REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (18 iunie 2018)

Şedinţa în care urma să fie validat mandatul primarului ales, Andrei Năstase, a fost amînată

Şedinţa în care urma să fie validat mandatul primarului ales al capitalei, Andrei Năstase, a fost amînată, după ce reprezentatul Consiliului Electoral de Circumscripție Chișinău a cerut recuzarea judecătorului, cerere care a fost acceptată. După recuzarea fostului magistrat, vicepreședintele instanței va redistribui cauza unui alt judecător. Pînă la pronunţarea deciziei de amînare a validării mandatului de primar, în faţa sediului judecătoriei au protestat simpatizanţi ai lui Andrei Năstase. Amînarea de astăzi este a doua de acest fel. Potrivit legii 136 privind statutul municipiului Chişinău, primarul general este autoritate reprezentativă a populației municipiului Chişinău şi executivă a Consiliului municipal.

 

La Chișinău vor fi realizate 50 de proiecte prin bugetul civil

Pînă la sfîrşitul anului curent, în Chișinău vor fi realizate circa 50 de proiecte ce ţin de îmbunătăţirea calităţii vieţii, care au fost depuse spre finanţare din fondul bugetului civil. Printre acestea sînt proiecte ce ţin de îmbunătăţirea infrastructurii oraşului, amenajarea terenurilor de joc, promovarea Chişinăului ca destinaţie turistică şi protecţia animalelor de companie fără stăpîn. Anul acesta, au fost depuse 73 de proiecte în valoare totală de peste 15 mil. de lei, iar bugetul municipal a dispus de 3 mil. de lei.

 

Situația infracțională din stînga Nistrului rămîne tensionată

Pe parcursul săptămînii trecute în raioanele din stînga Nistrului au fost înregistrate 190 de crime și infracțiuni, din care în 153 de cazuri au fost identificate persoanele bănuite. Potrivit miliției transnistrene, în perioada respectivă au fost comise 5 jafuri, 26 de furturi, 13 cazuri de comercializare a drogurilor și 4 infracțiuni economice. Colaboratorii miliției au reținut 27 de persoane condamnate, anunțate în căutare. În aceiași perioadă pe drumurile din stînga Nistrului au fost înregistrate 31 de accidente, în urma cărora 4 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Agenții de circulație au mai reținut 28 de șoferi în stare de ebrietate.

 

Peste 1700 de şoferi au fost amendaţi în weekend pentru încălcări

Peste 1700 de şoferi au fost amendaţi în ultimele două zile pentru încălcarea Regulamentului circulaţiei rutiere. Natalia Golovco, ofiţer de presă la Inspectoratul Naţional de Patrulare, a precizat că din numărul total de şoferi documentaţi, 1100 au depășit limita de viteză, iar 39 au fost depistați la volan în stare de ebrietate. Potrivit legislației, șoferii care depășesc limita legală de viteză sînt sancționați contravențional cu amendă de pînă la 1500 de lei cu aplicarea a cinci puncte de penalizare. În aceeaşi perioadă au avut loc 21 de accidente rutiere grave, soldate cu două persoane decedate și 35 traumatizate.

 

Ploile torenţiale din ultimele zile au afectat mai multe localităţi

Ploile torenţiale din ultimele zile au afectat drumuri şi gospodării din mai multe localităţi din sudul şi centrul ţării. Ofiţerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Liliana Puşcaşu, a precizat că în zilele de weekend salvatorii și pompierii au fost alertați pentru intervenție în localitățile Tocuz și Ucrainca a raionului Căușeni, unde precipitațiile au făcut mai multe prejudicii. “În localitatea Ucrainca ploaia a distrus patru poduri, inclusiv unul care face legătura între localitate și satul Tocuz. De asemenea, salvatorii au monitorizat situația bazinelor acvatice din preajma acestor localităţi în care nivelul apei se ridicase semnificativ”, a spus Puşcaşu.

 

Vama a raportat venituri de cca 425 mil. de lei

Veniturile încasate la bugetul de stat de către Serviciul Vamal au constituit, în perioada 11-17 iunie, 425,5 milioane de lei, fiind perfectate per total 9.860 de declarații vamale. La capitolul combaterea fraudelor vamale, pe parcursul săptămînii trecute, au fost relevate 85 de tentative de încălcare a legislației vamale, care sînt cercetate de către subdiviziunile specializate ale Serviciului Vamal. Totodată, în perioada vizată, au fost întocmite 52 de procese-verbale cu privire la contravenție şi aplicate amenzi în sumă de 197.731 de lei. În aceeași perioadă, fluxul unităților de transport a constituit 99.814 de traversări. Cele mai mari valori de trafic sînt consemnate la frontiera moldo-română, iar cele mai tranzitate posturi vamale rămîn a fi Leușeni și Sculeni, cu 19.180 și respectiv 14.018 de traversări.

 

La Brașov, a avut loc expoziția „Republica Moldova prezintă”

În perioada 15-17 iunie, la Brașov, România, s-a desfășurat expoziția ,,Republica Moldova prezintă”. La inaugurarea acesteia a participat și secretarul general de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov. În cadrul evenimentului, circa 100 de companii și producători din R. Moldova din diverse domenii și-au prezentat produsele. De asemenea, în cadrul expoziției au avut loc degustări de vinuri, prezentări de modă ale brandurilor „Din Inimă”, iar oaspeții au avut ocazia să procure diverse obiecte fabricate în R. Moldova. Evenimentul a culminat cu un concert al Ansamblului de cîntece și dansuri populare ,,Fluieraș” și ,,Vali Boghean Band” în Piața Sfatului din centrul Brașovului.

 

Diaspora propune crearea unui Fond pentru dezvoltarea R. Moldova

Comunitatea moldovenilor din Marea Britanie propune crearea unui Fond pentru dezvoltarea economică și socială a R. Moldova cu atragerea fondurilor diasporei și altor investitori. Aceasta și alte propuneri au fost înaintate de reprezentanții comunității moldovenilor din Marea Britanie în cadrul întrevederii de duminică, 17 iunie, seara, la Londra, cu ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi. Potrivit Serviciului de presă al MAEIE, în opinia membrilor diasporei, prin intermediul unui asemenea Fond, care ar fi monitorizat de membrii comunităților din afara țării, va fi creat un mecanism eficient de implementare a diferitor proiecte investiționale.