REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (3 august 2020)

Prima tranșă financiară de la UE va fi debursată în luna septembrie

Premierul Ion Chicu afirmă că prima tranșă financiară, în valoare de 50 de milioane de euro, din partea Uniunii Europene va veni în luna septembrie. Potrivit prim-ministrului, după ratificarea de către Cabinetul de miniștri a Acordului privind asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene, urmează ca Parlamentul să ratifice și el acest document pentru ca prima transă financiară, în valoare de 50 de milioane de euro să fie debursată în luna septembrie. "Pentru debursarea tranșei a doua este necesară îndeplinirea a șase condiționalități conținute în acest Acord ratificat de Guvern", a spus Ion Chicu.

 

Circa 18 mii de persoane au fost tratate de COVID-19

17942 persoane au fost tratate de COVID-19 pînă în prezent. În total, în Republica Moldova au fost confirmate 25362 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care 1561 în regiunea transnistreană. Potrivit Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS), starea de sănătate a persoanelor infectate arată în felul următor: 437 stare gravă (dintre care 41 pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată), 1196 - stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare. MSMPS informează şi despre un alt deces provocat de COVID-19. Un bărbat de 68 ani, din raionul Șoldănești a pierdut lupta cu boala.

 

La început de august este marcată Săptămîna Mondială a Alăptării

Mai multe acţiuni de informare vor fi desfăşurate în ţara noastră, în contextul Săptămînii Mondiale a Alăptării, marcată în perioada 1-7 august. Genericul din anul 2020 al campaniei este „Susține alăptarea pentru o planetă mai sănătoasă” şi implică mobilizarea globală pentru susținerea, protejarea și promovarea alăptării pentru sănătatea planetei și a populației. Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, în anul 2019 au fost alăptați circa 89,1% de nou-născuți pînă la 3 luni, iar pînă la 6 luni – au fost alăptaţi 81,2% de copii. Pînă la vîrsta de un an, această cifră constituie 69,3% din numărul total de copii.

 

Un bărbat din Cahul a fost transportat cu elicopterul SMURD la Chișinău

Un bărbat în vîrstă de 44 de ani a avut nevoie de îngrijiri medicale urgente în municipiul Chișinău în urma agravării stării de sănătate. Pacientul a fost preluat de echipajul aero-medical SMURD Iași de la spitalul raional Cahul și transportat în siguranță la Chișinău, fiind monitorizat constant pe parcursul zborului de medicii și paramedicii pentru a evita complicațiile. Elicopterul a aterizat pe stadionul Dinamo, apoi bărbatul a fost transportat de Serviciul Republican Aviasan la Institutul de Medicină Urgentă. Potrivit IGSU, de la începutul anului 2020 aceasta este a zecea operațiune aero-medicală transfrontalieră SMURD, pentru cetățenii Republicii Moldova.

 

Mai multe garaje, cuprinse de flăcări la Botanica

Un incendiu a izbucnit în sectorul Botanica al capitalei. Potrivit primelor informații, arderea s-a produs într-un garaj situat pe adresa bulevardul Dacia. La fața locului în cel mai scurt timp au intervenit două echipaje de pompieri, care au stabilit că trei garaje au fost cuprinse de flăcări. În urma incendiului nimeni nu a avut de suferit, iar focul a distrus bunuri materiale din trei garaje din metal. Circumstanțele și cauza incendiului urmează a fi stabilite de specialiști. Potrivit IGSU, timp de 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 34 situații de risc.

 

Un bărbat din capitală riscă 10 ani de închisoare pentru tentativă de omor

Un bărbat în vîrstă de 40 ani din capitală a fost reținut pentru 72 de ore pentru tentativă de omor. Oamenii legii au fost sesizați de către locatarii unui bloc amplasat pe str. Igor Vieru, precum că vecinul lor, în vîrstă de 40 de ani, are o plagă în regiunea gîtului. Suspectul a părăsit locul comiterii infracțiunii. Cei doi au consumat împreună alcool, între ei s-a iscat un conflict și suspectul a aplicat o plagă în regiunea gîtului victimei. Individul și-a recunoscut vinovăția. Anterior el a fost judecat pentru comiterea mai multor genuri de infracțiuni. Pe cazul dat a fost inițiată o cauză penală pentru tentivă de omor, iar pentru fapta comisă bărbatul riscă pînă la 10 ani de închisoare.

 

Ambasadorul R. Moldova în Japonia a fost rechemat

Vasile Bumacov a fost rechemat din funcţia de ambasador al Republicii Moldova în Japonia şi Republica Coreea. Decizia a fost luată de Guvern. Totodată, membrii Executivului au votat şi pentru numirea Olgăi Tagadiuc în postul de director general al Agenției Naționale pentru Cercetare și Dezvoltare. De asemenea, Guvernul a votat pentru eliberarea lui Vitalie Valcov din funcţia din director general al Biroului Naţional de Statistică (BNS), ca urmare a expirării mandatului. Totodată, miniştrii au aprobat candidatura lui Oleg Cara în calitate de şef BNS.

 

Un bărbat din Strășeni a jefuit mai multe locuințe

Un bărbat de 32 de ani originar din Strășeni a fost reținut pentru 72 de ore pentru comiterea mai multor furturi din locuințe. Individul pătruns noaptea în trei apartamente amplasate în sectorul Botanica. În două cazuri proprietarii locuințelor nu se aflau la domiciliu, iar într-un caz proprietarul dormea în locuință cînd individul a urcat pe o anexă și a pătrus în apartamentul de la etajul doi. Acesta a sustras din apartamente telefoane mobile, laptopuri și articole vestimentare. Prejudiciul estimat de părțile vătămate constituie 18 830 lei. Făptașul riscă amendă de pînă la 67 500 lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau cu închisoare de pînă la 4 ani.

 

Mandatul Misiunii EUBAM va fi prelungit cu trei ani

Cabinetul de miniştri a aprobat iniţierea negocierilor şi aprobarea semnării Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova, Comisia Europeană şi Guvernul Ucrainei privind prelungirea mandatului Misiunii Comisiei Europene de Asistenţă la Frontieră în Republica Moldova şi în Ucraina (EUBAM), pînă la 30 noiembrie 2023. Scopul Acordului constă în asigurarea prelungirii mandatului EUBAM pe următorul termen de trei ani, începînd cu 1 decembrie 2020. Mandatul Misiunii a fost prelungit de cinci ori (2007; 2009; 2011; 2015 şi 2017). Actualul mandat al EUBAM expiră la 30 noiembrie 2020.

 

Guvernul a extins pînă la 31 august interdicţia de a exporta măști medicale

Guvernul de la Chişinău a extins, pînă la 31 august inclusiv, exportul de măști medicale. Decizia a fost luată în legătură cu continuarea răspîndirii infecției de coronavirus la nivel internațional și, în special, în legătură cu confirmarea cazurilor pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit Cabinetului de miniştri, „scopul acestei interdicţii constă în ocrotirea vieții și sănătății oamenilor, evitarea răspîndirii acestei infecții pe teritoriul Republicii Moldova și asigurarea cererii oamenilor cu măști medicale”.

 

Pînă la 1 august, în Registrul de Stat al Alegătorilor au fost înregistrate 3.286.304 persoane

Pînă la data de 1 august, în Registrul de Stat al Alegătorilor au fost înregistrate 3.286.304 persoane, arată datele Comisiei Electorale Centrale. Potrivit sursei citate, din numărul total de alegători înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor, 2.807.728 de cetățeni cu drept de vot sînt atribuiți pe unități administrativ-teritoriale de nivelul II. Diferența cuprinde persoanele care au cetățenia Republicii Moldova, dar nu au înregistrare la domiciliu sau reședință, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele țării și cetățenii cu drept de vot avînd domiciliul înregistrat în unităţile administrativ-teritoriale din stînga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova.

 

Fiscul a încasat 22,5 miliarde lei în primele șapte luni ale anului

Serviciul Fiscal de Stat a încasat 22,5 miliarde lei la Bugetul Public Național în șapte luni ale anului curent. Potrivit datelor SFS, această cifră constituie o creștere de peste 133 milioane lei sau cu 0,6 % în raport cu perioada similară a anului precedent. Astfel la bugetul de stat, au fost încasate 9,4 miliarde lei, ceea ce constituie o diminuare cu 459,4 milioane lei (-4,7%) comparativ cu perioada similară a anului 2019.