REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (25 februarie 2020)

Membrii echipajelor vor purta măști la toate cursele operate de Air Moldova

Toți membrii echipajelor, la toate cursele operate de compania Air Moldova, vor purta măști, iar la necesitate mănuși de unică folosință. Compania anunță că măsura este luată pentru a proteja călătorii și membrilor echipajelor, ținînd cont de intensificarea cazurilor de infectare cu COVID-19 la nivel mondial. În scopul prevenirii și diminuării riscurilor de răspîndire a coronavirusului, se intensifică și se înăspresc procedurile de curățare și dezinfectare a suprafețelor din aeronavă, acestea fiind supuse unei prelucrări după fiecare zbor.

                           

Ministrul Aureliu Ciocoi participă la segmentul înalt al sesiunii Consiliului ONU pentru Drepturile Omului

Ministrul de externe Aureliu Ciocoi participă marți, 25 februarie, în cadrul unei vizitei oficiale de două zile la Geneva, la segmentul de nivel înalt al celei de-a 43-a sesiuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului. Programul vizitei va include întrevederi bilaterale cu omologii săi din Lituania, Albania, Qatar, Croația dar și cu asistentul Secretarului General pentru Drepturile Omului, dna Ilze Brands Kehris și cu Secretarul General ONU, Antonio Guterres. Șeful diplomației moldovenești va participa, de asemenea cu un discurs în cadrul Segmentului de nivel înalt al sesiunii a 43-a a Consiliului pentru Drepturile Omului.

 

EUBAM va continua să sprijine controlul comun la frontiera moldo-ucraineană

Extinderea controlului comun și dezvoltarea capacităților antifraudă ale autorității vamale au constituit principalele subiecte de discuții de pe agenda întrevederii Directorului Serviciului Vamal, Sergiu Burduja cu șeful Misiunii Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM), Slawomir Pichor. În cadrul discuțiilor, părțile au analizat perspectivele de aplicare a acestui mecanism de cooperare transfrontalieră și în alte posturi vamale, luînd ca exemplu cele șase posturi comune de control existente actualmente (”Criva-Mamalîga”, ”Larga-Kelmențî”, ”Briceni-Rossoșanî”, ”Giurgiulești-Reni”, ”Pervomaisc-Cuciurgan” și ”Palanca-Maiaki-Udobnoe”).

 

Mai mult de jumătate din beneficiarii programului „Prima Casă” primesc compensații de la buget

De la lansarea Programului guvernamental „Prima Casă” pînă în prezent, prin intermediul acestuia au fost procurate 4063 locuințe. Mai mult de 50 la sută din numărul total de beneficiari primesc ajutor din partea statului pentru acoperirea parțială a cheltuielilor suportate pentru achitarea creditului ipotecar. Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 2.031.216.639,86 lei, în timp ce valoarea totală a garanțiilor active constituie 1.015.608.319,93 lei. Din 4063 beneficiari 2849 sînt familii, iar 1214 - tineri necăsătoriți.

 

Doi polițiști au decedat în urma unor accidente pe traseele din țară

Doi polițiști în vîrstă de 38 și 35 de ani și-au pierdut viața în urma unor accidente produse pe traseele din țară. Primul accident s-a produs aseară, în jurul orei la intrare în comuna Băcioi, municipiul Chișinău. Cea de-a doua tragedie a avut loc dimineața, la ora 04: 28, pe traseul Chișinău-Ungheni. Un polițist, în vîrstă de 35 de ani, aflîndu-se la volanul unui automobil de marca ,,Mitsubishi Outlander”, a pierdut controlul volanului și a derapat de pe traseu în canalul de scurgere, s-a tamponat într-un obstacol și ulterior s-a inversat pe traseu.

 

Avertizorii de integritate și-au prezentat raportul

Consiliul Național de Integritate a ascultat marți, 25 februarie, raportul de activitate al Autorității Naționale de Integritate pentru anul 2019. Potrivit informației prezentate de președintele Autorității nominalizate, Rodica Antoci, în anul trecut activitatea instituției a sporit atît în privința aplicării măsurilor de prevenire a conflictelor de interese, cît și referitor la procedurile de verificare a dobîndiri averilor deținute de persoanele publice. “Au fost efectuate peste 332 de proceduri de verificare a integrității, dintre care 203 sînt dosare de verificare a averilor persoanelor publice”, a declarat Antoci.

 

Întreprinderile care administrează capitalul statului vor avea indicatori de performanță

Agenția Proprietății Publice a pus în sarcina directorilor întreprinderilor care administrează activele statului elaborarea instrumentelor de apreciere a eficienței acestor întreprinderi. În cadrul unei ședinței publice, organizate marți, 25 februarie, la care au participat directorii întreprinderilor cu capital de stat, directorul general al Agenției Proprietății Publice, Ghenadie Țepordei, a cerut șefilor de întreprinderi elaborarea indicatorilor necesari pentru creșterea eficienței administrării activelor statului. Trimestrial, rapoartele de apreciere a activității întreprinderilor publice vor fi făcute publice.

 

Primăria Călăraşi a anunţat concurs pentru un proiect de iluminare susţinut de UE

Primăria oraşului Călăraşi a anunţat licitație pentru Proiectul „Eficientizarea iluminatului public în orașul Călărași – Licurici în inima codrului", realizat în cadrul programului regional de vecinătate estică în sprijinul inițiativei Parteneriatului Estic privind dezvoltarea urbană durabilă. Acesta este finanțat de către Uniunea Europeană, co-finanțat de către Agenția pentru Eficiență Energetică și autorităţile locale. Data limită de depunere a ofertelor este 14 aprilie. Proiectul este realizat în perioada 2018-2020, cu obiectivul general care constă în creșterea eficienței iluminatului public și siguranţei locuitorilor din orașul Călărași.

 

Un bărbat din Basarabeasca, reținut în flagrant cu 2,5 kg de marijuana

Un bărbat de 36 de ani, din oraşul Basarabeasca, a fost reţinut de oamenii legii, fiind suspectat de comercializarea drogurilor de tip marijuana. Poliţia deţinea informația precum că figurantul ar urma să transmită o cantitate impunătoare de droguri unei autorități criminale din zona de sud a țării, care urma să ajungă într-un penitenciar. Forţele de ordine au intervenit, iar bănuitul a fost reținut în flagrant, avînd asupra sa circa 2,5 kg de marijuana. Bărbatul riscă de la 7 la 15 de ani de închisoare.

 

Va avea loc ședința Comisiei mixte moldo-lituaniene pentru integrare europeană

În cadrul sesiunii a 43-a a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, care se desfășoară în perioada 24-26 februarie, la Geneva, ministrul de externe Aureliu Ciocoi a avut o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Linas Linkeavicius. Cei doi miniștri au făcut un schimb de opinii privind subiectele actuale ale relațiilor bilaterale, precum și perspectivele de extindere a colaborării între cele două state. În special, s-a convenit asupra organizării unor vizite bilaterale pe parcursul acestui an, precum și a celei de-a 7-a ședințe a Comisiei mixte moldo-lituaniene pentru integrare europeană.

 

Ministrul agriculturii a emis o avertizare

Ministrul agriculturii Ion Perju, a avertizat angajații din sectorul silviculturii să manifeste o atitudine responsabilă și profesionistă în domeniu și să nu întreprindă acțiuni ilegale, în caz contrar vor fi sancționați conform legislației. Declaraţiile au fost făcute într-o ședință de lucru cu reprezentanții Agenției “Moldsilva”, inclusiv responsabilii de ocoalele silvice din țară, ca urmare a vizitei din săptămîna trecută în raionul Hîncești. „Nu voi admite și nu voi mai tolera iresponsabilitatea, neprofesionalismul și neglijența în ramura silviculturii. Faptul că nu afișez public ceea ce observ și cunosc, nu înseamnă că problema respectivă este lipsită de interes din partea mea personal și a instituției pe care o conduc”, a menționat Perju.