REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (2 decembrie 2020)

Un tînăr de 19 ani a decedat după ce automobilul pe care în conducea a derapat de pe traseu

Un tînăr a decedat după ce automobilul pe care în conducea a derapat de pe traseu și a ajuns într-un șanț. Accidentul rutier a avut loc miercuri, 2 decembrie, la ora 06:50, în orașul Soroca. Ofițerul de presă Svetlana Talpă a declarat că, la fața locului, oamenii legii au stabilit că un tînăr de 19 ani, care conducea un automobil de model Toyota Corola, a derapat de pe traseu și s-a accidentat într-un obstacol din beton armat pe acostament. În urma impactului puternic, șoferul a decedat pe loc. Potrivit poliției, acesta nu avea pasageri în mașină.

 

Din 2021, locuitorii municipiului Chișinău vor plăti taxa pentru salubrizare

Primăria municipiului Chișinău va introduce în anul 2021 taxa pentru salubrizare. Primăria capitalei a informat astăzi că politica bugetar-fiscală a autorităților locale pentru anul 2021 presupune ajustarea taxelor locale pe teritoriul municipiului, corespunzător ratei inflației, dar și introducerea unor taxe noi, precum cea pentru salubrizare. Potrivit informației prezentate, taxele locale nu au fost majorate din anul 2004, iar taxa pentru salubrizare va genera un venit la bugetul municipal de circa 100 milioane de lei.

 

De la începutul anului, Serviciul Fiscal a încasat 35,8 miliarde de lei

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a încasat la Bugetul Public Național, în unsprezece luni ale anului curent, suma de 35,8 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creștere cu peste 765,9 milioane de lei sau cu 2,2% în raport cu perioada similară a anului precedent. Potrivit instituției, la Bugetul de stat, în 11 luni ale anului 2020, s-au încasat 14,9 miliarde lei, ceea ce constituie cu 350,1 milioane de lei mai puțin comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019, sau o diminuare de 2,3%. La Bugetele locale s-au înregistrat încasări în sumă de 3,7 miliarde de lei, ceea ce reprezintă cu 223,4 milioane de lei mai mult comparativ cu perioada similară a anului precedent sau cu 6,4%.

 

Regulamentul privind acordarea de plăți per cap de animal a intrat în vigoare

Regulamentul privind acordarea de plăți directe per cap de animal, aprobat de Guvern, a intrat în vigoare astăzi, odată cu publicarea în Monitorul Oficial. Acesta stabilește condițiile, ordinea şi procedura de acordare a plăților directe crescătorilor de animale. Potrivit documentului, prin acordarea plăților directe per cap de animal, din Fondul național de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural, se urmărește revitalizarea sectorului zootehnic; sporirea productivității medii per exploatație agricolă; creșterea, reproducerea, ameliorarea raselor şi exploatarea animalelor în exploatațiile agricole.

 

Luxemburgul va sprijini R. Moldova în implementarea agendei de reforme şi modernizarea țării

Ministrul de externe Aureliu Ciocoi a purtat o discuție telefonică cu Jean Asselborn, ministrul Afacerilor Externe și Europene al Marelui Ducat de Luxemburg. Discuția celor doi miniștri a oferit posibilitatea realizării unui schimb de opinii pe teme de interes comun referitoare la perspectivele dezvoltării relațiilor bilaterale dintre ambele state, inclusiv subiecte de pe agenda europeană a R. Moldova. Diplomatul moldovean a adus mulțumiri autorităților luxemburgheze pentru sprijinul constant în realizarea politicilor de dezvoltare.

 

Sectorul agricol va primi un ajutor în valoare de 60 de milioane de lei

Astăzi, odată cu publicarea în Monitorul Oficial, a intrat în vigoare Regulamentul privind stabilirea modului de acordare a ajutorului financiar, din partea Guvernului Federației Ruse, destinat pentru compensarea parțială a prejudiciului cauzat de seceta din anul 2020 la cultura porumbului și pregătirea solului pentru recolta anului 2021. Compensația se va acorda producătorilor agricoli a căror cîmpuri cultivate cu porumb au fost afectate de secetă în măsură de 60% și mai mult. Conform estimărilor, suprafața totală afectată de calamități naturale este de 505 mii de hectare. Ministerul Finanțelor va aloca Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Regionale 59730,0 mii de lei din fondul de intervenție al Guvernului.

 

Proiectul bugetului FAOAM pe anul 2021 a fost făcut public în Monitorul Oficial

Proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală (FAOAM) pe anul 2021, votat de Cabinetul de miniștri, a fost făcut public în Monitorul Oficial de miercuri, 2 decembrie. Conform proiectului, pentru anul viitor sînt prevăzute venituri în sumă de 11,1 miliarde de lei şi cheltuieli în sumă de 11,3 miliarde de lei cu un deficit în sumă de 200 milioane de lei care va fi acoperit din contul soldului de mijloace bănești ce urmează să se formeze la finele anului 2020. Pentru anul 2021, din bugetul de stat vor fi alocate cca 2,7 miliarde de lei pentru creșterea salariilor pentru personalul medical.

 

La Grădina Botanică din Chișinău va fi lansată „Aleea ONU”

Cu prilejul marcării a 75 de ani de la fondarea Organizației Națiunilor Unite (ONU) la Grădina Botanică din Chișinău va fi lansată „Aleea ONU”. Inițiativa aparține reprezentanților Grădinii Botanice și va fi susținută de Ministerul agriculturii prin alocarea mijloacelor financiare necesare din Fondul Ecologic Național. Decizia a fost anunțată de ministrul Ion Perju în cadrul unui dialog cu directorul Grădinii Botanice, Ion Roșca.

 

Peste 200 obiecte explozive au fost neutralizate de geniștii Armatei Naționale în noiembrie

Geniştii Armatei Naţionale au identificat şi neutralizat 206 obiecte explozive de diferite tipuri, în cadrul a 27 de misiuni de deminare, executate pe întreg teritoriul ţării, în luna noiembrie current. Potrivit ofiţerului superior al Serviciului geniu, căpitan Ivan Cornegruţa, în perioada respectivă, echipele de geniu au fost solicitate de două ori în satul Plop-Ştiubei, raionul Căuşeni, unde au identificat un arsenal de peste 160 de muniţii – bombe de aruncător, grenade de mînă, mine antitanc şi proiectile de artilerie. De la începutul anului curent, geniştii Armatei Naţionale au depistat şi dezamorsat 2 427 de obiecte explozive.

 

R. Moldova va beneficia de o finanțare adițională de 3,48 milioane dolari din partea Băncii Mondiale

R. Moldova va beneficia de un grant de 3,48 milioane dolari din partea Băncii Mondiale pentru limitarea efectelor pandemiei COVID-19. Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat, în ședința de astăzi, avizul consultativ asupra inițierii negocierilor și aprobării semnării Acordului de Grant dintre R. Moldova şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare, în vederea finanțării adiționale pentru proiectul ”Răspuns de Urgență la COVID-19”. Obiectivele proiectului vizează prevenirea, detectarea și răspunsul la amenințarea reprezentată de pandemia de COVID-19 în R. Moldova.

 

Drumarii susțin că traseele publice sînt în siguranță, fără blocaje

Drumurile publice sînt monitorizate şi îngrijite, după ce pe parcursul nopții, pe întreg teritoriul țării au fost înregistrate temperaturi scăzute, iar în centrul și sudul țării – cu lapoviță și ninsoare, comunică Administrația de Stat a Drumurilor (ASD). „În prezent, sectoare de drum blocate nu sînt, circulația rutieră pe drumurile naționale se desfășoară în condiții de siguranță”, indică ASD. În procesul tehnologic au fost implicate 74 de utilaje speciale cu participarea a 51 de muncitori rutieri.

 

Poliția ar putea fi reorganizată

Poliția ar putea fi organizată în subdiviziuni regionale. Mai multe amendamente la proiectul de modificare a Legii cu privire la activitatea Poliției și statutul polițistului au fost aprobate astăzi de către Comisia parlamentară securitate națională, apărare și ordine public. Potrivit proiectului, Poliția va fi organizată în subdiviziuni teritoriale, grupate zonal în direcții regionale, care vor fi unități cu sau fără personalitate juridică, de competență teritorială. Acestea vor fi amplasate și își vor desfășura activitatea pe teritoriul uneia sau mai multor unități administrativ-teritoriale în baza regulamentelor de organizare și funcționare aprobate de șeful Inspectoratului General al Poliției.

 

Costul poliței medicale va rămîne neschimbat în 2021

În anul viitor, valoarea primei de asigurare obligatorie de asistență medicală va rămîne la nivelul anului curent și va constitui 4056 de lei. Potrivit proiectului Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală (FAOAM), la achitarea acesteia, în primele trei luni ale anului vor fi aplicate reduceri de 50%, 60% şi 75%. Prima în formă procentuală din salariu va fi păstrată la nivel de 9%.

 

Clădirea Liceului „Prometeu” din Grozești, Nisporeni, a fost reabilitată termic

Clădirea Liceului teoretic „Prometeu” din satul Grozești, raionul Nisporeni, a fost reabilitată termic cu sprijinul Agenției pentru Eficiență Energetică (AEE). Proiectul este susținut în cadrul Apelului de Propuneri de Proiecte Pilot. În cadrul proiectului s-a efectuat înlocuirea ferestrelor și ușilor exterioare cu suprafața totală de 37,8 m2; izolarea termică a pereților exteriori cu suprafața totală de 2 471,00 m2; construcția centralei termice pe gaz natural cu puterea totală de 174 kW”. Valoarea totală a proiectului constituie circa 4,5 milioane de lei.