REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (23 mai 2018)

R. Moldova marchează Ziua Parlamentului

Astăzi, 23 mai, este marcată Ziua Parlamentului R. Moldova. Cu acest prilej, în holul Legislativului a fost inaugurat un panou cu o lungime de peste cinci metri şi înălţimea de trei metri, cu 300 de fotografii ale oamenilor din ţară şi inscripţia „Eu sînt vocea ta”. Potrivit unui comunicat al Parlamentului, acest panou este expresia vocii alegătorilor în Legislativ și angajamentul Parlamentului de a rămîne vocea poporului. Cu ocazia Zilei Parlamentului, președintele Legislativului, Andrian Candu a ținut să-și felicite colegii. Ziua Parlamentului R. Moldova este sărbătorită în fiecare an pe 23 mai, începînd cu anul 1991.

 

Transportatorii moldoveni vor putea sta mai mult timp pe teritoriul Ucrainei

Transportatorii din R. Moldova vor avea posibilitatea să stea mai mult de 90 de zile pe teritoriul Ucrainei, după semnarea Protocolului la Acordul dintre Guvernul R. Moldova şi Guvernul Ucrainei cu privire la comunicația internațională auto din 20 martie 1993. În prezent, conducătorii auto care prestează servicii de transport internațional nu se pot afla mai mult de 90 de zile cumulativ pe teritoriul Ucrainei. În urma negocierilor, părțile au parafat textul proiectului Protocolului la Acordul între Guvernul R. Moldova şi Guvernul Ucrainei cu privire la comunicația internațională auto. În timpul apropiat, vor fi finalizate procedurile interne pentru semnarea acestui Protocol.

 

BNM a anunțat "Ziua ușilor deschise"

La 4 iunie 2018, Ziua lucrătorului bancar, Banca Națională a Moldovei (BNM) își va deschide în mod tradițional ușile pentru doritorii de a vizita banca centrală. Conform anunțului făcut de Regulator, vizitatorii vor avea posibilitatea să vadă sala de expoziții în care este expusă colecția de monede comemorative emise de Banca Națională și să audieze prezentări succinte la subiecte financiare.

 

Igor Dodon a avut o întrevedere cu Şeful Delegaţiei Uniunii Europene

Președintele R. Moldova Igor Dodon a avut o întrevedere cu Peter Michalko, șeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chișinău. În cadrul dialogului părțile au abordat mai multe subiecte de actualitate din politica internă și externă a țării, inclusiv relațiile cu UE în contextul obținerii de către Moldova a statutului de observator în cadrul Uniunii Eurasiatice. Șeful statului a reiterat că acest statut nu contravine prevederilor Acordului de Asociere cu UE. Totodată, Igor Dodon a subliniat că acest pas oferă Moldovei o platformă de discuții cu alți parteneri și o oportunitate de a afla mai multe detalii despre UEEA, care prezintă pentru Moldova o piață de desfacere imensă și este interesantă din punct de vedere economic. Șeful statului a menționat că nu este exclus ca pe viitor Moldova să devină un pod de legătură dintre UE și UEEA, fapt de pe urma căruia vor avea de cîștigat ambele părți.

 

Președintele Igor Dodon pleacă la Sankt-Petersburg

Joi, 24 mai, președintele Igor Dodon se va întîlni la Sankt-Petersburg cu oamenii de afaceri din Federația Rusă. El va participa la deschiderea ”Forumului economic moldo-rus”. ” Moldova este un partener economic important al Rusiei. Pînă în prezent, acolo au fost înregistrate aproximativ o mie de întreprinderi cu capitalul rusesc, iar cifra de afaceri a țărilor noastre în 2017 s-a ridicat la peste 1,2 miliarde de dolari", a declarat copreședintele Delovaia Rossia, Andrei Nazarov. La Sankt-Petersburg, președintele Dodon se va întîlni cu reprezentantul autorizat al președintelui rus pentru protecția drepturilor antreprenorilor, Boris Titov, președintele Uniunii Ruse a Industriaștilor și Antreprenorilor, Alexandr Șohin, copreședintele Delovaia Rossia, Andrei Nazarov și cu președintele organizației obștești ”Opora Rossii” Alexander Kalinin.

 

Rezervaţia “Plaiul Fagului” găzduieşte un festival turistic

Cea de-a şasea ediţie a Sărbătorii Fagului este organizată, în perioada 21-26 mai, în satul Rădenii Vechi, raionul Ungheni. Agenda evenimentului include mai multe activități menite să promoveze Rezervaţia Naturală “Plaiul Fagului”, turismul forestier, meşteşugăritul lemnului etc. Sărbătoarea a demarat cu Tabăra cioplitorilor în lemn. De asemenea, programul de finalizare din 27 mai prevede Expoziția - concurs de gastronomie “Ca la Codru”, Festivalul național al formațiilor folclorice “La poale de codru”, concursul de desen “Codrule, codruțule”, “Tîrgul Codrenilor”, expoziție-vînzare de produse apicole, plante medicinale, excursii ghidate prin rezervație, plimbări cu barca pe lac ş.a.

 

Tîrgul locurilor de muncă oferă peste 2000 de angajări

Circa 60 de angajatori au oferit miercuri, 23 mai, peste 2000 locuri de muncă vacante, la Tîrgul locurilor de muncă pentru tineret și Forumul profesiilor, în diverse domenii: tehnologii informaţionale (operatori la PC, programatori), contabilitate, medicină, inginerie, management, comerț, servicii pază și securitate, industrie ușoară, etc. În deschiderea evenimentului, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari a menționat că viitorul R. Moldova sînt tinerii, de aceea sporirea nivelului de ocupare formală în cîmpul muncii a acestora este o prioritate. Potrivit ei, doar în anul 2017 au fost create în țară circa 60.000 locuri de muncă, iar de la începutul anului au fost angajate 5,5 mii de persoane, dintre care 3027 în mediul rural.