REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (22 octombrie 2019)

Doi poliţişti de la Bălţi au fost reţinuţi de CNA pentru fapte de corupţie

Doi ofiţeri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Bălţi au fost reţinuţi de către CNA şi procurorii anticorupţie. Aceştia sînt bănuiţi de corupere pasivă, iar în cazul în care vor fi găsiţi vinovaţi, riscă pînă la 10 ani de închisoare, amendă şi privarea dreptului de ocupa anumite funcţii publice. Potrivit denunţătorului, poliţiştii ar fi pretins de la el 200 de euro pentru a muşamaliza un caz de huliganism.

 

Preşedintele Igor Dodon va participa la ceremonia de încoronare a împăratului Naruhito

Preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, anunţă că se află în Japonia, la invitaţia guvernului nipon, acolo unde va participa la ceremonia de încoronare a împăratului Naruhito. La festivitate vor participa peste 150 de şefi de stat şi guvern. Preşedintele preconizează să aibă întrevederi bilaterale cu lideri din străinătate. „Japonia este unul dintre cei mai importanţi parteneri externi ai R. Moldova şi cel de-al treilea donator, după SUA şi UE. Din momentul stabilirii relaţiilor diplomatice, în luna martie 1992, Ţara Soarelui Răsare ne-a acordat asistenţă financiară în valoare totală de peste 150 de milioane de dolari, preponderent în agricultură, dezvoltare regională şi ecologie”, scrie Igor Dodon pe o reţea de socializare.

 

Două persoane au fost arestate pentru contrabandă cu țigări în valoare de circa 2 mln lei

Doi bărbați, învinuiți de contrabandă cu țigări în valoare estimativă de 1,9 mln de lei (circa 98 mii de euro), au fost arestați pentru un termen de 30 de zile. Decizia a fost luată de instanța de judecată în urma examinării demersului procurorilor. Potrivit Procuraturii, făptașii sînt doi bărbați domiciliați în raioanele Edineț și Drochia, cu vîrste cuprinse între 37 și 40 ani. Unul dintre bărbați muncea în calitate de operator la o stație PECO, iar altul era șofer.

 

Delegația RM a participat la ședințele anuale ale FMI

Delegația R. Moldova condusă de ministrul Finanțelor, Natalia Gavriliță, ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, și guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Octavian Armașu, au participat la şedinţele anuale ale Fondului Monetar Internațional (FMI) și Grupului Băncii Mondiale, desfășurate la Washington, în perioada 14-20 octombrie 2019. În cadrul vizitei, oficialii moldoveni au discutat cu reprezentanți de rang înalt ai FMI și Băncii Mondiale implementarea programului cu Fondul Monetar Internațional, transformările beneficie în economie și sectorul financiar-bancar din R. Moldova.

 

Peste 300 de proiectile au fost depistate lîngă orașul Taraclia

Un număr de 307 proiectile de artilerie, calibrul 76 mm, din perioada celui de-al Doilea Război Mondial au fost depistate de un grup de muncitori care efectuau lucrări de drenaj în apropierea oraşului Taraclia. Şeful Serviciului geniu al Armatei Naționale, Adrian Efros, a menţionat că echipa de deminare condusă de locotenentul Aliona Bezman, a fost solicitată sîmbătă, 19 octombrie, de grupul de muncitori. În urma cercetării terenului, geniștii au descoperit 307 de proiectile de artilerie. Lucrările de cercetare genistică continuă şi astăzi în zonă.

 

Ședința Consiliului Superior al Magistraturii a fost amînată

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), revocați din funcții de Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor, urmau să se întrunească în şedinţă în dimineaţa zilei de marți, 22 octombrie. Totuşi, nici de această dată ședința nu a avut loc. După cîteva minute de discuţii, membrii CSM au anunţat că şedinţa este amînată din lipsă de cvorum. Astăzi, membrii CSM, revocaţi din funcţii, urmau să examineze cererea de demisie a lui Ion Druță din funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție.

 

Circa 6400 mii de pacienți au solicitat ambulanța la sfîrșitul săptămînii trecute

Un număr de 6412 de pacienți au solicitat asistență medicală urgentă la sfîrșitul săptămînii trecute. Printre persoanele care au avut nevoie de intervenția ambulanței se numără și 456 de copii. De cele mai multe ori, de ajutorul medicilor au avut nevoie pacienții ce suferă de boli cardiovasculare, fiind înregistrate 1283 de asemenea cazuri. Urgențele neurologice au constituit 836 de cazuri, dintre care 89 de accidente vasculare cerebrale. De asemenea, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost solicitat la 845 de pacienți cu urgențe respiratorii.

 

Un bărbat a fost condamnat la 10 ani pentru proxenitism

Un proxenet a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Acesta a recrutat două cetăţene ale R. Moldova, pentru a le angaja în Dubai, Emiratele Arabe, însă le-a dus în Ciprul de Nord, Turcia. În perioada noiembrie-decembrie 2015, inculpatul le-a promis victimelor că le-ar putea organiza deplasarea şi munca lor în Dubai, Emiratele Arabe Unite.

 

Speakerul Zinaida Greceanîi va participa la summitul european al președinților de Parlament

Președintele Parlamentului R. Moldova, Zinaida Greceanîi, va efectua o vizită de lucru la Strasbourg unde va participa la Conferința Europeană a Președinților de Parlament. Forumul se va desfășura la Palatul Europei, pe 24-25 octombrie, și va întruni speakeri din 47 de state membre ale Consiliului Europei și din țări partenere sau care dețin statut de observator, precum și președinți ai altor organizații internaționale.

 

Numărul utilizatorilor sistemului informatic de evidență contabilă s-a apropiat de o mie

Numărul autorităților și instituțiilor publice care utilizează Sistemul Informațional Integrat de Evidență Contabilă în Autoritățile Publice pe platforma 1C (SIIECAP), administrat de Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe a crescut, în nouă luni cu 15,7 la sută, pînă la 997 de entități. Potrivit datelor Direcției suport sisteme informaționale în domeniul finanțelor publice din cadrul CTIF, din cei 635 de beneficiari ai sistemului informațional integrat, deserviți de către specialiștii instituției, 76 activează în municipiul Chișinău și 559 – în alte municipii, orașe și raioane.

 

Mai multe organizaţii vor fi finanţate într-un proiect de dezvoltare a societăţii civile locale

Circa 60 de organizaţii neguvernamentale din diferite regiuni ale R. Moldova vor beneficia de susţinere financiară din partea Uniunii Europene și Fundației Konrad Adenauer, în cadrul unui proiect de dezvoltare a societății civile la nivel local. Cîştigătorii de granturi au primit certificatele de confirmare, la o ceremonie festivă, desfăşurată marţi, 22 octombrie, la Chişinău.