REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (14 mai 2019)

190 de vinuri moldovenești au fost premiate cu aur în anul 2018

Vinificatorii moldoveni au obținut un număr record de medalii la concursurile internaționale organizate în anul 2018. Sectorul viticol din țara noastră a obținut 490 de medalii și distincții, dintre care 190 de aur. Vinurile care au dus faima țării noastre peste hotare și au obținut locurile de frunte la concursurile internaționale pot fi găsite în catalogul „Vinurile de Aur ale Republicii Moldova”, lansat în această primăvară de către Oficiul Național al Viei și Vinului.

 

Reprezentanți ai piețelor de produse alimentare vor participa la o expoziție

Ministerul agriculturii invită la expozițiile specializate „Food & Drinks”, Food Technology” și „Packaging Depot”, ce se vor desfășura, în perioada 16-19 mai curent, în incinta Centrului Internațional „Moldexpo” din Chișinău. Evenimentul este dedicat sectorului alimentar și are drept scop de a dezvolta și îmbunătăți situația în domeniul industriei de prelucrare și procesare a produselor alimentare din R. Moldova, prin prezentarea informațiilor privind produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora.

 

Pavel Filip s-a întîlnit cu Donald Tusk

Prim-ministrul Pavel Filip s-a întîlnit, la Bruxelles, cu președintele Consiliului European, Donald Tusk. Oficialii au discutat despre evoluțiile politice din R. Moldova și realizările obținute în implementarea agendei europene. Premierul a reiterat că integrarea europeană și implementarea Acordului de Asociere este o prioritate strategică a R. Moldova. El a mai opinat că este important ca reformele începute de actualul guvern să fie continuate, iar viitoarea coaliție de guvernare să fie ferm angajată pe implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

 

Adolescentul dispărut acum trei zile a fost găsit

Băiatul de 17 ani din satul Costești din raionul Ialoveni, dat dispărut la 11 mai, a fost găsit marți, 14 mai, de un echipaj de patrulare în timp ce se deplasa pe marginea drumului la intrare în orașul Cimișlia. Minorul nu are semne că ar fi fost victima unei infracțiuni. Ulterior i s-a acordat consiliere psihologică.

 

În perioada Sărbătorilor Pascale numărul traversărilor la frontieră a crescut cu 9%

În timpul Sărbătorilor Pascale, la frontiera de stat au fost înregistrate peste 1,2 mln de traversări persoane, cu 9,15% mai mult decît în perioada similară a anului trecut. Un număr mai mare de treceri a fost consemnat pe sensul de intrare în R. Moldova – circa 614 mii de traversări persoane. În perioada 22 aprilie - 12 mai 2019, cele mai solicitate puncte de trecere a frontierei au fost Leușeni, Aeroportul Internațional Chișinău, Sculeni, Otaci și Giurgiulești – Galați. Totodată, cea mai tranzitată zi la frontieră a fost 4 mai, cînd prin punctele de trecere s-a înregistrat un număr de 73 379 traversări persoane.

 

Tot mai mulți moldoveni preferă să achite cu cardul cumpărăturile sau serviciile

Plățile cu cardurile emise în R. Moldova efectuate în țară s-au majorat, în primul trimestru 2019, cu circa 50 la sută față de perioada similară anului precedent și au atins o pondere record de 16,8 la sută din totalul tranzacțiilor, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Este al nouălea an consecutiv în care plățile cu instrumente de plată electronică în rețelele comerciale şi alte unități ce prestează servicii cresc puternic, cu mult peste media pieței. Moldovenii au făcut cumpărături în țară şi au achitat servicii la POS terminale în valoare totală de 2,35 miliarde de lei, față de 61 milioane de lei, acum zece ani, în 2009.

 

Circa 13 mii de cutii cu bunuri pentru nou născuţi au fost distribuite în cadrul programului „O nouă viață”

Circa 13 mii de cutii cu bunuri pentru nou născuţi au fost distribuite în cadrul programului guvernamental „O nouă viață”, lansat la 1 decembrie 2018. Potrivit Serviciului de presă al Ministerului sănătăţii, cele mai multe cutii au fost distribuite în maternitățile din municipiile Chișinău și Bălți, urmate de raioanele Cahul, Ungheni, Ialoveni, Criuleni, Orhei, Florești şi Hîncești. Programul „O nouă viață” a fost lansat la 1 decembrie 2018 şi vine în susținerea familiilor tinere pentru acoperirea unor cheltuieli la nașterea copiilor.

 

Experți străini dezaprobă incertitudinea politică din R. Moldova

Experți ai Băncii Mondiale și Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) afirmă că incertitudinea politică ce s-a creat după alegerile parlamentare subminează procesul de reforme și creșterea economică, precum și agravează problemele structurale. „Incertitudinea politică care există și interesele individuale și alte aspecte ce țin de guvernanță subminează agenda de reforme și procesul investițional în R. Moldova”, a menționat expertul Băncii Mondiale, Marcel Chistruga, în cadrul prezentării perspectivelor economice pentru Republica Moldova, organizate de Oficiul de la Chișinău al instituției financiare internaționale.

 

Consilierul din Briceni care a accidentat mortal un minor a fost condamnat la trei ani de închisoare

Consilierul local din Corjeuţi, raionul Briceni, care a accidentat mortal un minor şi a fugit de la locul faptei a fost condamnat la trei ani şi două luni închisoare cu executare după ce prima instanţă la condamnat la o pedeapsă nonprivativă de libertate. Potrivit Procuraturii Generale, incidentul a avut loc pe 25 februarie 2018, pe strada centrală din satul Corjeuţi. Deplasîndu-se în stare avansată de ebrietate la volanul propriului automobil, inculpatul a virat pe acostament, spulberînd un copil, de şapte ani, care mergea cu mama sa.

 

O nouă ediție a Festivalului CRONOGRAF va avea loc la Chișinău

O nouă ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar CRONOGRAF va avea loc în perioada 22-28 mai 2019, la Chișinău. Anul acesta, programul festivalului oferă publicului 49 de documentare la 5 secţiuni: 14 documentare la Secțiunea Principală/Lungmetraje și 6 documentare la Secțiunea Principală/Scurtmetraje, 9 filme la Secţiunea CadRO şi 9 filme din R. Moldova la Secțiunea Producții Locale.

 

Reducerea suprafeţelor cultivate cu cartof a cauzat scumpirea acestui produs, susţine ANSA

Сosturile la cartof, majorate considerabil în ultimele zile, țin de micșorarea suprafețelor însămînțate cu această cultură, potrivit unei declaraţii a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA). Conform instituţiei, în ultimii trei ani, suprafeţele cultivate cu cartof s-au redus cu cca două mii de hectare. Or, acest fapt a dus la scăderea producției de cartof de la 214 mii la 175 mii de tone. În prezent, 15 agenţi economici importă cartofi în ţara noastră din Belarus, România, Ucraina, Federația Rusă, Israel, Polonia, Germania ş.a.