REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (12 septembrie 2018)

S-a scumpit gazul lichefiat

Mai multe stații PECO au afișat prețuri mai mari la gazul lichefiat. Scumpirile sînt între 40 și 50 de bani, iar la unele stații de alimentare gazul lichefiat a ajuns să coste aproape 11 lei. Potrivit Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, prețul la gazul lichefiat este stabilit de către companiile petroliere în mod independent, avînd la bază prețurile de vînzare cu ridicata și cheltuielile de comercializare cu amănuntul. La începutul lunii august, gazul lichefiat s-a scumpit cu aproximativ 2% și a ajuns să coste 10,50-10,55 lei pentru un litru, față de 10,25 lei.

 

Chișinău și Lisabona vor stabili un parteneriat de colaborare

Chișinău și Lisabona, capitala Portugaliei, ar putea stabili un parteneriat de colaborare. Acest lucru a fost discutat în cadrul unei întrevederi Ambasadorului Dumitru Socolan cu Primarul de Lisabona, Pedro Medina. În cadrul discuțiilor au fost abordate subiecte referitoare la cooperarea la nivelul autorităților publice locale din cele două țări, intensificarea relațiilor comercial-economice, prezența comunității moldovenești în municipiul Lisabona, care, potrivit oficialilor, este bine integrată în viața socială a Lisabonei, aducîndu-și aportul plenar la promovarea interculturalității, prin participarea la diverse evenimente culturale și sportive.

 

Candidatul pentru funcția de Ambasador în Elveția a fost avizată de Comisia politică externă a Legislativului

Comisia parlamentară politică externă și integrare europeană a examinat și avizat, în ședința de miercuri, 12 septembrie, candidatura Oxanei Domenti, propusă pentru funcția de Ambasador al R. Moldova în Confederația Elvețiană. Totodată, Ambasadorul agreat va deține și funcția de Reprezentant Permanent al R. Moldova pe lîngă Oficiul ONU de la Geneva. Potrivit art. 10 al Legii cu privire la serviciul diplomatic, Ambasadorii extraordinari şi plenipotenţiari, reprezentanţii permanenţi, trimişii şi însărcinaţii cu afaceri en titre (permanenţi) – şefi ai misiunilor diplomatice – sînt numiţi şi rechemaţi din funcţie de către Preşedintele R. Moldova, la propunerea Guvernului.

 

CEDO a înregistrat peste 13,400 de cereri împotriva R. Moldovei

De la aderarea R. Moldova la Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), 12 septembrie 1997, pînă la 31 decembrie 2017, CEDO a înregistrat peste 13,400 de cereri îndreptate împotriva guvernării moldovenești. La 31 decembrie 2017, 1,348 dintre acestea (10,1%) încă aşteptau să fie examinate. Pînă la ziua de astazi, CtEDO a pronunţat 381 de hotărîri în cauzele moldovenești, dintre care 27 în primele 8 luni ale anului 2018. În baza hotărîrilor şi deciziilor CEDO pronunţate pînă la 31 decembrie 2017, R. Moldova a fost obligată să achite compensații de peste 16,300,000 euro.

 

Telefonia fixă din R. Moldova este în declin

Piaţa serviciilor de telefonie fixă își menține, al treilea an consecutiv, tendința de scădere, cifra de vînzări s-a redus în primul semestru al acestui an cu 20.8 la sută față de perioada similară a anului trecut, iar numărul de abonați s-a micșorat cu 1.5 la sută, arată date ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), făcute publice miercuri, 12 septembrie. Serviciul de presă al ANRCETI precizează că operatorii de telefonie fixă au obținut, în ianuarie-iunie 2018, din vînzările de servicii venituri în sumă de 285 milioane de lei, iar numărul de abonați a coborît la 1 milion 126.4 mii.

 

Festivalul ”Bostaniada” va avea loc la Bălăbăneşti, Criuleni

A patra ediţie a Festivalului etno-gastronomic ”Bostaniada” va avea loc în acest an la 22 septembrie, pe malul lacului din Bălăbăneşti, Criuleni. Acolo, vizitatorii vor putea admira cel mai mare dovleac şi gusta din bucatele tradiţionale. Cea mai mare atracţie a festivalului sînt expoziţiile de dovleci şi concursul ”Cel mai mare dovleac”. La Bostaniada 2018 va fi organizat şi un concert live. Vor evolua Vali Boghean, “Trigon”, “7 klase”, extraordinarii tineri de la Moldovan National Youth Orchestra, Corul “Cantabile”.

 

Implementarea pachetului de integritate a fost examinată la Parlament

Evaluarea progresului de implementare a legii cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, precum și planul de activitate ANI pentru următorii ani au fost discutate, miercuri, 12 septembrie, la un eveniment organizat de Parlament, Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități, ANI și Consiliul de Integritate. Președintele Parlamentului Andrian Candu a amintit, în debutul evenimentului, că pachetul de integritate a generat așteptări foarte mari. ”Integritatea și lipsa conflictelor de interese presupune o schimbare la nivel de mentalitate, venituri publice mai mari și eficiență instituțională”, a spus Andrian Candu. Consiliul de Integritate a fost ales în ianuarie 2017.