REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (27 mai 2020)

Șoferul care a provocat accidentul din noaptea de 17 mai rămîne în arest pentru 30 de zile

Șoferul care a provocat accidentul din noaptea de 16 spre 17 mai pe bulevardul Ștefan cel Mare, în care două persoane au decedat, rămîne în izolator pentru încă 30 de zile. Recursul avocatului, care solicita eliberarea învinuitului din arest, a fost respins de Curtea de Apel Chișinău.

 

Procuratura Generală va investiga imaginile de la sediul PD

Procuratura Generală a inițiat un proces penal în cadrul căruia vor fi investigate circumstanțele de fapt, rezultate din înregistrările video în care Igor Dodon ar fi primit de la Vlad Plahotniuc o pungă, în care se prezumă că ar fi fost bani. Procesul a fost inițiat în baza denunțurilor oficiale depuse la finele săptămînii trecute de către liderul PPDA Andrei Năstase și deputatul Iurie Reniță. Procurorii urmează să efectueze o serie de investigații pentru a se decide dacă există în acțiunile persoanelor care apar în video, o bănuială rezonabilă cu privire la elementele constitutive ale vreunei infracțiuni.

 

Un copil de șase ani din Hîncești a dispărut

Un băiețel în vîrstă de șase ani din Hîncești a dispărut marți, 26 mai, la amiază. Acesta este căutat de pompieri, polițiști și voluntari. Căutările au început imediat după anunțarea dispariției și au continuat toată noaptea. Copilul era îmbrăcat într-un maiou de culoare galbenă și blugi de culoare verde.

 

Numărul persoanelor infectate cu COVID-19 în R. Moldova a ajuns la 7305

Pînă la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 7305 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 899 în stînga Nistrului. Potrivit datelor MSMPS, 259 dintre pacienți se află în stare gravă, 17 sînt conectați la aparate de respirație asistată, iar 555 sînt internați în stare de gravitate medie. De asemenea, MSMPS informează despre înregistrarea altor cinci decese provocate de COVID-19. În ultimele ore virusul a răpus trei bărbați și două femei. Astfel, bilanțul deceselor a ajuns la 273.

 

R. Moldova va negocia un nou împrumut extern în valoare de 70 mln euro

Republica Moldova va negocia cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) un Acord de împrumut, în valoare de 70 de milioane de euro, pentru realizarea proiectului „Răspuns de Urgență la ”COVID-19” şi Suport pentru Întreprinderile micro, mici și mijlocii”. Un proiect în acest sens a fost avizat miercuri de Comisia parlamentară politică externă şi integrare europeană. Proiectul „Răspuns de Urgență la ”COVID-19” are două componente: cea de sănătate în valoare de 40 mln euro și cea de suport în valoare de 30 mln euro. Potrivit estimărilor Guvernului Moldovei, resursele financiare din cadrul împrumutului vor acoperi cheltuieli legate de ”COVID-19” în perioada bugetară 2020-2022.

 

O fabrică de confecții din Bălţi a intrat în regim de carantină

O fabrică de confecții din municipiul Bălţi se va afla în regim de carantină, în perioada 27 mai – 9 iunie, după ce la întreprindere au fost confirmate 13 cazuri de infectare cu COVID-19. Pentru această decizie au votat în unanimitate membrii Comisiei extraordinare municipale pentru sănătate publică. Cererea de a închide în carantină fabrica a venit din partea Centrului municipal de sănătate publică. Administraţia întreprinderii va elabora un plan de măsuri pentru lichidarea focarului de infecţie, care va fi coordonat cu Centrul de Sănătate Publică Bălţi, cu prezentarea lui ulterioară spre aprobare Comisiei municipale extraordinare de sănătate publică Bălţi.

 

Pompierii au lansat două ipoteze în cazul incendiului de la Moldexpo

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI a lansat versiunile de izbucnire a incendiului care a avut loc pe 26 mai într-o clădire de pe teritoriul Moldexpo. În urma cercetării statice și dinamice la fața locului, specialiștii Laboratorului Experimental Antiincendiar au înaintat două ipoteze. Prima versiune luată în calcul de angajații IGSU este nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la efectuarea lucrărilor cu focul deschis. A doua versiune înaintată este scurtcircuit electric. Pentru lichidarea arderii la fața locului au fost implicate 12 autospeciale de intervenție cu un efectiv de peste 60 de angajați.

 

Cinci tineri sînt suspectați de furturi din locuințe și automobile

Membrii unei grupări infracționale, specializată în furturi din locuințe și automobile pe teritoriul raionului Criuleni, au fost identificați de polițiști. Este vorba despre cinci tineri, cu vîrstele cuprinse între 17 și 26 de ani, originari din raioanele Telenești, Strășeni și Ialoveni. Trei dintre suspecți sînt condamnați pentru infracțiuni similare și își ispășesc pedeapsa în penitenciar, iar alții doi sînt cercetați penal în libertate. Potrivit poliție, pe parcursul anului 2019, membrii grupării au săvîrșit o serie de furturi pe teritoriul raionului Criuleni. Prejudiciul cauzat este de peste 40 de mii de lei.