REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (10 septembrie 2018)

Peste 20 de obiecte explozive au fost depistate de genişti într-o singură lună

Geniştii Armatei Naţionale au neutralizat, în luna august-septembrie curent, 26 de obiecte explozive în localităţile din raioanele Căuşeni, Orhei, Călăraşi, Ştefan Vodă şi Anenii Noi. Potrivit geniștilor, în sectorul Botanica din municipiul Chişinău, muncitori au descoperit un proiectil de artilerie, calibru 76 mm. Obiectul exploziv, care era din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a fost transportat la poligonul de la Bulboaca, unde a fost distrus. Locotenent-colonelul Efros a adăugat că o altă descoperire impresionantă a avut loc în satul Ceadîr, raionul Leova, unde a fost lichidată o bombă de aviaţie cu o greutate de 100 kg. De la începutul anului, geniştii militari au desfăşurat 138 de misiuni de deminare, în cadrul cărora au fost distruse 267 de obiecte explozive.

 

În ultimii cinci ani, în R. Moldova peste 7000 de copii s-au intoxicat

În perioada 2012-2017 în R. Moldova au fost înregistrate 7174 cazuri de intoxicații cu substanțe chimice în rîndul minorilor. Pentru prevenirea acestor incidente, autorităţile au demarat o campanie de informare cu genericul „Sănătatea copiilor fără riscuri chimice”. Potrivit Ministerului Sănătății, campania se va desfăşura în perioada 10-15 septembrie. În cadrul acesteia specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în comun cu conducătorii Instituțiilor Medico-Sanitare Publice și șefii Direcțiilor de învățămînt teritoriale, vor realiza activități de informare și comunicare tematică referitor la prevenirea intoxicațiilor în şcoli.

 

16 km de conducte termice au fost modernizate în capitală

Circa 16 km de conducte termice au fost reabilitate în acest an în capitală, dublu în comparație cu anul precedent. Astfel, în ultimele patru luni au fost modernizate 23 de tronsoane de rețele termice, iar alte 13 tronsoane urmează a fi reabilitate pînă la mijlocul lunii octombrie. Potrivit Termoelectrica, inițial Planul de Investiții pentru anul 2018 prevedea reabilitarea a 13 km de conducte termice, iar ulterior a fost luată decizia de a-l suplini cu încă trei km: „Vom reabilita încă șase tronsoane de rețea termică cu țevi moderne, preizolate și eficiente energetic. Aceste modernizări vor determina reducerea riscului de avarii, micșorarea pierderilor tehnologice, conectarea noilor consumatori”, a precizat directorul general Termoelectrica, Veaceslav Eni.

 

Vama a încasat peste 500 mln lei într-o săptămînă

Veniturile încasate la bugetul de stat de către Serviciul Vamal au constituit, în perioada 3-9 septembrie 506,2 milioane lei, fiind perfectate în total 10.779 de declarații vamale. La capitolul combaterea fraudelor vamale au fost relevate 165 de încălcări ale legislației vamale. Cele mai frecvente încălcări se referă la depășirea termenului de aflare pe teritoriul R. Moldova al autoturismelor cu numere de înmatriculare străine și nedeclararea sau declararea neautentică a mărfurilor de larg consum. Totodată, în perioada vizată, au fost întocmite 49 de procese-verbale cu privire la contravenție şi aplicate amenzi în sumă de 158.440 de lei.

 

Vînzările pe piața serviciilor de acces la Internet au înregistrat o creștere

Cifra de vînzări pe piața serviciilor de acces la Internet mobil în bandă largă a crescut cu 18 la sută, în primul semestru al acestui an față de perioada similară a anului 2017, urmare a majorării puternice a traficului și a numărului utilizatorilor, indică date ale Agenției Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI), făcute publice luni, 10 septembrie. Serviciul de presă al ANRCETI precizează că numărul de utilizatori s-a majorat cu 6,4 la sută față de sfîrșitul anului 2017, iar traficul de Internet mobil în bandă largă (în baza tehnologiilor 3G, 4G și prin acces dedicat (prin modemuri/carduri/USB)) a crescut cu 31,1 la sută. Vînzările s-au ridicat la aproape jumătate de miliard de lei. Cea mai mare rată de creștere a traficului - de peste 71 la sută - a fost înregistrată de utilizatorii care au navigat pe Internet prin intermediul smartphone-urilor, în timp ce traficul generat de utilizatorii de Internet mobil prin acces dedicat a sporit cu 13 la sută.

 

Elevi din școli profesionale ar putea fi angajați în calitate de educatori

În grădinițele din capitală ar putea fi angajați în calitate de educatori și bucătari tinerii care își fac studiile la Școala profesională nr. 2 și la Colegiul Pedagogic „Alexei Mateevici” din Chișinău. Autoritățile municipale speră că astfel ar putea soluționa problema lipsei personalului în instituțiile preșcolare. „Tinerii vor fi motivați prin faptul că vor fi plasați în cîmpul muncii, li se va păstra bursa și, în același timp, vor primi salariu”, a declarat Rodica Guțu, șef al Direcției generale educație, tineret și sport a primăriei. Potrivit datelor Primăriei Chișinău, în instituțiile de educație timpurie din municipiu sînt necesari 382 de educatori, 275 de ajutori de educatori și dădace, 60 de bucătari și 41 de spălători de veselă.