REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (12 februarie 2018)

CCA începe monitorizarea posturilor TV

Luni, 12 februarie, au intrat în vigoare modificările în Codul audiovizual, așa-numita lege anti-propagandă. Astfel, CCA va începe monitorizarea fizică a radiodifuzorilor, care au avut termen pînă vineri, 9 februarie, să-i prezinte notificări cu privire la modificările operate în oferta serviciilor de programe retransmise. Modificările prevăd eliminarea din grila de programe a tuturor emisiunile cu un conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care sînt produse în statele care nu au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Angajații CCA vor începe verificarea actelor depuse de radiodifuzori, precum și vor începe o monitorizare fizică. În cazul abaterilor, vor fi aplicate succesiv avertismente, sancțiuni financiare și sancțiune prin retragerea licenței.

 

Printre victimele accidentului aviatic din Rusia nu sînt cetățeni moldoveni

Printre victimele accidentului aviatic produs în Federația Rusă nu sînt cetățeni ai R. Moldova. Anunțul a fost făcut de șeful Serviciului de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Alexandr Roitman. Potrivit sursei citate, ambasada R. Moldova la Moscova a luat legătura cu autoritățile ruse, iar acestea au anunțat că printre victime nu sînt cetățeni moldoveni. Un avion de pasageri al companiei ruse Saratov Airlines s-a prăbuşit duminică, 11 februarie, în regiunea Moscova. Aeronava avea 71 de persoane la bord şi decolase de pe aeroportul moscovit Domodedovo, avînd ca destinaţie oraşul Orsk. În urma prăbușirii nimeni nu a supraviețuit.

 

Peste 9 mii de locuitori ai regiunii transnistrene au primit cetățenia Rusiei în 2017

Federația Rusă a acordat în anul 2017 cetățenia rusă la 9 185 de locuitori ai regiunii transnistrene. Anunțul a fost făcut de ambasadorul Rusiei în R. Moldova, Farit Muhametșin, sîmbătă, 10 februarie, la Tiraspol. „În ultimul timp se aud voci din partea unor forțe ostile, cum că fie Transnistria s-ar îndepărta de Rusia, fie că Rusia s-ar îndepărta de Transnistria. Toate acestea au ca scop să șubrezească interacțiunea și cooperarea noastră reciproc avantajoasă. Ei sînt deranjați de rolul pe care Rusia îl joacă în procesul reglementării transnistrene, menținerea securității și stabilității în regiune”, a afirmat ambasadorul. El a mulțumit autorităților de la Tiraspol pentru suportul acordat activității misiunii mobile a Consulatului rusesc de la Tiraspol, precum și pentru organizarea în regiune a alegerilor prezidențiale ruse din 18 martie 2018.

 

O delegație parlamentară participă la reuniunile Adunării Parlamentare EURONEST

Delegația Parlamentului R. Moldova participă la reuniunile comisiilor Adunării Parlamentare EURONEST, care au loc la Tbilisi, Georgia, în perioada 12-13 februarie. Din delegația condusă de Copreședintele AP EURONEST, Marian Lupu, fac parte deputații Ion Apostol, Vadim Pistrinciuc, Oleg Reidman și Anatolie Zagorodnîi. Delegația Parlamentului va participa la lucrările Comisiei afaceri politice, drepturile omului și democrație, Comisiei afaceri sociale, educație, cultură și societate civilă, Comisiei Securitate Energetică, Comisiei pentru integrare economică, aproximare legislativă și convergență cu politicile UE, precum și a Grupului de lucru ad-hoc pentru Acorduri de Asociere al AP EURONEST. Deputatul Oleg Reidman urmează să prezinte un raport despre perspectivele investițiilor străine directe în țările UE și statele Parteneriatului Estic. Adunarea Parlamentară EURONEST, constituită în 2011, reprezintă dimensiunea parlamentară a Parteneriatului Estic și o platformă de dialog între deputații din Parlamentul European și partenerii estici.

 

Persoanele cercetate în dosarul medicamentelor au primit mandate de arest

Cele 20 de persoane reţinute la sfîrșitul săptămînii trecute într-un dosar care vizează comercializarea medicamentelor au primit mandate de arest pe diferite termene. Purtătorul de cuvînt al Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), Angela Starinschi, a anunțat că instanţa de judecată a decis că opt bănuiţi rămîn în izolatorul CNA pentru diferite termene, şi 11 vor fi plasați în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Un medic-cardiolog este internat în spital. Săptămîna trecută ofiţerii anticorupţie şi procurorii au descins în mai multe locaţii din ţară. În urma percheziţiilor, douăzeci de persoane, inclusiv 12 angajaţi din domeniul ocrotirii sănătăţii şi opt reprezentanţi ai companiilor farmaceutice din Chişinău, au fost reţinute. Angajaţii din domeniul sănătăţii sînt bănuiţi de corupere pasivă, activă şi abuz în serviciu în dosare ce vizează punerea în aplicare a unei scheme coruptibile, prin care agenţii de vînzări ai companiilor farmaceutice se înţelegeau cu unii medici din cadrul instituţiilor medico-sanitare să le promoveze produsele. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, medicii riscă pînă la 10 ani de închisoare, iar angajaţii companiilor farmaceutice - pînă la 6 ani de detenţie.

 

Un mercenar moldovean a fost condamnat la trei ani de închisoare

Un mercenar din R. Moldova a fost condamnat la trei ani de închisoare, cu executare. Anterior, acesta a fost condamnat la închisoare cu suspendare, însă magistrații de la Curtea de Apel i-au aplicat o pedeapsă mai dură. Potrivit Procuraturii Generale, în toamna anului trecut, procurorii au reţinut un moldovean, bănuit de activitatea de mercenar. Acesta s-a dovedit a fi un locuitor al capitalei, în vîrstă de 45 de ani, care era suspectat că în perioada iunie 2015 – martie 2017 ar fi fost încorporat, în calitate de mercenar, în cadrul unei formațiuni militarizate din regiunea Doneţk, Ucraina. Prin sentinţa Judecătoriei Chişinău, sediul Centru din 3 noiembrie 2017, inculpatul a fost recunoscut vinovat şi condamnat la trei ani de închisoare, cu suspendare, fiind eliberat din arest. Ulterior, procurorii au contestat sentința, iar magistrații Curții de Apel Chişinău l-au condamnat la trei ani de închisoare cu executare.

 

Ministrul de externe a avut un dialog telefonic cu omologul său suedez

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, a avut luni, 12 februarie o convorbire telefonică cu Margot Wallström, ministrul Afacerilor Externe al Regatului Suediei. În cadrul discuţiei au fost abordate subiecte de interes comun, atît în plan bilateral, cît şi în ceea ce priveşte procesul de integrare europeană a R. Moldova. Ministrul Ulianovschi a informat-o pe ministrul Wallström despre ultimele evoluţii în implementarea prevederilor Acordului de Asociere RM – UE şi a apreciat sprijinul acordat de Regatul Suediei în procesul de modernizare a ţării noastre.

 

Reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului se vor întîlni la 15 februarie

Vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, și așa-zisul ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, vor avea pe 15 februarie o primă întîlnire oficială în acest an. Cele două părți urmează să semneze o decizie de protocol cu privire la cooperarea în domeniul veterinar, al carantinei și al protecției plantelor. Anul trecut, reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului au semnat alte patru decizii protocolare, cu privire la funcționarea școlilor cu predare în limba română din stînga Nistrului, accesul fermierilor la terenurile agricole pe teritoriul controlat de autoritățile transnistrene, reluarea interconexiunii telefonice și apostilarea diplomelor eliberate de Universitatea din Tiraspol.