REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (10 aprilie 2019)

Taxă pentru a treia sesiune anuală de bacalaureat va fi de 500 de lei

Taxa de examen pentru a treia sesiune anuală de bacalaureat ar putea fi de 500 de lei. Propunerea se regăseşte într-un proiect de hotărîre a Guvernului. Potrivit documentului, taxa se va transfera în contul Agenţiei Naţionale pentru Curriculum şi Evaluare şi se va utiliza pentru acoperirea cheltuielilor necesare pentru organizarea şi desfăşurarea sesiunii. Taxa de examen a fost estimată în condiţia în care centrele de bacalaureat vor fi constituite în Chişinău şi la sesiune se vor înscrie cel puţin 50% din numărul potenţial de candidaţi restanţieri.

 

Poşta Moldovei pune în funcţiune încă 10 Post Terminale

Poșta Moldovei îşi extinde rețeaua de terminale pentru recepționarea coletelor. Încă 10 Post-terminale noi vor fi instalate pe străzile Sarmisegetusa, Iazului, Vasile Lupu, Vasile Alecsandri, Calea Ieşilor, Voluntarilor, Paris, Piaţa Gării, Cuza-Vodă şi bd. Dacia din Capitală. Instalaţiile au un sistem integrat automatizat pentru recepționarea și distribuirea trimiterilor poștale. Acestea au între 60 şi 100 de celule, din care pot fi ridicate oricînd pachetele trimise prin poştă.

 

Veniturile pe carduri vor depăși volumul total al încasărilor cash

Veniturile pe cardurile emise în țară se vor cifra, în anul 2019, la 67 miliarde de lei și, pentru prima dată, vor depăși încasările cash. Acum zece ani, încasările cetățenilor pe cardurile bancare aveau o pondere de 25 la sută în raport cu veniturile în numerar, iar în prezent acestea ajung la jumătate din totalul veniturilor încasate de moldoveni, în special salariale, apreciază economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

 

La Chişinău va fi organizat Vernisajul Vinului

Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) va organiza cea de-a XVI-a ediție a Vernisajului Vinului, pentru a celebra excelența vinurilor moldovenești. Ediția de primăvară va avea sloganul „Aroma primăverii tale!” și va reuni sub brandul vinicol de țară zeci de producători autohtoni, care vor expune spre degustare circa 300 de vinuri, despre care organizatorii susțin că sînt delicate, aromate și revigorante, asemeni celui mai înfloritor anotimp. Cea de-a XVI-a ediție a Vernisajului Vinului se va desfășura la 18 aprilie, în incinta Hotelului „Prezident” de bulavardul Dacia din Chișinău.

 

Kievul sistează orice lucrări la construcția hidrocentralelor pe Nistru

Kievul a anunțat că sistează orice lucrări la construcția hidrocentralelor în cascadă pe fluviul Nistru, pînă la efectuarea evaluării impactului strategiei de mediu în contextul transfrontalier. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat în domeniul mediului și protecției resurselor naturale, Valentina Țapiș. Declarația vine după ce la Kiev s-a desfășurat a doua întîlnire a Comisiei privind protecția și utilizarea durabilă a bazinului fluviului Nistru.

 

Mașinile care salubrizează orașul vor putea fi urmărite prin GPS

Locuitorii capitalei vor putea urmări în timp real unitățile de tehnică din dotarea Întreprinderii „Exdrupo”. În acest sens a fost creată o aplicație on-line de monitorizare prin GPS. Inițiativa aparține Primarului general interimar, Ruslan Codreanu, iar scopul acesteia este de a oferi acces deschis pentru vizualizarea zonelor de intervenție a serviciilor specializate amplasate în sectoare.

 

Oamenii legii au destructurat o grupare ce comercializa droguri în nordul țării

Oamenii legi au efectuat mai multe percheziții în nordul țării în cadrul unei cauze penale pornită pe faptul circulației ilegale a drogurilor în proporții deosebit de mari, săvîrșite de un grup criminal organizat. În rezultatul perchezițiilor la domiciliile și mijloacele de transport a opt suspecți, polițiștii au depistat și ridicat substanțe narcotice în proporții deosebit de mari. Dacă vor fi găsiți vinovate, persoanele implicate riscă pînă la 15 ani de închisoare.

 

Festivalul Internațional ”J.S. Bach” revine cu o nouă ediție

Sala cu Orgă din Chișinău și Fundația Culturală ”J.S. Bach” readuce în prim-planul evenimentelor culturale Festivalul Internațional de Muzică ”J.S. Bach”, ajuns la cea de-a IX-a ediție, care se va desfășura în perioada 11-19 aprilie. Directorul Sălii cu Orgă, Larisa Zubu, a menționat că acesta este unul dintre proiectele de anvergură ale instituției. În anul acesta, festivalul prezintă patru concerte, cu invitați din Italia, Rusia, Monaco și Germania.

 

Militarii Armatei Naționale au donat sînge

Militarii Armatei Naţionale au donat sînge la trei centre de colectare deschise în garnizoanele Chişinău, Bălţi şi Cahul. Potrivit şefului direcţiei medico-militare, locotenent-colonel Sergiu Cîrlan, acţiunea a fost organizată de Ministerul Apărării în colaborare cu Centrul Național de Transfuzie a Sîngelui pentru completarea rezervelor de sînge, inclusiv ale Armatei Naţionale. Sursa citată a menţionat că în total, peste 250 de militari din Ministerul Apărării, Marele Stat Major, Brigăzile de infanterie motorizată „Moldova”, „Ştefan cel Mare” şi „Dacia”, precum şi unităţile dislocate în Tabăra Militară 142, au donat voluntar sînge.

 

Peste 10 mii de locuri de muncă vacante sînt oferite pentru șomeri

Agenții economici din R. Moldova au raportat la Agenția Națională a Forței de Muncă (ANOFM) peste 10,2 mii de locuri de muncă vacante. Cele mai multe oferte de muncă sînt oferite în municipiile Chișinău și Bălți. Pentru persoanele cu nivel de instruire superior şi mediu de specialitate sînt disponibile 1779 de locuri de muncă vacante, constituind 17 la sută din numărul total de locuri de muncă vacante. Cele mai multe oferte sînt oferite pentru specialiștii în domeniul sănătății, inspectori și ofițeri, dar și specialiștii în sistemul de educație.