REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (13 februarie 2020)

Naistul Constantin Moscovici a fost decorat cu „Ordinul de Onoare”

Un grup de persoane printre care şi solistul-instrumentist Constantin Moscovici au fost decorate cu „Ordinul de Onoare”. Decretul privind conferirea distincțiilor de stat va fi publicat vineri, 14 februarie, în Monitorul Oficial. Potrivit documentului, pentru merite deosebite în activitatea profesională se conferă „Ordinul de Onoare” următoarelor persoane: Alexei Cemîrtan - președinte al Asociației Obștești „Veteran Financiar”, Corneliu Dodu - președinte al Societății pe Acțiuni „Bursa de Valori a Moldovei”, Constantin Moscovici - solist-instrumentist şi Tudor Rotaru - director al Societății cu Răspundere Limitată „Novasem”.

 

Astăzi este ultima zi de înregistrare a concurenților electorali în circumscripția uninominală Hîncești

Joi, 13 februarie este ultima zi de înregistrare a concurenților electorali în circumscripția uninominală Hîncești. CEC a anunțat că astăzi este ultima zi de depunere a documentelor pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul R. Moldova pe circumscripția electorală uninominală nr. 38, municipiul Hîncești. Organele electorale vor recepționa documentele pentru înregistrarea candidaţilor pînă la ora 17.00.

 

Biroul relații cu diaspora anunță înscrierea la Programul DOR – Diaspora*Origini*Reveniri, ediția a VIII-a

Biroul relații cu diaspora declară deschisă perioada de înscriere la cea de-a VIII-a ediție a Programului *Diasporă*Origini*Reveniri 2020 (DOR). Programul DOR se va desfășura în perioada 10-20 august 2020 avînd drept scop consolidarea legăturilor emoționale, culturale și de identitate ale copiilor și tinerilor din diasporă cu țara de origine. Pentru a participa la programul DOR, candidații urmează să întrunească următoarele condiții: vîrsta de 12-17 ani; abilități de comunicare în limba română; creativitate, artistism și deschidere pentru cunoștințe noi.

 

Droguri în valoare de 300 mii lei au fost confiscate de polițiștii din Cahul

Marijuana în valoare de peste 300 mii lei a fost confiscată de polițiști din gospodăria unui bărbat din Cahul. Potrivit poliţiei, la data de 11 februarie, în vederea combaterii traficului ilicit de droguri pe teritoriul municipiului Cahul, polițiștii au întreprins un șir de măsuri de investigații, urmare a cărora a fost identificat un bărbat suspectat de păstrarea și distribuirea substanțelor narcotice. Bărbatul va ajunge în scurt timp pe banca acuzaţilor pentru păstrarea şi comercializarea substanţelor narcotice.

 

Fostul șef interimar al Procuraturii din Cahul va compărea pe banca acuzaților

Procurorul din cadrul Procuraturii Anticorupție, oficiul Sud, care a deținut interimatul funcției de procuror-șef al Procuraturii raionului Cahul va compărea pe banca acuzaților pentru ”amestec în înfăptuirea urmăririi penale și a justiției”, precum și ”tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate”. Potrivit Procuraturii Anticorupție, fostul procuror a fost reținut acum trei luni, în cadrul unei cauze penale, inițiate în baza unor investigații jurnalistice, dar și a unor informații prezentate de către SIS.

 

Cerinţele de utilizare a produselor fitosanitare vor fi publicate în Monitorul Oficial

Hotărîrea de Guvern pentru aprobarea Cerințelor privind utilizarea durabilă a produselor de uz fitosanitar va fi publicată în Monitorul Oficial de vineri, 14 februarie. Documentul transpune prevederile actelor structurilor europene de stabilire a unui cadru de acţiune comunitară în vederea utilizării durabile a pesticidelor. Conform deciziei, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, în colaborare cu cel al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor şi instituțiile de cercetări în domeniu, va elabora Planul naţional de acţiuni privind diminuarea riscurilor asociate utilizării produselor de uz fitosanitar, pe un termen de 5 ani.

 

Fondurile de finanțare pentru Facilitatea de Creditare a Tinerilor au fost suplinite cu 100 mln lei

Tinerii antreprenori vor putea accesa în continuare credite cu dobîndă redusă prin intermediul Programului „Facilitatea de Creditare a Tinerilor”, fondurile de finanțare în acest sens fiind suplinite cu 100 mln lei pentru anul curent. Rata maximă pentru beneficiari nu va depăși 6,5%. Programul extins are scopul de a susține tinerii antreprenori în capitalizarea inițială a afacerilor lor private, de a crea noi locuri de muncă, ținînd cont de necesitatea acordării sprijinului suplimentar acestora prin reducerea dobînzilor la creditele noi contractate prin băncile comerciale, au precizat surse de la Ministerul Finanțelor.

 

Măsurile Guvernului de prevenire a introducerii în ţară a virusului de gripă aviară vor fi publicate în Monitorul Oficial

Guvernul R. Moldova a aprobat un şir de măsuri de prevenire a introducerii în ţară a virusului gripei aviare. Decizia respectivă va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial, vineri, 14 februarie. Conform hotărîrii Cabinetului de miniştri, se interzice din toate regiunile Ucrainei, pînă la declararea de către Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) ca fiind țară sau zonă liberă de gripa aviară, conform Codului Terestru, importul: păsărilor de curte, al păsărilor ținute în captivitate sau al altor păsări, al produselor și al subproduselor obținute de la acestea, receptive la virusul gripei aviare.

 

Parlamentul a declarat vacant un mandat de deputat

Parlamentul a declarat vacant un mandat de deputat. Hotărîrea a fost aprobată de deputați în ședința plenară de joi, 13 februarie. Mandatul vacant aparține Partidului Socialiștilor din R. Moldova. Vacanța mandatului a intervenit ca rezultat al încetării calității de deputat în Parlament a lui Ivan Zabunov, în legătură cu decesul.

 

Sancțiunile pentru utilizarea pungilor și veselei de plastic au fost aprobate de deputați în lectura finală

Utilizarea și comercializarea pungilor de plastic și a veselei de plastic vor fi sancționate. Parlamentul a aprobat, în lectura a doua, în ședința plenară de joi 13 februarie, un proiect de modificare și completare a Codului Contravențional. Potrivit proiectului, sancțiunile vor fi de pînă la 4 500 de lei pentru persoanele fizice și de pînă la 12 000 de lei pentru persoanele juridice. Aceste prevederi se referă la utilizarea și comercializarea pungilor de transport fabricate din plastic, cu sau fără mîner, cu grosimea peretelui egală sau mai mare de 50 de microni, furnizate consumatorilor la punctele de vînzare de bunuri; a pungilor de plastic subțire, cu grosimea peretelui mai mică de 50 de microni.

 

Medici turci vor desfășura în autonomia găgăuză „Săptămîni ale sănătăţii”

Locuitorii din UTA Gagauz-Yeri vor avea posibilitate să fie consultaţi de medici din Turcia. O înţelegere în acest sens a fost stabilită între viceguvernatorul autonomiei, Olesea Tanasoglo, şi responsabili din Ministerul Sănătăţii de la Ankara. Asistenţa medicilor străini va fi organizată în aşa-numite „Săptămîni ale sănătăţii”, susţinute de specialişti din Turcia. Consultaţiile pacienţilor se vor desfăşura în spitalele autonomiei. De asemenea, părţile au convenit asupra organizării unor cursurilor de reciclare pentru doctorii din UTA Găgăuzia.