REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (15 mai 2018)

Primăria capitalei a autorizat deschiderea piețelor agricole

Cu începere de marți, 15 mai, producătorii autohtoni îşi pot vinde producţia agricolă în cadrul iarmaroacelor. Acestea vor fi deschise pîna pe 30 noiembrie 2018. O dispoziţie în acest sens a fost semnată de primarul general interimar al Chişinăului, Ruslan Codreanu, iar responsabile de organizarea iarmaroacelor sînt preturile de sector. Autorităţile municipale au amenajat deja în fiecare sector al Capitalei locuri stabilite pentru desfăşurarea comerţului stradal sezonier.

 

Întreprinderile care utilizează deja sintagmele “R. Moldova” sau “Moldova” nu vor achita taxa de 100 mii de lei

Agenţii economici care utilizează deja în denumirile lor sintagmele “R. Moldova” sau “Moldova” nu vor achita taxa de 100 mii de lei, instituită recent de autorităţi. O precizare în acest sens a făcut-o Ministerul Justiţiei (MJ) la solicitarea presei. Potrivit datelor oferite de MJ, vor fi obligaţi să obţină autorizaţii de folosire a denumirii oficiale sau istorice a statului, a abrevierilor sau derivatelor acesteia, doar agenţii economici care intenţionează să îşi deschidă firme noi. De eliberarea acestor autorizaţii va fi responsabilă o comisie specială, din care vor face parte reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, Camerei Înregistrării de Stat, Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, reprezentanţi ai Cancelariei de Stat şi ai Academiei de Ştiinţe. Taxa de stat pentru eliberarea permisiunii de folosire a denumirii oficiale va fi de 100 mii de lei. Dacă agenţii economici nu vor respecta regulile legale de utilizare a sintagmelor ce conţin denumirea statului, aceștia vor fi sancţionaţi cu amendă de pînă la 20 mii de lei. Potrivit datelor din Registrul de Stat al companiilor, în ţara noastră activează peste 380 de agenţi economici care au în denumirea lor sintagmele “R. Moldova” sau “Moldova”.

 

Candu participă la Summitul speakerilor statelor membre ale OCEMN

Președintele Parlamentului Andrian Candu participă la Summitul speakerilor statelor membre ale Organizației Cooperării Economice la Marea Neagră. Evenimentul, organizat cu ocazia aniversării a 25-a a APCEMN, va avea loc pe data de 16 mai 2018, la Istanbul. Summitul președinților parlamentelor statelor membre OCEMN reprezintă cel mai înalt for organizat cu ocazia aniversării a 25-a a APCEMN. În cadrul summitului Candu va avea un discurs despre rolul parlamentelor în consolidarea cooperării economice între statele din regiunea Mării Negre. Summitul se va încheia cu semnarea unei declarații comune a speakerilor statelor membre ale Organizației Cooperării Economice la Marea Neagră.

 

Șeful statului a avut o întrevedere cu președintele Federației Ruse

Președintele R. Moldova Igor Dodon a avut o întrevedere cu liderul Federației Ruse, Vladimir Putin. Întîlnirea a avut loc după încheierea ședinței Consiliului Economic Suprem Eurasiatic. Președintele Dodon i-a mulțumit omologului său rus pentru susținerea R. Moldova în obținerea statutului de observator pe lîngă Uniunea Economică Eurasiatică. În cadrul întrevederii, părțile au discutat un spectru larg de probleme ce țin de relațiile bilaterale, constatînd un dialog foarte bun la nivel de șefi de state, spre deosebire de contactele deloc productive la nivel de guverne. „În anii 2013-2016 volumul comerțului între Moldova și Rusia a căzut de 2,8 ori. Însă, în anul 2017 a fost înregistrată o creștere, ceea ce ne dovedește necesitatea intensificării relațiilor pentru păstrarea dinamicii pozitive”, a menționat șeful statului.

 

A început tipărirea buletinelor de vot

Tipografia Centrală a demarat tipărirea buletinelor de vot pentru scrutinul care va avea loc în data de 20 mai. În total, vor fi confecţionate peste 750 de mii de buletine, iar cel mai mare buletin, de peste 34 de centimetri, este pentru scrutinul din Chișinău. Procesul este monitorizat de reprezentanţi ai Comisiei Electorale Centrale şi ai Serviciului de Informaţii şi Securitate. Buletinele de vot pentru municipiile Bălţi şi Chişinău vor fi de culoare mov, iar pentru celelalte localităţi roz. Cel mai scump este buletinul pentru capitală, al cărui preț de producere este de 0,28 de bani, cu patru bani mai mult decît pentru celelalte localități. Au fost folosite 14 semne de protecţie, care au costat 211 mii de lei, potrivit unui membru al CEC. În data de 20 mai 2018 sînt așteptați la urne peste 750 de mii de cetățeni. Alegeri noi vor avea loc în Chişinău, Bălţi şi alte cinci localităţi din ţară.

 

Comerțul R. Moldova cu Turcia va fi amplificat

R. Moldova și Republica Turcia au semnat Protocolul Comisiei mixte moldo-turce privind transportul rutier internațional, care prevede suplinirea numărului de autorizații pentru transportatorii de mărfuri din țara noastră, informează serviciul de presă al Guvernului. Documentul a fost semnat după ședința Comisiei mixte în domeniul transportului rutier, care a avut loc la Ankara. Președinte al Comisiei mixte, din partea R. Moldova, este secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Serghei Bucataru. În cadrul Comisiei mixte moldo-turcă, părțile au discutat despre majorarea cotelor de autorizații pentru transportatorii rutieri de marfă din R. Moldova. S-a convenit ca, după utilizarea a 85% din numărul de autorizații, Republica Turcia va acorda o cotă suplimentară de autorizații.

 

Funcționarii de stat vor putea beneficia de facilităţi la procurarea locuinţelor

În R. Moldova va fi lansat programul Prima Casă 2. Acesta va veni cu facilităţi destinate exclusiv angajaţilor de stat. În cadrul acestuia, autorităţile vor achita din Bugetul de Stat jumătate din costul locuinţelor achiziţionate de funcţionarii din structurile de stat. Anunţul a fost făcut marți, 15 mai, de purtătorul de cuvînt al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vitalie Gămurari. Potrivit sursei citate, statul va achita jumătate din costul locuinţelor, restul banilor, dar şi dobînzile, vor fi achitate de funcţionarii de stat. El a specificat că toate detaliile despre conceptul programului, dar şi metoda de implementare, vor fi făcute publice în scurt timp de Ministerul Finanţelor.

 

Benzina iarăși s-a scumpit

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat prețurile plafon la carburanți pentru următoarele două săptămîni. Astfel, începînd de miercuri, 16 mai, prețul plafon pentru un litru de benzină crește cu 33 de bani, iar pentru motorină – cu 30 de bani. Prețul pentru un litru de benzină Premium-95 nu va depăși 19,15 lei, iar prețul la motorină, care s-a majorat cu 30 bani, va fi de 17,09 lei per litru.