REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (25 martie 2019)

Peste 100 de tone de struguri autohtoni au fost comercializați la tîrgul „Ia Moldova acasă”

Peste 100 de tone de struguri autohtoni au fost comercializați la tîrgul „Ia Moldova acasă” desfășurat ieri în centrul capitalei. Evenimentul a întrunit circa 20 de producători din țara noastră. Primarul general interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, a declarat astăzi că asemenea tîrguri vor mai fi organizate în Chișinău pentru a susține producătorii autohtoni. Inițiativa de a desfășura tîrgul „Ia Moldova acasă” a venit după ce mai mulți fermieri din Moldova au anunțat că mai au mari rezerve de struguri în depozite.

 

Şeful statului a chemat partidele ce au acces în parlament la dialog

Preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, a anunţat astăzi că a invitat liderii partidelor ce au acces în legislativ la dialog, în eventualitatea formării unei majorităţi parlamentare. Întîlnirile vor avea loc mîine la Reşedinţa de stat. Şeful statului a menţionat că invitaţii la dialog au fost lansate doar pentru trei partide care au un număr mare de deputaţi şi ar fi capabile să creeze coaliţii de guvernare. „Sau avem o majoritate, sau partidele spun sincer că vrem anticipate şi fiecare îşi asumă riscurile”, a opinat Dodon.

 

A fost inaugurată ruta de troleibuz spre Bubuieci

Primăria municipiului Chişinău informează ca de astăzi, 25 martie este lansată o nouă rută de troleibuz, nr. 37, spre comuna Bubuieci. Noua linie de transport va avea denumirea „Gara – satul Bubuieci”. Pe rută vor activa 3 unități cu propulsie autonomă, iar intervalul de circulație va fi de 24 min. Lungimea totală a liniei este de 25 km, iar timpul de rotație de 70 min.

 

800 de tinere din R. Moldova sînt îndemnate să îmbrăţişeze domeniul IT

800 de tinere din R. Moldova sînt îndemnate să imbratiţeze domeniul IT. Asociaţia Naţională a Companiilor din Domeniul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor a lansat o serie de sesiuni de orientare în carieră, destinate elevelor şi viitoarelor absolvente de liceu şi gimnazii din ţară. Evenimentul este organizat de Asociaţia Naţională a Companiilor din Domeniul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor, cu sustinerea USAID şi a Guvernului Suediei.

 

Cinci membri ai unui grup criminal au fost condamnaţi la închisoare pentru tîlhărie

Cinci membri ai unui grup criminal organizat au fost condamnaţi, în total, la 47 de ani închisoare pentru o tîlhărie, comisă la Briceni. Potrivit datelor Procuraturii Generale, atacul tîlhăresc a fost comis la finele lui noiembrie 2017, crima fiind dirijată prin telefon de către trei deţinuţi, unul dintre care îşi ispăşea pedeapsa în penitenciarul din Lipcani, iar ceilalţi doi - în închisoarea din Bălţi. Astfel, deţinuţii au planificat atacul asupra fostei vecine a unuia dintre aceştia, care deţinea la Briceni o afacere cu bijuterii din aur.

 

În R. Moldova a fost stabilit nivelul scăzut de alertă teroristă

Pe întreg teritoriul R. Moldova, pe un termen nedeterminat, a fost stabilit nivelul scăzut (cod albastru) de alertă teroristă. Ordinul a fost semnat de directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate, Vasile Botnari. Potrivit datelor SIS, după stabilirea noul cod de alertă teroristă, autorităţile urmează să întreprindă mai multe măsuri, printre care acumularea şi verificarea informațiilor și datelor cu privire la riscurile teroriste, desfăşurarea activităţilor de profilaxie, de sensibilizare şi formare a opiniei publice în vederea promovării politicii de stat în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului.

 

Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău va demara pînă la sfîrșitul lunii aprilie

Lucrările de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău se vor desfășura, către sfîrșitul lunii aprilie, pe toate segmentele de șantier, susține directorul General al SNTGN TRANSGAZ SA România, Ion Sterian. În cadrul unei întrevederi pe care ministrul economiei de la Chișinău, Chiril Gaburici, a avut-o cu conducerea Transgaz, Ion Sterian a declarat, referindu-se la lucrările pe cele șapte loturi ale gazoductului, că are programată și o vizită la șantier, „iar către sfîrșitul lunii aprilie vom avea în desfășurare un teatru de operațiuni pe toate segmentele de șantier”.

 

Autoritățile capitalei au propus majorarea amenzilor pentru aruncarea gunoiului

Pretorii de sector și colaboratorii Direcției locativ comunale a Primăriei Chișinău vor putea aplica amenzi proprietarilor de locuințe din capitală care aruncă deșeurile la platformele de acumulare fără a avea încheiat un contract cu regia „Autosalubritate”. Totodată, autoritățile locale vor adresa un demers parlamentului pentru a solicita majorarea amenzilor pentru insalubritate. Primarul a specificat că autoritățile sînt dispuse ca timp de 3 luni să evacueze gratis gunoiul de la casele particulare care nu achită în prezent pentru evacuarea gunoiului. Dacă în această perioadă, proprietarii nu vor semna un contract de evacuare a deșeurilor, atunci ei riscă amenzi usturătoare.