REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (11 martie 2019)

Festivalul ”Mărțișor” s-a încheiat cu un spectacol al Ansamblului ”Joc”

Cea de-a 53-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică ”Mărțișor” s-a încheiat ieri seară la Palatul Național ”Nicolae Sulac” cu spectacolul coregrafic ”Din zodia Călușului”, susținut de Ansamblul Național de Dansuri Populare ”Joc”. În cadrul spectacolului au fost prezentate o suită de dansuri și melodii populare, care au impresionat prin costume, complexitatea coregrafică și măiestria interpretării.

 

23 de localităţi au rămas parţial fără energie electrică

Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) al MAI, în urma vîntului puternic înregistrat pe teritoriul R. Moldova în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate mai multe situaţii de risc. În raionul Criuleni, satul Zaicana în urma intensificării de vînt au fost smulse şi deteriorate, de pe acoperişul a zece case de locuit, circa 111 foi de ardezie şi 42 metri pătraţi de ţiglă metalică. Potrivit datelor IGSU colectate de la furnizorii de energie electrică şi subdiviziunile teritoriale din cauza intensificării vîntului 23 de localităţi din 8 raioane au rămas parţial fără energie electrică.

 

Trei persoane au decedat în urma accidentelor din zilele de odihnă

În zilele de odihnă, pe teritoriul ţării au avut loc 14 accidente grave, soldate cu trei persoane decedate și 21 traumatizate. Ofițerul de presă al Inspectoratului Național de Patrulare (INP), Natalia Golovco, a specificat că în această perioadă au fost depistați peste 612 de conducători care se deplasau pe traseele din țară cu mult peste limita de viteză admisă, iar 30 de șoferi au fost înlăturați de la volanul mașinii, deoarece se aflau în stare de ebrietate. Alți 54 conducători s-au ales cu amenzi pentru că nu au respectat indicatoarele de semnalizare rutieră.

 

Copiii din Tohatin, internați cu intoxicație alimentară, rămîn la spital

Cei 11 copii din Tohatin, municipiul Chișinău, care au ajuns săptămîna trecută la spital cu intoxicație alimentară, rămîn internați. Între timp, activitatea combinatului care livra hrană școlii din Tohatin a fost suspendată, iar primarul general interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, a afirmat că în acest caz va fi sesizată procuratura. Șeful interimar al Direcției generale asistență socială și sănătate, Carolina Olaru, a declarat luni, 11 martie, că, potrivit diagnosticului preventiv, copiii au suferit o toxiinfecție alimentară.

 

Milsami a intrat în posesia Supercupei Moldovei Orange-2019 la fotbal

Echipa Milsami Orhei a devenit deţinătoarea Supercupei Moldovei Orange-2019 la fotbal. Ea a intrat în posesia trofeului după ce a învins în meciul cu Sheriff Tiraspol, pe terenul acesteia, în urma loviturilor de departajare, 5-4. Acestea au fost transformate de Oancea, Pedersen, Tambe, Anton pentru Sheriff şi de Bolohan, Craciun, Onica, Andronic, Mîțu pentru Milsami. A ratat: Cristiano.

 

Mai multe pasaje subterane din capitală vor fi reabilitate în acest an

Mai multe pasaje pietonale subterane din capitală vor fi reabilitate în acest an. Pentru asta, din bugetul municipal vor fi alocate 10 milioane de lei. Primarul general interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, a declarat luni, 11 martie, că în anul 2019 ar urma să fie reabilitate 4-5 pasaje pietonale subterane. Două dintre acestea se află în sectorul Botanica și pentru reparația lor vor fi alocate cinci milioane de lei. În municipiul Chișinău sînt 20 de pasaje pietonale subterane.

 

În ultimele 24 de ore în nordul țării au avut loc zece incendii

În ultimele 24 de ore pompierii au intervenit la stingerea a zece incendii de vegetație în nordul țării. Astfel, mai multe intervenții ale echipelor de salvatori și pompieri au fost înregistrate în orașul Bălți și raioanele Dondușeni, Fălești, Edineț, Rîșcani, Sîngerei. Pompierii îndeamnă cetățenii să nu aprindă iarba uscată și gunoiul pentru a evita răspîndirea către spații forestiere și casele oamenilor.

 

Prețurile la carburanți vor fi stabilite de operatori

Prețurile la benzină și motorină vor fi calculate de operatori, nu de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), potrivit Metodologiei formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere, aprobată luni, 11 martie, de ANRE. „Noua metodologie este similară cu cea aprobată în 2007 și care a fost aplicată pînă în aprilie 2016. ANRE a primit 43 de obiecții și propuneri la proiect, dintre care 12 au fost acceptate. Principala obiecție a fost rata rentabilității”, a menționat Andrei Adam, șef Departament licenţiere, monitorizare şi control al ANRE, care a prezentat raportul.

 

Şedinţa de constituire a Parlamentului va fi prezidată de deputatul socialist Eduard Smirnov

Potrivit Constituției, Legislativul se întrunește la convocarea președintelui Republicii Moldova în cel mult 30 de zile de la alegeri. Şedinţa de constituire va fi prezidată de cel mai în vîrstă deputat. Decanul de vîrstă, ca și în legislatura precedentă, este deputatul Eduard Smirnov, care, în acest an, va împlini 80 de ani. La prima ședință preşedintele Curţii Constituţionale urmează să prezinte raportul privind rezultatele alegerii Parlamentului şi validarea mandatelor deputaţilor aleşi. Parlamentul se consideră legal constituit din data şedinţei de constituire.

 

PSRM invită Blocul ACUM la discuții privind formarea unei majorități parlamentare

Partidul Socialiștilor invită liderii Blocul ACUM mîine, la ora 15:00, la sediul formațiunii pentru a avea discuții preliminare în vederea formării majorității parlamentare. Partidul Socialiștilor este dispus să inițieze discuții cu partidele parlamentare în vederea creării unei majorități parlamentare, pornind de la cîteva principii, au anunțat luni, 11 martie, lideri ai formațiunii, în urma ședinței executivului PSRM. Printre aceste principii sînt garantarea statalității și neutralității R.Moldova, promovarea unei politici externe echilibrate cu consolidarea parteneriatului cu Federației Ruse și a relațiilor cu UE și SUA, protecția valorilor tradiționale.