REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (12 februarie 2019)

Peste 53 de mii de persoane au vizitat expoziția „Fabricat în Moldova”

Peste 53 de mii de persoane au vizitat ediția din acest an a expoziției „Fabricat în Moldova” la care și-au prezentat produsele 450 de companii. Datele au fost făcute publice marți, 12 februarie, de președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Sergiu Harea. Potrivit lui Harea, la ediția curentă au participat un număr record de vizitatori, cifra fiind cu circa trei mii de persoane mai mare decît anul trecut. La eveniment au fost semnate 60 de memorandumuri de înțelegere între producătorii autohtoni și companii care vor să procure produsele fabricate în țara noastră, cu 20 de contracte mai mult decît anul trecut.

 

Companiile autohtone pot concura pentru obținerea titlului de „Marca comercială a anului”

Companiile din R. Moldova pot concura pentru obținerea titlului de „Marca comercială a anului”. Concursul ajuns la cea de-a XVI-a ediție a fost lansat marți, 12 februarie, la Chișinău, iar dosarele pot fi depuse pînă la 1 aprilie 2019. Concursul „Marca comercială a anului” a fost inițiat în anul 2003 și are drept scop promovarea practicilor de succes în domeniul businessului, familiarizarea consumatorilor cu cele mai bune mărci de pe piața autohtonă, precum și remarcarea celor mai competitive întreprinderi din R. Moldova.

 

Deponenții Băncii de Economii pot primi sumele indexate

În anul curent continuă indexarea depunerilor băneşti ale cetăţenilor la Banca de Economii. Executivul a aprobat ieri, 11 februarie, categoriile de persoane ale căror depuneri vor fi achitate în acest an. Conform documentului, plata sumei indexate se va efectua deponenţilor născuţi pînă în anul 1991, inclusiv - sumele indexate aferente primei etape și deponenţilor născuţi pînă în anul 1947, inclusiv - sumele indexate pentru etapa a doua. În acest scop, în bugetul de stat sînt prevăzute 50 mii de lei. Sumele indexate vor putea fi ridicate la ÎS „Poșta Moldovei”.

 

Planul de acțiuni anticorupție în domeniul agroalimentar a fost publicat în Monitorul Oficial

Planul sectorial de acțiuni anticorupție în domeniul agroalimentar pentru anii 2019-2020 a fost publicat marți, 12 februarie, în Monitorul Oficial al R. Moldova. Obiectivul sectorului îl constituie dezvoltarea integrității profesionale și instituționale, a responsabilității, a transparenței și a rezistenței la riscurile de corupție a funcționarilor și agenților publici. Printre acțiunile prevăzute în plan se numără angajarea și promovarea agenților publici pe bază de merit și de integritate profesională, respectarea regimului juridic al declarării averilor și intereselor personale, neadmiterea și denunțarea manifestărilor de corupție etc.

 

Şapte persoane au ajuns la spital în urma accidentelor

O persoană a decedat și alte şapte au ajuns la spital în urma accidentelor rutiere produse din cauza condiţiilor climaterice nefavorabile înregistrate în ultimele 24 de ore. Potrivit șefului adjunct al Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc, în ultimele 24 de ore pe întreg teritoriul R. Moldova s-a circulat în condiții de ceață și precipitații ușoare. Din acest motiv, a avut loc un accident rutier soldat cu o persoană decedată în raionul Călărași și alte şapte accidente rutiere cu şapte persoane traumatizate.

 

Cele șapte proiecte asupra cărora guvernul și-a asumat răspunderea au fost publicate în Monitorul Oficial

Cele șapte proiecte de lege asupra cărora guvernul și-a asumat ieri răspunderea au fost publicate marți, 12 februarie, în Monitorul Oficial. Documentele vizează în particular modificarea Codului contravențional, legii bugetului de stat pentru anul 2019, legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019, legea privind Zona Economică Liberă „Bălţi”. Totodată, executivul a aprobat, prin asumare de răspundere, proiectul de lege privind declararea utilității publice pentru lucrările de interes național de construcție a Terminalului Vamal Centru și a zonei rezervate de extindere.

 

Toate grădiniţele din Chișinău vor fi obligate să afişeze listele de cheltuieli

Pînă la sfîrşitul acestei săptămîni, toate grădiniţele din Capitală vor fi obligate să afişeze listele de cheltuieli ale banilor oferiţi de municipalitate. Este solicitarea primarului interimar, Ruslan Codreanu, care s-a arătat indignat de faptul că în unele instituţii preşcolare continuă colectarea ilegală de bani de la părinţi. În şedinţa primăriei de marți, 12 februarie, Codreanu a precizat că a primit mai multe mesaje de la părinţi în care sînt indicate sumele de bani solicitate de angajaţii instituţiilor preşcolare din Chişinău.

 

La Comrat va fi lansat un centru pentru femeile abuzate

Un centru pentru femeile care au suportat acte de violenţă în familie va fi deschis la Comrat. Un acord în acest sens a fost semnat între Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi executivul UTA Gagauz-Yeri. Potrivit viceguvernatorului autonomiei, Olesea Tanasoglo, autorităţile regiunii vor contribui prin toate mijloacele la deschiderea acestui centru pentru a susţine femeile ajunse în dificultate. Pentru finanţarea proiectului vor fi alocaţi 90 de mii de dolari, însă mai este nevoie de o sumă de încă 15 mii de dolari care urmează să fie adunată din donaţii.

 

Autoritățile moldovenești au solicitat Rusiei accesul la cetățenii moldoveni eliberați din prizonierat

Autoritățile moldovenești au solicitat organelor competente ale Federației Ruse asigurarea accesului delegației moldovenești, în cursul zilei de astăzi, la cei doi cetăţeni ai R. Moldova eliberați din prizonierat în Afganistan. Solicitarea autorităților moldovenești reiese din prevederile Convenției de la Viena cu privire la relaţiile consulare (1963), precum şi din Convenţia Consulară dintre R. Moldova şi Federaţia Rusă (1994).