REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (19 februarie 2020)

Ministrul de externe s-a întîlnit cu Ambasadorul Chinei

Stadiul actual al relațiilor bilaterale și modalitățile de diversificare ale acestora, completarea cadrului juridic bilateral existent, identificarea noilor oportunități de cooperare în domenii sectoariale și aspecte ale cooperării în cadrul organizațiilor internaționale au fost discutate în cadrul întrevederii ministrului Aureliu Ciocoi cu ambasadorul Republicii Populare Chineze la Chișinău, Zhang Yinghong. Cei doi interlocutori au realizat o evaluare a stadiului actual al relațiilor bilaterale, referindu-se la acțiunile ce urmează a fi întreprinse în vederea impulsionării dialogului politic la toate nivelurile între R. Moldova și Republica Populară Chineză.

 

Circa 70% din exporturile R. Moldova ajung în Uniunea Europeană

Prim-ministrul Ion Chicu a participat la evenimentul de marcare a 5 ani de la implementarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) dintre R. Moldova și UE. Evenimentul a fost organizat de către Asociația Businessului European (EBA) și a reunit mai mulți oficiali europeni, parteneri de dezvoltare, reprezentanți ai corpului diplomatic, ai Ministerului economiei, conducerea Ministerului agriculturii etc. Subiectul discuțiilor a vizat oportunitățile și provocările pentru mediul privat pe parcursul implementării DCFTA.

 

CNAS anunță că a efectuat transferurile pentru toate prestaţiile sociale

Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) anunță că a efectuat transferurile pentru toate prestaţiile sociale în valoare de circa 382 mln lei, inclusiv banii destinaţi achitării indemnizaţiilor pentru familiile cu copii și ajutorul pentru perioada rece a anului. Pentru a primi banii prin intermediul băncii, beneficiarii urmează să se adreseze către instituţia la care a fost deschis contul salarial sau social. În cazul în care beneficiarul nu este deţinător de card, banii pot fi primiţi în orice oficiu poştal, indiferent de locul înregistrării la domiciliu.

 

Atleta Dimitriana Surdu a devenit campioană balcanică

Atleta moldoveană Dimitriana Surdu a devenit la Istanbul (Turcia) campioană balcanică la aruncarea greutății. Ea a urcat pe prima treaptă a podiumului de premiere fixînd în cea mai bună tentativă a sa 18,11 metri. Discipola antrenorului Vadim Hranovschi este calificată la Jocurile Olimpice din vara anului curent de la Tokyo (Japonia), studentă la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport.

 

38 de dosare care ar fi fost comandate politic vor fi revizuite de Procuratură

38 de dosare asupra cărora există suspiciuni că ar fi fost inițiate la comandă politică vor fi revizuite de un grup de lucru din cadrul Procuraturii Generale. Anunțul a fost făcut miercuri, 19 februarie, de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, care a spus că, dacă se vor stabili abateri grave de la lege, dosarele vor fi clasate. La baza selectării dosarelor au stat lista cu suspiciuni din partea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), declarațiile mai multor organizații nonguvernamentale, dar și ale unor reprezentanți ai partidelor politice.

 

Ministrul de externe a discutat cu reprezentantul Serviciului European de Acțiune Externă, Luc Devigne

Ministrul de externe Aureliu Ciocoi a avut o întrevedere cu Luc Pierre Devigne, Directorul pentru relații cu Rusia, Parteneriatul Estic, Asia Centrală și OSCE în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE). Oficialul de la Bruxelles se află într-o vizită de lucru în la Chișinău pentru a co-prezida cea de-a a 5-a reuniune a Comitetului de Asociere R. Moldova – UE. În cursul întrevederii, ministrul Ciocoi a pledat pentru impulsionarea cooperării dintre R. Moldova și Uniunea Europeană, îndeosebi în domeniile care aduc beneficii directe cetățenilor moldoveni.

 

La Chișinău a avut loc ședința grupurilor de lucru pentru economie

La sediul Misiunii OSCE din or. Chișinău a avut loc ședința grupurilor de lucru pentru economie. În cadrul ședinței au continuat discuțiile pe marginea posibilelor măsuri ce pot fi întreprinse în vederea eliminării barierelor tehnice în calea comerțului și a protejării drepturilor consumatorilor. Experții de pe ambele maluri ale Nistrului au trecut în revistă și progresele înregistrate în implementarea Deciziei protocolare „Privind interacțiunea în domeniul veterinar, carantină și protecția plantelor” din 15 februarie 2018.

 

Șase deputați au părăsit fracțiunea parlamentară a Partidului Democrat

Șase deputați au părăsit fracțiunea parlamentară a Partidului Democrat. Deputatul Andrian Candu a anunțat miercuri, 19 februarie, că, alături de un grup de colegi, părăsesc Partidul Democrat și creează o altă fracțiune parlamentară. Grupul care pleacă atît din Partidul Democrat, cît și din fracțiunea parlamentară, este format din Andrian Candu, Sergiu Sîrbu, Grigore Repeșciuc, Vladimir Cebotari, Eleonora Graur și Corneliu Padnevici. Președintele Partidului Democrat Pavel Filip, a notat pe rețelele de socializare că a luat act de anunțul făcut de grupul Candu. “Era o decizie previzibilă. E vorba de mai mult decît diferențe de viziuni între partid și acest grup și cred că decizia lor este optimă”, a scris Pavel Filip.

 

Premierul Chicu s-a întîlnit cu un grup de investitori români

Prim-ministrul Chicu s-a întîlnit cu reprezentanții companiei Energo Continent, care dezvoltă un parc eolian de 180 de MW în sudul Moldovei. Dezvoltatorii au informat premierul despre etapa la care se află lucrările și au menționat că, pentru a continua finanțarea și implementarea proiectului, au nevoie de o confirmare din partea autorităților centrale că acest proiect este necesar și că se încadrează în Strategia energetică a R. Moldova. Ion Chicu a salutat intențiile investitorilor și i-a asigurat de tot sprijinul Guvernului în finalizarea construcției parcului eolian și livrarea energiei electrice verde către consumatori.

 

Parlamentul va găzdui o conferință internațională pentru a prezenta experiențe de autonomii funcționale

Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a avut miercuri, 19 februarie, o întrevedere cu Claus Neukirch, șeful Misiunii OSCE în Moldova. Președintele Parlamentului a reiterat importanța consolidării societății și asigurarea armoniei și păcii interetnice pe întreg teritoriul R. Moldova. Greaceanîi a salutat reluarea activității grupului de lucru comun al Parlamentului Moldovei și Adunării Populare a Găgăuziei. Ea a salutat propunerea Înaltului Comisar pentru Minorități Naționale Lamberto Zannier de organizare a unei conferințe în cadrul Parlamentului R. Moldova în colaborare cu Adunarea Parlamentară a OSCE, pentru a prezenta experiențe și modele de autonomii funcționale în diferite țări ale OSCE.

 

Muzicieni militari moldoveni participă la un festival internaţional în Germania

Instrumentişti din Orchestra Prezidenţială a R. Moldova şi Orchestra Brigăzii de infanterie motorizată „Moldova” din municipiul Bălţi participă, în perioada 18-25 februarie, la Festivalul Internaţional al Muzicilor Militare „Musikparade-2020”, care se desfăşoară în Republica Federală Germania. Potrivit Serviciului de presă al Ministerului Apărării, în perioada respectivă, muzicienii moldoveni, însoţiţi de un grup de dansatori, susţin concerte live în cinci oraşe germane - Erfurt, Dresda, Magdeburg, Cottbus şi Berlin.