REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (1 iulie 2020)

De astăzi intră în vigoare noi reguli privind vîrsta de pensionare

De astăzi intră în vigoare noi reguli privind vîrsta de pensionare. Astfel, femeile pot ieși la pensie la 59 de ani, iar vîrsta de pensionare va crește treptat pînă la 63 de ani în următorii opt ani. De asemenea, stagiul complet de cotizare pentru femei care este de 32 de ani, va crește treptat pînă la 34 de ani pînă în 2024. Bărbaţii pot beneficia de pensie pentru limita de vîrstă dacă au 63 de ani și un stagiu complet de cotizare de 34 de ani.

 

Moldovenii nu vor putea călători în Bulgaria pînă la 15 iulie

Ambasada R. Moldova în Bulgaria a emis o alertă de călătorie prin care informează că, în conformitate cu ordinul Ministerului Sănătății al Bulgariei, intrarea în această țară a cetățenilor statelor terțe, inclusiv ai R. Moldova, este interzisă pînă la 15 iulie 2020, inclusiv în scop de transit. Potrivit sursei citate, autoritățile bulgare examinează cu titlu de excepție solicitările de intrare sau tranzitare a Bulgariei pentru persoanele aflate în situație umanitară dificilă.

 

Guvernul de la Moscova a prelungit regimul preferențial pentru mărfurile moldovenești

În baza înțelegerii personale dintre președintele moldovean, Igor Dodon, cu omologul său rus, Vladimir Putin, Guvernul de la Moscova a adoptat Hotărîrea cu privire la prelungirea pînă la 31 decembrie 2020 a termenului exporturilor fără taxe vamale a mai multor categorii de mărfuri moldovenești pe teritoriul Rusiei. Aceasta se referă la legume și fructe proaspete, struguri, conserve și produse vinicole.

 

Procuraturile din șase raioane vor avea șefi noi

Procuraturile raioanelor Cimișlia, Căușeni, Rezina, Comrat, Vulcănești și Ceadîr-Lunga vor avea, începînd de astăzi, o nouă conducere interimară. Potrivit Serviciului de presă al Procuraturii Generale, printr-un ordin semnat de Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, interimatul funcțiilor de procurori-șefi ai acestor procuraturi teritoriale a fost dispus procurorilor Ruslan Caraivan, Sergiu Mocanu, Nicolae Burduja, Eduard Velicov, Alexandr Selemet și Roman Colodeev.

 

Salvatorii au consolidat mai multe baraje și diguri pentru a evita inundațiile

Pe parcursul ultimelor 24 de oare, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI /IGSU/ au consolidat mai multe diguri și baraje din raioanele Cantemir, Ștefan Vodă, Ungheni, Nisporeni și Hîncești. Potrivit IGSU, de-a lungul rîului Prut au fost consolidate baraje de protecție între satele Țiganca și Ghioltosu. La Ungheni, lucrările de fortificare a digurilor au continuat în localitatea Măcărești și municipiul Ungheni. În ambele locuri au fost înălțate baraje cu o lungime totală de peste 550 m și o înălțime de 0,5 m. Acțiuni similare au avut loc și în raioanele Hîncești și Nisporeni, în localitățile Nemțeni și Grozești.

 

Lector universitar este cercetat penal, după ce ar fi cerut bani de la un student

Un lector universitar a întrat în vizorul CNA și al procurorilor anticorupție, dupa ce a fost denunțat de un student care s-a plans că profesorul i-ar fi cerut mită. Potrivit acestuia, lectorul Catedrei militare a unei universități din capitală i-ar fi cerut 1500 de lei pentru a-i elibera livretul militar, fără ca să frecventeze orele și alți 600 de lei pentru a influența medicii să-i elibereze certificatele corespunzatoare pentru pentru încadrarea la Caterda Militară.

 

CSJ a emis decizia finală în dosarul tentativei de asasinare a lui Plahotniuc

Curtea Supremă de Justiție a pronunțat sentința motivată pe dosarul tentativei de asasinare a fostului lider al PDM Vladimir Plahotniuc. Astfel, CSJ a casat total decizia Curții de Apel și a dispus rejudecarea cauzei de către aceeași instanță de apel, în alt complet de judecată.

 

Numărul deceselor provocate de COVID-19 în R. Moldova a ajuns la 547

Numărul deceselor provocate de COVID-19 în R. Moldova a ajuns la 547. Pînă la ora actuală, în țară au fost confirmate 16 613 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 1222 în raioanele din stînga Nistrului. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale /MSMPS/, în ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 Chișinău au fost internate 71 de persoane cu suspecție la coronavirus. Un număr de 438 de persoane infectate cu COVID-19 sînt în stare gravă, 30 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată, iar 1140 sînt internați în stare de gravitate medie.

 

Primăria capitalei a semnat un acord de colaborare cu UNESCO

Primăria municipiului Chișinău a semnat un acord de colaborare cu UNESCO. Astfel, municipiul Chișinău are şanse să devină parte a UNESCO Global Network of Learning Cities (GNLC). Potrivit primarului municipiului Chișinău, Ion Ceban, Primăria capitalei urmează să depună dosarul de participare la rețeaua internațională a orașelor care învață. „Aderarea la această comunitate îi va permite orașului Chișinău să beneficieze de facilități importante precum: promovarea politicilor și practicilor de învățare, schimbul de cunoștințe privind provocările și soluțiile-cheie etc”, a specificat Ceban.

 

Coreea de Sud a oferit un lot de ajutor umanitar R. Moldova în lupta cu COVID-19

Un lot de ajutor umanitar în valoare de 200 mii de dolari SUA a fost oferit astăzi R. Moldova de către Coreea de Sud. Donația conține 200 mii de măști de protecție și a fost transmisă Institutului de Medicină Urgentă din Chișinău. Prezent la eveniment, ministrul Afacerilor externe, Oleg Țulea, a mulțumit autorităților coreene pentru suportul acordat în lupta cu pandemia de COVID-19. Anterior, R. Moldova a primit ajutoare umanitare din România, China, Polonia, Ungaria, UE, SUA și Rusia.

 

Drumurile din opt raioane vor fi reparate

Drumurile din raioanele Fălești, Sîngerei, Ocnița, Briceni, Șoldănești, Rezina, Ialoveni și Nisporeni vor fi reparate în acest an. Directorul general interimar al Administrației de Stat a Drumurilor, Veaceslav Potop, a semnat astăzi patru contracte de antrepriză pentru reparația drumurilor în opt raioane. Ministrul economiei Sergiu Răilean, a declarat că semnarea contractelor reprezintă startul programului “Drumuri bune 2020”. “Pînă în luna noiembrie vor fi reparate drumurile în peste 1200 de localități, un total de 900 kilometri”, a spus Răilean.

 

Mai mulți părinți au cerut autorităților redeschiderea instituțiilor preșcolare

Un grup de părinți au manifestat astăzi în fața Guvernului și au cerut autorităților redeschiderea instituțiilor preșcolare. Participanții la manifestație s-au arătat nemulțumiți de faptul că grădinițele rămîn închise, deși majoritatea angajaților au revenit la muncă. Ei susțin că nu au cu cine își lăsa copiii cît timp sînt la muncă, iar acest lucru poate duce la incidente. Anterior, directorul ANSP, Nicolae Furtună, a declarat că criteriul de bază pentru redeschiderea grădinițelor va fi situația epidemiologică și parametrii epidemiologici care o caracterizează.

 

Fiscul a încasat în luna iunie peste patru miliarde de lei

Serviciul Fiscal de Stat /SFS/ a anunțat astăzi că în luna iunie au fost încasate 4,1 miliarde de lei la bugetul public național, o creștere cu peste 309,9 milioane de lei sau cu 8,2% în raport cu perioada similară a anului precedent. Potrivit SFS, la Bugetul de stat, în luna iunie a anului 2020 s-au încasat 1,9 miliarde de lei, ceea ce constituie cu 218,5 milioane de lei mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019, sau o creștere de 13,3%. La Bugetele locale s-au înregistrat încasări în sumă de 543,4 milioane de lei, ceea ce reprezintă cu 53,9 milioane de lei mai mult comparativ cu perioada similară a anului precedent.

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
01.03.24 - 00:46
07.03.24 - 00:42
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
01.03.24 - 00:40
09.03.24 - 11:42