începutul lunii august curent. Astfel în ţară se menţine Codul portocaliu de rujeolă. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în primele două zile ale lunii septembrie nu au fost înregistrate cazuri noi de rujeolă. În luna august au fost confirmate 140 de cazuri, iar alte 83 suspecte sînt în proces de investigare. În prezent, pacienții sînt izolați și se află sub supravegherea medicilor. Conform sursei citate, teritoriile afectate de rujeolă în ultima săptămînă sînt: Ceadîr-Lunga, Vulcănești, Ungheni, Taraclia, Cahul, Hîncești, Cantemir și Ocnița. Autoritățile au anunțat la finele lunii august Cod portocaliu de rujeolă pe întreg teritoriul țării.