REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (21 mai 2019)

Peste 51 de mii de persoane au primit glucometre gratuite

Peste 51 de mii de moldoveni, care suferă de diabet zaharat au primit glucometre gratuite. Dispozitivele au ajuns la beneficiari din nordul şi sudul ţării. În următoarea lună, glucometre gratuite vor primi încă 49 de mii de persoane din alte şapte raioane din centrul ţării. Campania de distribuire a dispozitivelor va dura pînă la sfîrşitul lunii iunie.

 

Ministrul economiei a avut o întrevedere cu Comisarul UE pentru Comerț

În cadrul vizitei de lucru la Kiev, Ucraina, unde în perioada 20-21 mai se desfășoară cea de-a II-a Reuniune Ministerială în domeniul comerțului, ministrul economiei Chiril Gaburici a avut o întîlnire bilaterală cu Cecilia Malmström, Comisarului Uniunii Europene pentru Comerț. Oficialii au discutat despre progresele în implementarea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) și reformele realizate de R. Moldova pentru a elimina barierele tehnice în calea comerțului.

 

Doi cetățeni străini s-au ascuns sub un autocar din R. Moldova și au încercat să treacă frontiera

Polițiștii de frontieră de la Oancea, judeţul Galaţi, au depistat doi bărbați din Algeria şi Libia care s-au ascuns sub un autocar din R. Moldova și au încercat să treacă ilegal frontiera. Cei doi erau fără documente de călătorie și intenționau să ajungă în state din vestul Europei. Șoferul autocarului le-a declarat polițiștilor de frontieră că nu știa despre existența celor doi bărbaţi ascunși sub mijlocul de transport pe care îl conducea.

 

Viceprim-ministrul Cristina Lesnic a discutat cu conducerea Misiunii OSCE

Viceprim-ministrul Cristina Lesnic a avut o nouă întrevedere cu șeful Misiunii OSCE în R. Moldova, Claus Neukirch, cu discutarea unui spectru larg de aspecte ce țin de problematica transnistreană și a rezultatelor vizitelor de documentare efectuate pe parcursul săptămînii trecute la instituțiile de învățămînt cu predare în limba română din regiunea transnistreană. În context, au fost evidențiate problemele abordate de către cadrele didactice și cetățeni în cadrul vizitelor nominalizate.

 

Un bărbat a fost condamnat la închisoare pentru vînat ilicit

Doi locuitori ai raionului Ungheni au fost condamnați, după ce au vînat ilegal un cerb nobil în rezervaţia naturală „Plaiul Fagului”. Unul dintre ei va sta în închisoare opt luni, iar altul va munci 160 de ore neremunerat în folosul comunității. „Inculpații, într-o perioadă interzisă pentru vînătoarea de mamifere, au vînat un exemplar de cerb nobil, de 157 de kg, cauzînd fondului cinegetic al rezervaţiei naturale daune materiale, estimate la 25 de mii de lei”, informează Procuratura Generală.

 

Radu Albot a debutat reușit la Geneva

Radu Albot a trecut de primul adversar la Geneva Open la turneul ATP 250 Geneva Open 2019. Sportivul moldovean se califică în runda a doua în proba de simplu. În prima fază, Radu, cap de serie nr. 5, l-a întîlnit pe italianul Lorenzo Sonego, numărul 73 mondial, venit din calificări. Conform unui comunicat emis de Federația Națională de Tenis a Moldovei, următorul adversar al moldoveanului va deveni Juan Ignacio Londero din Argentina, numărul 78 în clasamentul mondial.

 

O campanie de combatere a HIV/SIDA se desfăşoară în UTA Gagauz-Yeri

„Împreună vom opri SIDA” este genericul unei campanii sociale ce se desfăşoară pînă la finele lunii mai în localităţile din UTA Gagauz-Yeri. Acţiunea a devenit tradiţională în autonomie şi are scopul să promoveze modul de viaţă sănătos, procedurile de testare, precum şi toleranţa faţă de persoanele infectate cu HIV/SIDA. Campania este organizată de Centrul regional „Împreună pentru viaţă”, iar în diferite localităţi este promovată de mai multe personalităţi cunoscute şi apreciate în autonomie.

 

A fost lansat Depozitarul Central Unic al Valorilor Mobiliare

Depozitarul Central Unic al Valorilor Mobiliare (DCU) a fost lansat marți, 21 mai, în cadrul unui eveniment oficial, după ce timp de doi ani s-a aflat într-un proces intens de constituire. Noua instituție este responsabilă de înregistrarea, evidența și decontarea valorilor mobiliare emise de entitățile din R. Moldova. DCU își propune să faciliteze atragerea investițiilor în piața de capital locală și să dezvolte instrumente financiare noi.

 

Licitația pentru construcția noului penitenciar din Chișinău, extinsă

Ministerul Justiției anunță prelungirea termenului de aplicare la concursul internațional pentru contractarea companiei ce va construi noul penitenciar din Chișinău. Noul termen limită pentru depunerea ofertelor este 24 iunie 2019. Licitația este deschisă ofertanților din toate țările. Termenul limită este prelungit, fiind luată în considerare solicitarea participanților care s-au înscris în concurs și trebuie să depună ofertele conform cerințelor tehnice stabilite.

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
01.03.24 - 00:46
07.03.24 - 00:42
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
01.03.24 - 00:40
09.03.24 - 11:42