REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (23 mai 2019)

Interpretul Nicolae Glib a fost distins cu titlul onorific „Om Emerit”

Decretul privind conferirea titlului onorific „Om Emerit” interpretului Nicolae Glib va fi publicat vineri, 24 mai, în Monitorul Oficial. Potrivit decretului, distincţia i-a fost acordată lui Nicolae Glib, în semn de apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea artei muzicale, pentru succese remarcabile în activitatea de creație și contribuție substanțială la promovarea tezaurului folcloric național.

 

Circa 60 de companii străine au explorat oferta R. Moldova ca destinație IT

Oferta inovatoare a R. Moldova – „Moldova IT Park” – este descoperită de mii de profesioniști internaționali din domeniul IT. Prezentarea ofertei are loc în cadrul celei de-a IV ediții a celui mai mare festival de tehnologie din România „București Technology Week”, în perioada 21-24 mai. Impozitul unic de 7% pe volumul de vînzări, diminuarea barierelor birocratice și facilități pentru atragerea resurselor calificate străine sînt doar cîteva din beneficiile prezentate de Secretarul de Stat al Ministerului economiei Vitalie Tarlev, în cadrul Innovation Summit.

 

La Chișinău va avea loc Forumul Investițional

Circa 500 persoane – delegații oficiale ale orașelor înfrățite cu Chișinăul, comunitățile locale, semnatari ai acordurilor de cooperare/memorandumuri, investitori străini și locali, mediul academic, sectorul asociativ – vor participa la prima ediție a Forumului investițional Chișinău, care se va desfășura în perioada 30 – 31 mai, la „Radisson Blu Convention Center”. Agenda Forumului include o sesiune plenară, unde vor participa reprezentanți ai elitelor, atît locale cît și din afara țării, nume de rezonanță din domeniul businessului.

 

Procuratura Generală a deschis un dosar penal în cazul soldaților bătuți de camarazii lor

Procuratura Generală a deschis un dosar penal în cazul celor doi soldaţi agresaţi în plină stradă de camarazii lor. Instituţia s-a atosesizat după reportajul difuzat de un post televizat. Militarii batalionului 2 al Armatei Naţionale, au fost bătuţi cu picioarele de colegii lor. Potrivit şefului secţiei Combaterea torturii al Procuraturii Generale, Ion Caracuian, procurorii documentează cazul şi au iniţiat investigaţiile de urmărire penală.

 

Moldoveanca Tatiana Țîbuleac a cîștigat Premiul UE pentru literatură

Scriitoarea moldoveancă Tatiana Țîbuleac a cîștigat Premiul European în Literatură cu romanul „Grădina de Sticlă”. Tatiana Țîbuleac are în palmaresul ei trei cărți: „Fabule moderne”, „Vara în care mama a avut ochii verzi” și „Grădina de sticlă”. Premiul Uniunii Europene pentru Literatură se acordă anual, începînd cu anul 2008.

 

Un băiat de 17 ani, din Comrat, s-a înecat pe 22 mai

Un băiat de 17 ani s-a înecat în după-amiaza zilei de miercuri, 22 mai, în lacul din satul Svetlîi raionul Comrat. Salvatorii spun că băiatul a mers cu un grup de colegi şi prieteni pentru a se scălda în iazul din prejma satului. Minorul a intrat primul în apa şi a îndemnat şi alţi adolescenţi să-i urmeze cale. În scurt timp acesta a mers mai departe şi nu a reuşit să mai iasă la suprafaţă. Acum cîteva zile un alt minor, în vîrstă de 10 ani, şi-a pierdut viaţa într-un bazin acvatic din localitatea Cunicea, raionul Floreşti.

 

Doritorii de a vizita clădirea parlamentului se pot programa on-line

Procedura de vizitare a Parlamentului R. Moldova a fost simplificată. Legislativul a lansat, joi, 23 mai, de Ziua Parlamentului, o platformă on-line, care va facilita accesul pentru tururi ghidate. Potrivit serviciului de presă al legislativului, doritorii de a vizita Parlamentul pot accesa platforma on-line https://vizite.parlament.md/, înregistra, completa formularul pentru vizită și bifa data și ora la care intenționează să beneficieze de un tur ghidat. Ulterior, după recepționarea și examinarea formularului, ei vor fi informați despre data și ora vizitei.

 

Doi cetățeni ai R. Moldova au fost implicați într-un accident din Italia

Doi cetățeni ai R. Moldova au avut de suferit după ce un autocar cu turiști s-a răsturnat în dimineața zilei de ieri în Italia. Purtătorul de cuvînt al Ministerului de externe al R. Moldova, Alexandr Roitman a declarat că unul dintre cetățenii R. Moldova implicat în accident nu a avut nevoie de îngrijiri medicale, iar celălalt a beneficiat de ajutorul medicilor și ulterior și-a continuat drumul. În vehicul se aflau 60 de persoane. În urma accidentului, o persoană a decedat, iar alți 37 de pasageri au fost grav răniți.

 

1700 de persoane și familii au primit locuințe sociale în ultimii 5 ani

Circa 1700 de persoane și familii cu venituri mici au beneficiat de locuințe sociale, în ultimii 5 ani, în cadrul unui proiect inițiat de guvern cu suportul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE). Alți 700 își vor primi cheile de la locuințe pînă la finele anului curent, a relatat Direcţia comunicare și protocol a executivului. Beneficiari sînt familiile cu mulți copii, persoanele cu nevoi speciale, dar și angajați din sectorul bugetar.

 

Bărbatul care a muşcat de deget un poliţist riscă trei ani de închisoare

Un locuitor al raionului Hînceşti va compărea pe banca acuzaţilor pentru trei capete de acuzare: violenţă săvîrşită asupra unei persoane cu funcţie de răspundere, huliganism şi refuzul de la testarea alcooscopică, acțiuni comise de o persoană care nu deţine permis de conducere. Bărbatul nu este la prima abatere de la lege, incidentul fiind comis în timpul termenului de probă, acesta fiind condamnat, acum un an, la 3 ani închisoare, cu suspendare.

 

Echipa Sheriff a devenit deținătoarea Cupei Moldovei Orange la fotbal

Echipa Sheriff Tiraspol a devenit ieri, la stadionul Zimbru, posesoarea Cupei Moldovei Orange la fotbal, ediţia 2018-2019. În meciul final ea a învins-o, în timpul suplimentar, pe Sfîntul Gheorghe Suruceni cu scorul 1-0. Unicul gol al partidei a fost marcat de Ribeiro Leandro cu o lovitură de cap expediată din vecinătatea careului mic.