REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (18 martie 2019)

CNA a reținut 23 de persoane într-o săptămînă

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au reținut, în ultima săptămînă, 23 de persoane bănuite de corupție în dosarele pe care le instrumentează. Din numărul total de arestaţi, opt au fost plasați în arest la domiciliu, unul - în izolatorul CNA şi 14 - în penitenciare. În aceeași perioadă, Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale a aplicat sechestru pe bunuri în valoare de aproximativ un milion de lei.

 

În ultimii trei ani peste 400 de moldoveni s-au intoxicat cu pesticide

În ultimii trei ani, în R. Moldova au fost înregistrate 405 cazuri de intoxicații acute cu pesticide, în urma cărora 14 persoane au decedat. Autorităţile organizează în perioada 18-24 martie acţiuni de promovare a aplicării raționale a pesticidelor, cu genericul “Dați prioritate sănătății, utilizați rațional pesticidele”. Șefa Serviciului informare și comunicare al ANSP, Olesea Croitor, a precizat că pe parcursul săptămînii curente specialiştii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică vor organiza mai multe activități cu implicarea publicului larg, cum ar fi: discuții publice, mese rotunde, instruiri, emisiuni radio și TV.

 

CNA a descins la vama Sculeni şi la sediul central al Serviciului Vamal

CNA desfăşoară acţiuni de urmărire penală în postul vamal Sculeni şi la Chişinău, sediul central al Serviciului Vamal în cadrul mai multor cauze de corupţie. Informația a fost confirmată de ofițerul de presă al CNA, Angela Starinschi. “La această oră, sînt deja reţinute cinci persoane dintre care trei inspectori vamali, un intermediar şi şeful unei direcţii a Serviciului Vamal din aparatul central. Persoanele sînt suspectate de corupere pasivă, trafic de influenţă şi complicitate la corupere pasivă”, a spus Starinschi.

 

Elevii din Tohatin, care au ajuns la spital cu intoxicație alimentară, au fost externați

Elevii din comuna Tohatin, municipiul Chișinău, care au ajuns recent la spital cu intoxicație alimentară, au fost externați. Totodată, școala din localitate și-a reluat activitatea. Rodica Guțu, șef al Direcției generale educație, tineret și sport a primăriei Chișinău a declarat astăzi că elevii vor recupera orele pierdute, în baza unui ordin în acest sens elaborat de conducerea gimnaziului din Tohatin.

 

O persoană a murit, iar 15 au ajuns la spital în urma accidentelor rutiere din weekend

În zilele de odihnă, pe teritoriul ţării au avut loc 13 accidente grave, soldate cu o persoană decedată și 15 traumatizate. Ofițerul de presă al Inspectoratului Național de Patrulare /INP/, Natalia Golovco, a specificat că în această perioadă au fost depistați peste 1000 de conducători care se deplasau pe traseele din țară cu o viteză cu mult peste limita admisă, iar 41 de șoferi au fost înlăturați de la volanul mașinii, deoarece se aflau în stare de ebrietate. Alte 24 persoane șofau fără a avea asupra lor permise de conducere.

 

Pachetul majoritar de acțiuni al Moldindconbank a fost achiziționat

Pachetul majoritar de acțiuni al băncii comerciale Moldindconbank a fost a achiziționat de compania „Doverie-Invest” S.A. din Bulgaria, care a obținut permisiunea prealabilă a Băncii Naționale a Moldovei, anunță Agenția Proprietății Publice. Potrivit unui comunicat al instituției, 63,89% dintre acțiunile băncii au fost achiziționate luni, 18 martie curent, în cadrul licitației cu strigare desfășurate pe piața reglementată a Bursei de Valori. Valoarea totală a pachetului de acțiuni este de peste 764, 048 milioane de lei.

 

Transportatorii care activează pe curse internaționale au fost supuși controalelor

Transportatorii care activează pe curse internaționale au fost supuși controalelor de către reprezentanții Agenției Naționale Transport Auto (ANTA), Serviciului Fiscal de Stat (SFS) și Poliției de Frontieră. Verificările au avut loc în seara zilei de ieri la frontiera moldo-română, în punctele de trecere Sculeni, Leușeni și Costești. În urma controalelor, au fost depistați și documentați 17 conducători auto care au încălcat condițiile de transport de pasageri.

 

120 de copii și tineri vor participa la Programul guvernamental DOR

De astăzi a început înscrierea la Programul guvernamental DOR Diasporă*Origini*Reveniri, ediția a VII-a. Acesta se va desfășura în perioada 19-28 august curent și este destinat atît copiilor din diasporă, cît și celor din R. Moldova. Dat fiind faptul că tot mai mulți copii din diasporă doresc să participe la acest program, ediția din acest an va întruni 120 de copiii și tineri, cu 20 mai mult decît la edițiile precedente.

 

UE oferă granturi pentru dezvoltarea afacerilor în stînga Nistrului

Programul „StartUpAcademy”, finanțat de Uniunea Europeană, a fost lansat în regiunea transnistreană. Acesta este o platformă pentru antreprenorii începători, care-i va susţine la iniţierea şi dezvoltarea unei afaceri. În cadrul programului şi-au prezentat ideile de afaceri 20 de participanţi. După un proces de instruire și elaborarea unui plan de activitate, vor fi aleși șase sau șapte cîștigători, care vor primi cîte un grant în valoare de 2 000 de euro.