REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (29 mai 2019)

O tînără de 27 de ani a murit după ce două mașini s-au lovit

O tînără de 27 de ani a murit după ce două mașini s-au izbit violent în raionul Anenii Noi. Accidentul s-a produs aseară, pe traseul Mereni - Maximovca. Potrivit poliției, un automobil Suzuki, condus de un bărbat de 40 de ani din satul Mereni, a ieșit pe constrasens, lovind frontal un BMW, care se deplasa regulamentar. În urma impactului, pasagera din BMW s-a stins pe loc, iar șoferul de 22 de ani a fost transportat la spital cu diverse traumatisme.

 

A avut loc o nouă reuniune a grupurilor de lucru pentru telecomunicații și servicii poștale

Marți, 28 mai, la sediul Misiunii OSCE din Tiraspol, a avut loc o nouă reuniune a grupurilor de lucru pentru telecomunicații și servicii poștale la care au participat specialiști din domeniul serviciilor poștale și din sfera vamală, a comunicat Biroul politici pentru reintegrare. A fost abordat din nou subiectul privind serviciile poștale de pe ambele maluri ale Nistrului și modul de livrare a publicațiilor periodice în localitățile din raioanele de est ale R. Moldova.

 

Un tînăr din Cantemir a fost reţinut de poliţie după ce a sustras un telefon

Un tînăr în vîrstă de 20 ani, originar din raionul Cantemir, a fost reținut de poliţie după ce a sustras un telefon mobil chiar din vitrina unui magazin din capitală. Potrivit poliţiei, incidentul s-a produs pe șoseaua Hîncești. Băiatul a intrat într-un magazin de telefonie mobilă și în mod deschis a sustras din vitrină un telefon mobil în valoare de 9000 de lei. Pentru acest delict el riscă pînă la 7 ani de închisoare.

 

Un bărbat a fost încătușat pentru că a obligat cinci minore să se prostitueze

Un bărbat cu vîrsta de 50 de ani, domiciliat în orașul Cricova, a fost reținut fiind suspectat de trafic de copii în scop de exploatare sexuală comercială. Procuratura a stability că suspectul, de la începutul anului 2018, a profitat de poziția de vulnerabilitate a cinci tinere, printre care două minore, pe care le-a determinat să presteze servicii sexuale. Dacă îi va fi dovedită vinovăția, acesta riscă o pedeapsă cu închisoare de la 15 la 20 de ani.

 

Festivalul Internațional”CRONOGRAF” și-a desemnat cîștigătorii

Cea de-a XV-a ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar ”CRONOGRAF”, care s-a desfășurat la Chișinău în perioada 22-28 mai, s-a încheiat cu ceremonia de decernare a premiilor. Premiul mare și Trofeul ”CRONOGRAF” au fost decernate documentarului „Femei cu cercei din praf de pușcă”, în regia lui Reza Farahmand din Iran. Premiul pentru Regie în valoare de 1000 de euro, a fost acordat documentarului „Timebox”, în regia Norei Agapi, România. Premiul pentru Imagine s-a acordat aceluiași documentar „Timebox”, unde imaginea e semnată de Nora Agapi, România.

 

Un nou focar de pestă porcină a fost înregistrat la Briceni

A fost confirmat un nou focar de pestă porcină africană la mistreț în fondul silvic amplasat în zona de frontieră în regiunea orașului Lipcani, raionul Briceni. Centrul Republican de Diagnostic Veterinar prin testele de laborator a confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA), în probele recoltate de la 6 cadavre de mistreți, femela și puii săi.

 

Ziua Pacificatorului ONU a fost marcată la Ministerul Apărării

Ziua Internaţională a Trupelor ONU de Menţinere a Păcii a fost marcată miercuri, 29 mai, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Ministerul Apărării, în prezenţa conducerii instituţiei, corpului de comandă al Armatei Naţionale, reprezentanţilor ONU în ţara noastră, precum şi militarilor participanţi în misiuni cu mandat internaţional. În prezent, 12 militari ai Armatei Naţionale se află în misiuni de menţinere a păcii sub egida ONU în Sudanul de Sud, Republica Central Africană, Kosovo, precum şi în cadrul Departamentului ONU pentru operaţiuni de menţinere a păcii (DPKO) din New York, SUA.

 

CNAS îndeamnă zilierii să încheie contracte individuale

Casa Naţională de Asigurări Sociale îndeamnă zilierii să se încadreze în sistemul public de asigurări sociale obligatorii pe bază de contract individual. Potrivit CNAS, zilierii trebuie să încheie un contract individual cu instituţia. Mărimea contribuţiei stabilite pentru anul 2019 prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru persoanele fizice, care exercită activităţi în calitate de zilieri în temeiul Legii nr. 22/2018, constituie 2 412 lei anual şi, respectiv 201 lei lunar (1/12 din suma anuală).

 

R. Moldova va face parte din conducerea Comisiei ONU pentru Europa

R. Moldova a fost aleasă, în premieră, în calitate de vicepreședinte al Comisiei ONU pentru Europa în cadrul organelor statutare ale Organizației Mondiale a Turismului (OMT). Decizia a fost votată în cadrul celei de-a 64-a reuniuni a Comisiei pentru Europa a OMT, care s-a întrunit în capitala Croaţiei, orașul Zagreb.

 

Peste 50 de antreprenori tineri au beneficiat de credite cu rata scăzută

În primele patru luni ale anului curent, 56 de tineri antreprenori au accesat credite cu o rată a dobînzii redusă prin intermediul Programul Facilitatea de Creditare a Tinerilor, inițiat de Ministerul Finanțelor. Potrivit servciului de presă al instituţiei, valoarea totală a creditelor acordate tinerilor antreprenori în cadrul Programului este de 35 597 415 lei. Majoritatea beneficiarilor, care provin din 19 raioane ale țării, au investit banii în domeniul agricol.