REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (17 mai 2018)

Au fost tipărite peste 750 de mii de buletine pentru alegerile din 20 mai

Pentru alegerile locale noi din 20 mai, care vor avea loc în municipiile Chișinău, Bălți și în alte cinci localități, au fost tipărite 752 460 de buletine de vot, dintre care 474 816 sînt în limba română, iar celelalte – în rusă. Cele mai multe buletine, dar și cel mai lung buletin este la Chișinău. Pentru municipiul Chișinău au fost tipărite 634 547 de buletine, inclusiv 408 080 în limba română. Șeful interimar al Serviciului de comunicare CEC, Corneliu Pasat, a declarat că buletinul va avea o lățime de 14 centimetri și o lungime de 34,4 centimetri, acesta fiind cel mai lung buletin, pentru că are cel mai mare număr de candidați. Costul unui buletin de vot pentru Chișinău este de 28 de bani. Pentru municipiul Bălți sînt tipărite 105 275 de buletine, dintre care 54 398 sînt în română.

 

Vicepremierul Iurie Leancă s-a întîlnit cu delegația Colegiului Regal pentru Studii de Apărare

Identificarea unor soluții la provocările de securitate regională și națională poate fi realizată doar printr-o conlucrare plenară a autorităților din R. Moldova cu partenerii din spațiul euro-atlantic. Declarația a fost făcută de viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, în cadrul unei întrevederi oficiale cu reprezentanții Colegiului Regal pentru Studii de Apărare din Marea Britanie. Discuțiile s-au axat pe capacitatea R. Moldova de a răspunde amenințărilor hibride și celor convenționale, perspectivele soluționării conflictului transnistrean și relațiile Chișinăului cu Londra, în contextul preconizării ieșirii din UE a Marii Britanii, în anul 2019. În altă ordine de idei, viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, a solicitat obținerea unor burse pentru cetățenii R. Moldova la Colegiului Regal pentru Studii de Apărare.

 

Șefului diplomației moldovenești participă la Sesiunea Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, participă, în perioada 17 – 18 mai a.c., la cea de-a 128-a Sesiune a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, care se desfășoară în orașul Elsinore din Danemarca. În cadrul sesiunii vor fi discutate chestiuni privind starea democrației, drepturile omului și statul de drept, precum și provocările cu care se confruntă statele europene și Organizația. Ministrul Ulianovschi va prezenta ultimele evoluții din R. Moldova la compartimentul respectării drepturilor omului și statului de drept. Agenda șefului diplomației moldovenești include și întrevederi bilaterale cu Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, omologii din Norvegia, Croația, Cipru, și alte state.

 

Testul cu poligraf nu va fi obligatoriu

Hotărîrea Curţii Constituţionale prin care a declarat neconstituțională practica obligatorie a testului poligraf pentru accederea în funcția de președinte sau de vicepreședinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI) va fi publicată în numărul de vineri, 18 mai, al Monitorului Oficial și astfel va intra în vigoare. Decizia Curţii a fost adoptată după ce fostul candidat la conducerea ANI, Teodor Cîrnaț, a depus o sesizare în acest sens. Acesta a contestat prevederea care instituie testarea la poligraf și care îi obligă pe candidații la funcția de președinte sau de vicepreședinte al Autorității Naționale de Integritate să susțină (pozitiv) această probă.

 

R. Moldova și Italia au parafat acordul privind asigurarea drepturilor sociale ale cetățenilor

Moldovenii care lucrează legal în Italia vor putea beneficia de pensii. Proiectul Acordului între R. Moldova și Italia privind asigurarea drepturilor sociale ale cetățenilor ambelor țări a fost parafat miercuri, 16 mai, la Roma. Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Nelea Rusu, a specificat după parafarea documentului că noile prevederi vor aduce un impact pozitiv asupra bunăstării moldovenilor care lucrează în Italia, menționînd că acesta va motiva cetățenii țării noastre să activeze în sectorul formal și va crea condiții favorabile pentru reîntoarcerea acestora în ţară. Ea a precizat că pentru stabilirea dreptului la pensie, fiecare stat va aplica legislația proprie în domeniu, proporțional perioadei de asigurare realizată pe teritoriul său. Pensia va fi exportată persoanei pe teritoriul statului în care aceasta își are domiciliu sau reședința. Potrivit datelor oficiale, în Italia se află peste 140 de mii de cetățeni moldoveni.

 

Banca Mondială și-a actualizat prognoza pentru R. Moldova

Banca Mondială anticipează o creștere economică pentru R. Moldova sub nivelul mediei istorice. În 2018, instituția internațională prognozează o creștere de 3,8% în 2018 și 3,7% în 2019 - adică sub nivelul mediei istorice de 4,6%. Pe fundalul creșterii salariilor reale și redresării remiterilor, creșterea economică va fi preponderent alimentată de consumul privat, spun experții de la Banca Mondială. Potrivit Băncii Mondiale, se preconizează că rata inflației va atinge limita inferioară a coridorului de țintire în 2018 datorită efectelor de bază și a prețurilor reglementate mai mici, și va crește treptat pînă la ținta de 5% pe termen mediu.

 

R. Moldova a aderat la Programul CSI în combaterea terorismului

Decretul de promulgare, dar şi legea pentru aderarea R. Moldova la Hotărîrea Consiliului șefilor de state al Comunităţii Statelor Independente cu privire la modificarea Regulamentului privind Consiliul miniștrilor afacerilor interne al statelor membre ale Comunităţii Statelor Independente, vor fi publicate în numărul de vineri, 18 mai, al Monitorului Oficial și astfel va intra în vigoare. Scopul Programului este extinderea şi consolidarea nivelului de cooperare al statelor-membre ale CSI în prevenirea, depistarea, contracararea şi urmărirea actelor teroriste şi extremiste, înfăptuirea coordonată a măsurilor operative de investigaţie şi operaţiunilor speciale în scopuri profilactice, colaborarea informativă şi ştiinţifică, colaborarea în pregătirea cadrelor, perfecţionarea specialiştilor, cooperarea cu organizaţiile internaţionale de profil etc.